10.12.2019, 14:11 | Af: Karsten Vestergaard | Foto: FC Midtjylland

Copa Ipiranga: med ryggen mod muren

FCM'erne måtte stille op til den afgørende puljekamp med en markspiller på mål. Se hvordan det gik her!

Efter et enkelt point i de første to kampe, gik FCM'erne natten til på banen mod brasilianske Internacional med visheden om, at de skulle vinde, for at have afgørelsen i egne hænder.

 

For at nå det mål, havde trænerteamet valgt at skifte formation fra 4-3-2-1 til 3-5-2 og det kom bag på International i en første halvleg, der tilhørte FCM.

 

Ulvene vandt boldene centralt og fordelte derfra boldene ud på siden, hvor de to wingbacks løb i pendulfart, mens to angribere stressede Internacionals stærke, men også lidt tunge midterforsvarere. Midt i halvlegen fik FCM tilkendt et straffespark, da en Internacional-spiller ramte en frisparksafslutning med hånden - desværre misbrugte Sebastian Buch fra pletten.

 

Til trods for det, gik ulvene til pause med en fornemmelse af, at målet nok skulle komme. I anden halvleg skiftede kampen imidlertid karakter. Brasilianerne fik foretaget de nødvendige justeringer i pausen, og nu var det dem, der dominerede. I målet afviste Valdemar Birksø dog rub og stub, og i stedet var FCM'erne tæt på at afgøre kampen på et frispark, der blev rettet af i muren – Internacionals målmand præsterede imidlertid en fremragende refleksredning.

 

- Det er en kamp på et højt niveau og resultatet er som sådan fair nok, for begge hold har hver deres halvleg. Alligevel er vi ærgerlige. Vi skulle have scoret på en af de store chancer, vi har i første halvleg. I anden halvleg er det os, der har marginalerne med os, men ikke mere end, at det er indenfor rimelighedens grænser, at vi holder nullet, fortalte Mathias Rahbek efter kampen.

 

Sport Club Internacional – FC Midtjylland 0-0

 

Kampen efterlod FCM'erne med ryggen mod muren inden den sidste puljekamp, hvor argentinske Talleres var modstanderen.

 

FCM'erne skulle vinde med minimum to mål, og selv i det tilfælde var man afhængige af, at resultatet i den anden puljekamp flaskede sig.

 

Kampoplægget burde derfor være simpelt – angrib fra første fløjt – men så enkelt var det langtfra. I slutningen af kampen mod Internacional fik Valdemar Birksø et vrid i knæet, og han kunne ikke spille - samtidig var Elias Rafn Olafsson stadig i karantæne efter at være blevet udvist.

 

FCM stod derfor helt uden målmænd til den afgørende kamp. Efter en hurtig rådslagning tog midterforsvareren Tobias Anker hvervet på sig, og trænerstaben fik lagt en plan, der gik ud på, at resten af holdet skulle hjælpe målvogterdebutanten ved at holde Talleres nede på så afslutninger som muligt, forsøge at få scoret et tidligt mål, der mod kampens slutning ville tvinge Talleres frem på banen.

 

Vovestykket virkede forbløffende godt. Talleres havde tilsyneladende ikke luret at ulvene spillede med en markspiller i målet, og FCM-lejren så absolut ingen grund til at gøre dem opmærksomme på den lille detalje.

 

I buret fik Tobias Anker en fremragende start med en stærk fodparade, men derudover var det faktisk begrænset, hvor meget han måtte i aktion. Holdkammeraterne forsvarede forsvarszonen med næb og kløer og vekslede desuden klogt mellem at forsvare lavt og skubbe spillet op.

 

Det skete blandt i det tyvende minut, hvor Buch spillede Aral fri med stikning i dybden. Aral holdt hovedet koldt og med højrebenet lagde han sikkert bolden over i det lange hjørne. 1-0 til FCM ved pausen.

 

Som anden halvleg skred frem, blev kampen mere og mere åben. Talleres skulle have udlignet for at gå videre, og FCM skulle bruge endnu et mål.

 

Afgørelsen faldt syv minutter før tid – og den var til FCM's fordel. Argentinerne dummede sig med et boldtab midtfor mål, og Tue ekspederede bolden videre til en umarkeret Aral. Med en kontrolleret yderside lagde han bolden over den fremstormende Talleres-målmand.

 

Argentineren forsøgte at få etableret et pres, mens FCM'erne viste al den fodboldmæssige kynisme, de havde lært på turen, ved hele tiden at forsøge at tage tempoet ud af kampen. 2-0 føringen holdt kampen ud og Anker og co. kunne gå fra banen vel vidende, at de havde udført et taktisk svendestykke.

 

Dermed var der kun tilbage at afvente resultatet af den sidste kamp mellem colombianske Nacional og brasilianske Internacional. Den blev spillet efter FCM's kamp, og dermed opstod det lidt uheldige scenarie, at de to mandskaber på forhånd vidste, at de begge ville gå videre med ved en pointdeling.

 

Sådan gik det også, omend meldingerne fra stadion var, at begge hold var gået på banen og havde spillet for sejren. Kampen sluttede 1-1 – og dermed måtte FCM'erne se sig henvist til den utaknemmelige tredjeplads, der ikke gav avancement til kvartfinalerne.

 

FC Midtjylland – Club Atlético Talleres 2-0 (1-0)
20' 1-0 Aral Simsir (oplæg Sebastian Buch)
83' 2-0 Aral Simsir (oplæg Christian Tue Jensen)

 

FCM-truppen har nu en par dages restitution og lidt tid til at opleve Brasilien inden holdet vender hjem, med forventet ankomst torsdag.

 

Mens spillertruppen får lidt velfortjent afslapning, bliver der fra trænerstabens side evalueret på turneringen, og her peger mundvigene opad, afslører Mathias Rahbek.

 

- Vi er meget tilfredse med udbyttet af turen. Det sportslige niveau har været højt, spillerne har mødt en helt anden fodboldkultur end de er vant til, og nogle modstandere, der virkelig vil gøre alt for at vinde. Undervejs har de skullet håndtere modgang og spillerne har vist, at de kan omstille sig og præstere resultater, selv når vilkårene har været vanskelige, fortæller Rahbek over telefonen fra Brasilien.