15.12.2016, 12:54 | Af: Kristina Hvas Stokholm | Foto: FC Midtjylland

En finger på akademi-pulsen

Trænerne for U17 og U19 gør midtvejsstatus og sætter ord på et efterår præget af udfordringer og store præstationer

U19: Succes på nationalt og internationalt plan
FC Midtjyllands U19 hold har dette efterår tørnet ud i U19-ligaen, ved de nordiske mesterskaber og ikke mindst i Youth League. Og det med succes. Et kig på den hjemlige liga vidner om et godt og kontinuerligt første halvår. Med kun et enkelt nederlag placerer ulvene sig side om side med FC København i toppen af tabellen - FCM har dog kun spillet ni kampe mod københavnernes ti.

U19-drengene har også gjort sig bemærket på den internationale scene. For andet år i træk deltager holdet i Youth League, der er ungdommens svar på Champions League. Holdets helt store præstation blev fuldført på MCH Arena, da midtjyderne vendte et 2-0-nederlag til en 4-0 sejr i returopgøret mod de spanske mestre fra Málaga CF. Dermed er FCM U19 videre i turneringen, hvor de skal jagte plads i ottendedelsfinalen mod Benfica.

FCM U19-træner Kenneth Andersen ser tilbage på et succesrigt efterår med stor udvikling over hele linjen.

- Efteråret har båret præg af mange spændende kampe. I træningskampene inden sæsonstarten var jeg lidt spændt på, om vi kunne tackle udfordringerne i U19-ligaen samt de europæiske kampe. Men den tvivl er forsvundet for længe siden. Drengene har tacklet udfordringerne med manér og leveret på øverste hylde, siger FCM U19-træner Kenneth Andersen.

Se stilling og resultater i U19-ligaen her >>

FCM’ernes gode resultater på dansk græs gav holdet en billet til de nordiske mesterskaber i Sverige. Og den indløste de med bravur. Med en målscore på 8-0 gik FC Midtjylland ubesejrede igennem turneringen og satte kronen på værket med en finalesejr over Rosenborg BK. Dermed kunne ulvene løfte trofæet og kalde sig for nordiske mestre anno 2016.

Opskriften bag ulvenes succes findes, ifølge FCM-træneren, i drengenes evne til at holde et målrettet fokus.

- Spillerne er rigtig gode til at tage en kamp ad gangen, så der er en fælles mindset om, at næste kamp altid er den vigtigste. V bruger udtrykket ’standard of performance’. Det handler om, at uanset om vi møder et tophold på udebane eller et bundhold på hjemmebane, så forventer vi samme præstation af hinanden, siger Kenneth Andersen.

Målsætningen for U19-mandskabet i det nye år er at opretholde denne ’standard of performance’. FCM-træneren forklarer, at holdet vil kæmpe alt, hvad de kan for at holde sig i toppen og spille med om mesterskabet i den hjemlige liga. I Youth League venter næste udfordring mod Benfica i slutningen af januar/start februar. Og her sætter mandskabet alle sejl ind for at hive en billet til ottendedelfinalen hjem.

U17: Sluttede et svingende efterår af med manér
Sæsonstarten for FC Midtjyllands U17-mandskab gik ikke som håbet. De to første kampe blev til nederlag. Men så vendte U17-drengene skuden og sejrede fire kampe i træk, indtil AaB satte en kæp i hjulet - og den havde ulvene svært ved at fjerne igen.

- Efterårssæsonen har været præget af ustabilitet, og den har kørt over længe tid, end vi havde håbet. Det har været en udfordring for holdet at opnå en fælles forståelse af kulturen og vores spillemæssige værdisæt. Det skal vi fortsat arbejde videre på, siger FCM U17-træner Svend Graversen.

Trods udfordringer og svingende resultater tager Svend Graversen flere positive ting med fra efterårssæsonen. U17-træneren peger på kvalitet i det offensive spil.

- Vi er lykkedes med gode aktioner i angrebet, så vores offensiv har langt hen ad vejen været tilfredsstillende. Desuden har der været stor kvalitet i de individuelle præstationer. Christian Tue lå for eksempel nummer ét på topscorerlisten, inden han blev skadet. Og en spiller som Nicolas Hautorp Madsen har debuteret i Youth League med U19 og på Superligaens reservehold, forklarer Svend Graversen.

Se stilling og resultater i U17-ligaen her >>

U17-drengene sluttede 2016 af med et resultat, der giver grund til optimisme for foråret. De unge ulve knækkede en skidt stime og vandt 2-1 over titelbejlerne fra Brøndby. Det efterlader FCM U17 på ligaens 8. plads – dog med færrest spillede kampe af alle hold. Bag resultaterne gemmer sig en udvikling. FCM-træneren kalder den for positiv og glæder sig til forårssæsonen.

- I forhold til vores udfordring i den fælles forståelse, så har drengene rykket sig. Får vi trænet kontinuerligt og kommer skadesfri ud af vinterpausen, så tegner forårssæsonen godt. Holdmæssigt går vi efter at præstere på højeste niveau uanset hvad, siger Svend Graversen og uddyber:

- I tabellen ligger vi, hvor vi ligger, men det ændrer ikke på, at vi stræber efter at ende så højt som muligt. Der er noget uforløst talent i holdet, og jeg er sikker på, at når vi kommer til sommer, så har spillerne nået et langt stykke og udviklet sig endnu mere.

Første ligakamp for FCM U17 står på et vaske ægte rivalopgør mod Viborg FK. Kampen sparkes i gang den 25. februar 2017 klokken 16.00 på udebane. Inden da venter en håndfuld træningskampe.