18.07.2019, 10:55 | Af: | Foto: FC Midtjylland

Akademiet fylder 15 år

I dag har Danmarks mest vindende fodboldakademi fødselsdag

I 2003 drog Claus Steinlein, som på det tidspunkt var akademichef, og Flemming Broe, daværende talentchef, til Frankrig og lod sig inspirere af det højt anerkendte akademi i klubben FC Nantes. Det fik idéerne til at blomstre og i sommeren 2004 kunne FC Midtjylland byde indenfor til klubbens helt eget fodboldakademi – som de første i Danmark.  

Siden da har mange talentfulde navne med rod i Hedens akademi slået igennem på FC Midtjyllands førstehold, samt i udenlandske storklubber og på landshold. I 2008 blev Simon Kjær solgt til italienske Palermo, to år senere skiftede Winston Reid til West Ham og i de efterfølgende år købte FC Twente Joachim Andersen og Guingamp Jonas Lössl. Salgene var nok til at finansiere driften af akademiet i en årrække og kulminerede i 2016 med salget af Erik Sviatchenko til Celtic FC og Pione Sisto til Celta Vigo.  

I de seneste år har også Rasmus Nissen Kristensen, Mikkel Duelund og Andreas Poulsen taget vejen til europæiske topklubber via akademiet og FC Midtjyllands Superliga-mandskab. 

På FC Midtjyllands akademi er "det hele menneske" i centrum for fodbolduddannelsen. Derfor passer hver enkelt akademielev en normal skolegang i Ikast på idrætsefterskolen, handelsskolen eller gymnasiet og deltager i skolens daglige liv. Sideløbende står der morgen- og eftermiddagstræning på programmet, samt kampe i weekenderne og internationale turneringer.  

I den forgangne sæson genvandt U19 DM-titlen, som er den fjerde på fem år, og samme mandskab spillede sig i kvartfinalen i ungdommens Champions League, hvor de senere vindere FC Porto blev endestationen efter sejre over blandt andre AS Roma og Manchester United foran 6.000 tilskuere på MCH Arena. Casper Tengstedt blev topscorer i U19 Ligaen, U17-holdet sikrede sig pokalmesterskabet, Mads Kristian Hansen blev topscorer i U17 Ligaen og der var fine akademipræstationer på den internationale scene – ikke mindst FC Midtjyllands sejr i Challenge Marcel Le Mignot i Frankrig. 

I dag indledes den nye sæson, hvor de ældste akademister skal forsvare titlen i U19 Ligaen og endnu engang deltage i UEFA Youth League. Sidste års resultater er dette års forventninger, så overliggeren er sat højt. Det er dog langt fra første gang i klubbens historie.

Stort tillykke til alle med rødder på og omkring akademiet, samt fans af FC Midtjylland.