31.05.2019, 11:18 | Af: Nicolai Dupont | Foto: FC Midtjylland

FCM-projekt skal gøre U17-angribere skarpere

Et pilotprojekt i klubben skal forbedre træfsikkerheden hos FCM-spillerne.

Det lyder som en kliché, når fodboldspillere og trænere snakker om ”kynisme”. De fleste har set et interview, hvor sætningen ”vi var ikke kyniske nok i dag” er blevet sagt. Derfor kan det virke banalt, at man skal arbejde på at forbedre træfsikkerheden. Men hvordan gør man egentlig det? Det kan et pilotprojekt i FC Midtjylland måske give svaret på.  

Siden sommer har U15-cheftræner Martin Mark nemlig haft en ekstra og helt ny kasket på i FC Midtjylland. Mark har sideløbende været angrebstræner for U17-holdet med ét bestemt fokus: At gøre spillerne mere kyniske foran mål.

”Vi lagde i foråret mærke til, at vi skabte flest chancer i hele U17-ligaen, men vi udnyttede ikke nok af dem. Vores scoringsprocent var den femtehøjeste i ligaen, og det var vi ikke tilfredse med,” siger Martin Mark, der i samme ombæring understreger, at det ikke kun er ham, men et helt hold af afslutningsspecialister i Herning og Ikast og så U17-trænerteamet, der er med i projektet. 

Var nødt til at score
Projektet fokuserer i høj grad på relationerne mellem angriberne på holdet. I de yngre rækker arbejder man mere med det tekniske – altså hvordan man skal ramme bolden, og hvordan man placerer sine skud ordentligt. 

”Men her kigger vi mere på, hvordan spillerne skal løbe for hinanden. De skal lære at tænke over, hvordan de gør den her chance større. Og så skal de have en forståelse for, hvor der er størst sandsynlighed for at score, når de løber ned mod målet,” siger Martin Mark. 

Det mentale element bliver også taget under kærlig behandling. Det har nemlig meget at sige, hvordan mentaliteten hos holdet og spilleren er. Det kom blandt andet til udtryk i en U17-landskamp, som Martin Mark kommer i tanke om.

”Da det danske U17-landshold kvalificerede sig til EM sidste forår spillede de blandt andet mod Frankrig. Danskerne havde ikke bolden meget, men da Gustav Isaksen endelig fik chancen, vidste han, at han var nødt til at score. Og det gjorde han. Hvis man omvendt vader i chancer, kan spillerne tænke, at der kommer en ny mulighed, hvis de brænder. Der vil vi gerne uddanne vores spillere i at være effektive og lukke kampen.”

Resultater til næste år
Projektet er stadig i sin spæde start. Og da Martin Mark først og fremmest er U15-cheftræner, er det stadig dataindsamlingsfasen, han og holdet opererer i. 

Lige nu træner angrebsgruppen individuelt om torsdagen og så med mere kampforberedende træning om fredagen. 

”Forhåbentlig kan vi have nogle resultater at præsentere i løbet af 2020. Vi er på rette vej,” siger Martin Mark.