18.07.2018, 11:46 | Af: | Foto: Getty Images

Akademiet fejrer sin 14-års fødselsdag i storform

Den 18. juli 2004 klokken 10.00 vil for altid være en mærkedag i FC Midtjylland – det var nemlig den dag, klubben stiftede sit Akademi

Først handlede det om pionerånd, entreprenørskab og kaos på den gode måde.

Sådan cirka var begyndelsen for FC Midtjyllands akademi, som i dag fylder 14 år.

Claus Steinlein og Flemming Broe havde dårligt sat deres fødder på dansk grund igen efter besøget på fodboldakademiet hos franske Nantes, inden de, med et holistisk afsæt, gik i gang med planerne om at lave noget lignende i Midtjylland.

Mange danske klubber var med på studieturen til Frankrig, men FC Midtjylland var ene om at handle konkret på de mange positive og inspirerende indtryk fra studieturen til den franske klub, som allerede dengang var kendt for at producere det ene stortalent efter det andet.

Siden har 52 akademispillere fået debut på FC Midtjyllands Superligahold, 85 Akademister har fået debut på et dansk landshold, og der er solgt spillere med rødder på akademiet for mere end en kvart milliard kroner.

- Derudover har akademiet skabt masser af spillere, som har gjort sig i andre Superligaklubber, og nok så vigtigt skaber mennesker, som, hvis de ikke vælger fodbolden som levevej, står godt rustet i forhold til at finde en anden vej i livet, siger FC Midtjyllands direktør Claus Steinlein og tilføjer, at rækken af passionerede frivillige omkring Akademiet er lang og nævner blandt andre Jørn Kjær, Eilif Dalsgaard, Jens Erik Johnsen og Kenneth Andersen som eksempler.

Dertil har samarbejdet med Herning og Ikast-Brande Kommune, samt skolerne Sønderager, Ikast-Brande Gymnasium, Herningsholm og ISI været en afgørende faktor, som bindeled mellem uddannelse og fodbold, slår Steinlein fast. 

I dag er Flemming Broe akademichef hos FC Midtjylland, og han glæder sig over, at akademiet har udviklet sig til at være et brand.

- Vi lykkedes med at skabe et passioneret miljø, hvor fodbold, skolegang og det sociale liv spiller sammen, og på akademiet klæder vi de unge mennesker på, så de også står med brugbare kompetencer, hvis de ikke får en sportslig karriere, siger Flemming Broe.

Han husker, at landsholdsmålmand Jonas Lössl var den første kontraktspiller på akademiet, at landsholdsanfører Simon Kjær ikke kom ind i første omgang, og at de seneste 12 Superligadebutanter i FC Midtjylland alle havde alderen til at spille U19-fodbold. Blandt mange store og gode minder.

- Mange siger, at vi i dag rekrutterer internationalt, og det gør vi også, men vi rekrutterer også lokalt, regionalt og nationalt, understreger Flemming Broe, inden han smilende påpeger, at de tre seneste salg af spillere med en akademibaggrund har sine rødder i henholdsvis Brande (Rasmus Nissen), Tjørring (Pione Sisto) og Ikast (Andreas Poulsen).

Nuværende sportschef Svend Graversen var ved akademiets oprettelse træner, og han husker tilbage på en hektisk periode.

- Man kan vel sige, at akademiet har udviklet sig fra kaos til en grundsten i FC Midtjylland, og det gælder både sportsligt men også mere og mere økonomisk.

Han mindes, at tiltaget i FC Midtjylland ikke var lige velset i alle hjørner af fodbold-Danmark – der var noget Den grimme ælling over projektet, og flere skeptikere mente, akademiet var en udansk måde at gøre det på.

- Vi ramte jo netop ned i noget dansk, med tanke på de danske efterskoletraditioner, og formatet passede perfekt til vores område, siger Svend Graversen.

Ved den nyligt afsluttede VM-slutrunde i Rusland førte anfører Simon Kjær Danmark an, og med i truppen var blandt andre Jonas Lössl, Pione Sisto og Viktor Fischer – en kvartet som har haft sin gang på akademiet i Ikast.

- Vi formår at lægge på hele tiden, og kontinuiteten omkring akademiet er med til, at vi ikke vælter, hvis der kommer en storm. Noget er dog, som det altid har været - passion og ydmyghed er stadig omdrejningspunkter i dagligdagen på akademiet, slår Flemming Broe fast.

At tingene hænger sammen på akademiet, kan fortælles på mange måder – for eksempel ved at nævne FC Midtjyllands nuværende bestyrelsesformand Rasmus Ankersen, som var med i trænerstaben omkring akademiets første kuld.

Man kan også pege på akademiholdets første anfører, Jeppe Qvist, som løftede akademiets første pokal – i dag er han tilknyttet akademiet som fysisk træner.

Antallet af ungdomsmesterskaber fortæller også sin egen historie – U19-holdet har syv DM-titler på sit cv, mens U17-mandskabet har fejret mesterskabet tre gange.

Det hele opnået i en alder af bare 14 år, og med respekt for den ydmyghed, som præger akademiet, kan det bedst beskrives som fornuftigt.

Stort tillykke med fødselsdagen, kære akademi – håber dagen bliver god og at du vokser dig endnu stærkere i løbet af de næste 14 år.