03.06.2020, 09:57 | Af: | Foto: Daniel Stentz

Drømmen om at gå hele vejen

Barcelona, Atletico Madrid, Manchester United og Roma. Genoplev stemningen fra FCM's deltagelser i Youth League

Da UEFA Youth League blev afviklet for første gang i 2013 var der ikke nogen egentlig kvalifikation til turneringen, der var forbeholdt Champions League-deltagernes ungdomshold.

Det ændrede sig fra 2015/16 sæsonen, hvor man udvidede turneringen til 64 hold og lukkede de nationale U19 mestre med i turneringen. 

Det banede vejen for FCM og siden da har ulvene deltaget fire gange i turneringen - hver gang med mindeværdige og højdramatiske kampe til følge.

24 kampe fordelt over fire sæsoner er det indtil videre blevet til og udbyttet er mere end flot: 15 sejre, 6 uafgjorte og blot 3 nederlag er resultatet efter mødet med de stærkeste U19-hold i Europa.

Pt. er FCM for andet år i træk blandt de sidste otte hold i turneringen.

Kollektivet har stået distancen
Kenneth Andersen stod i spidsen for FCM's to første UYL-hold, og er stolt over det aftryk, de forskellige FCM-hold har sat på turneringen:

-Det rangerer jeg højt. For at kvalificere os, har vi skullet vinde U19 mesterskabet og det er en præstation i sig selv. Nu har vi deltaget i Youth League fire gange, og har mødt nogle af de helt store klubbers talenter – til tider også hold, der spiller for spiller har været bedre end os, men som vi alligevel har slået, fordi vi var bedre, taktisk og holdmæssigt, fortæller han.

24 kampe er FCM nu oppe på at have spillet i Youth League, og statistikken er mere end bare god: femten sejre, seks uafgjorte og blot tre nederlag dokumenterer, at vingerne har kunnet bære for FCM-talenterne.

Nuværende U19 træner Henrik Jensen sætter ord på, hvad det er, Youth League-kampene har givet FCM som klub:

- Alle klubber har meget fokus på overgangen fra ungdomsfodbold til førsteholdsfodbold, og der er Youth League den oplevelse, der kommer tættest på seniorfodbold. Både fordi vi møder nogle virkelig stærke modstandere, men det er også hele setup'et omkring kampene; at spille foran 4000 mennesker i Beograd, at skulle gå videre over to kampe og den intensitet og nerve, der er omkring opgørene – det er nogle erfaringer, du ikke bare kan få på anden vis. Det giver spillerne noget at måle deres præstationer op imod fremover, fortæller U19-træner Henrik Jensen.

- Flere sommerfugle i maven nu
En af de spillere, der har prøvet det på egen krop er 18-årige Oliver Sørensen, der i indeværende sæson har båret anførerbindet i FCM U19's Youth League-opgør.

- Det er er de kampe, hvor vi får mulighed for at måle os mod de helt store klubbers talenter, og det får det bedste frem i en som spiller. Tempoet er højere end i U19 Ligaen og du møder nogle spillere, der på det individuelle plan er på et rigtigt højt niveau. Når vi går på banen er vi er meget klar over, at vi skal fungere som en helhed, for at gå videre, bemærker han.

Sørensen debuterede i Youth League som 16-årig i 2018. Med 12 UYL-kampe under bæltet overgås han i erfaring kun af Antonis Martis og Nicolas Madsen i den nuværende trup. Alligevel er han stadig lige så spændt som i debuten – hvis ikke mere:

- Jeg har faktisk flere sommerfugle i maven nu. Det hænger også sammen med at min rolle er en anden. Sidste år var jeg en af de yngste og kunne læne mig op ad nogle af de andre – nu er jeg anfører og føler et større ansvar for at bære holdet igennem, fortæller Oliver Sørensen.

Normalt er Sørensen den, der binder spillet sammen bag angriberne, men i årets Youth League har han tillige gjort sig gældende med fire mål og to oplæg – ikke mindst to afgørende scoringer i kampen mod Røde Stjerne.

Afgørelse i juli
Ligesom resten af holdkammeraterne befinder han sig i limbo. Det er uvist hvornår u-holdene kommer i kamp igen, og om årets Youth League i det hele taget spilles til ende. Oliver Sørensen har affundet sig med det.

- Vi vil allesammen gerne spille kampen mod Ajax, men folks helbred er trods alt vigtigere, så det har jeg fuld forståelse for, siger han.

Hvad det angår er han på linje med sin træner. Henrik Jensen forklarer, hvordan situationen er:

- Vi har fået besked om, at der bliver truffet en afgørelse om Youth League i juli, og hvis turneringen spilles til ende, så bliver det med kampe i august/september, fortæller han.

Sådan er det gået – FCM's fire ture i Youth League

2015/16: Saburtalo, Legia Warszawa, Atletico Madrid, Barcelona
FCM debuterede i Youth League i 2015, og ulve-talenterne fik allerede i første forsøg vist deres berettigelse. Efter sejre over georgiske Saburtalo og Legia Warszawa tørnede FCM ind i et meget stærkt Atletico Madrid mandskab. Efter en spektakulær 4-4 kamp trak ulvene det længste strå i straffesparkskonkurrencen, og det gav en kamp mod Barcelonas La Masia-talenter. Den så længe ud til at ende 1-1, men med to mål i slutfasen satte catalanerne et foreløbigt punktum for FCM's Youth League-eventyr.

2016/17: Anderlecht, Malaga, Benfica
Allerede året efter var FCM'erne tilbage i det gode selskab. Her fik man indledningsvist en hård lodtrækning i form af Anderlecht, der året forinden var nået helt frem til semifinalen. Over to kampe lykkedes det dog FCM U19 at eliminere de belgiske mestre med sammenlagt 3-1.

Herefter var turen kommet til de spanske mestre, Malaga. Efter at have tabt den første kamp med 2-0, leverede FCM'erne en stort comeback og vandt returopgøret med 4-0 på MCH Arena.

I playoff-runden ventede Benfica og efter en intens 1-1-kamp, måtte tingene igen afgøres fra ellevemeterpletten. Fjorten forsøg måtte der til, men til sidst faldt tingene ud til portugisernes fordel.

2018/19: Bohemians, Hamilton, Roma, Manchester United, Porto
Efter et enkelt års pause fra turneringen var FCM i 2018 tilbage i det gode selskab, denne gang med Claus Therkildsen i trænersædet. Her blev det til sejre over Bohemians og skotske Hamilton, inden man i playoff runden mødte Roma. 

En taktisk præget kamp endte 1-1 og så måtte man igen ud i en straffesparksafgørelse. Her vandt ulvene 4-2 og så var vejen banet for et møde med Manchester United. Englænderne havde tromlet al modstand ned i gruppespillet, men kom til kort på MCH Arena mod et topmotiveret FCM U19, der med en 3-1 sejr tog sin måske mest meriterende sejr i turneringen.

Som det første danske mandskab var man dermed blandt de sidste otte hold i turneringen. Kvartfinalen blev dog et mindre antiklimaks; et FCM-hold ramt af mange skader tabte 3-0 til det Porto-mandskab, der endte med at vinde turneringen samme år.

2019/20: Elfsborg, Zrinjski Mostar, Lille, Røde Stjerne – Ajax?
Med tre gode ”runs” i turneringen havde FCM etableret sig som et hold, der skulle tages alvorligt i Youth League, og holdet levede op til forventningerne med to sejre over Elfsborgs svenske mestre, inden det blev til en sammenlagt 3-1 sejr over bosniske Zrinjski Mostar.

I playoff-runden blev FCM'erne matchet op imod Lille - og ligesom alle de forudgående sæsoner endte det i neglebideri og straffesparkskonkurrence. Her tippede tingene til FCM's fordel, og dermed var man igen klar til ottendedelsfinalen og en vanskelig en udebanekamp mod Røde Stjerne. Foran 4000 tilskuere i Beograd leverede FCM'erne imidlertid en overbevisende indsats og vandt 3-0.

Hvis turneringen genoptages, venter en kvartfinale mod Ajax på hjemmebane. 

Udsalget i Ulveshoppen er i gang, og du kan bl.a. købe spillertrøjer til kun 299 kr. og spillertryk til kun 50 kr.
Se tilbuddene her