23.06.2020, 13:00 | Af: Magnus Monrad-Alexandersen | Foto: FC Midtjylland

Frederik, Gustav og Carl – tre brødre i FCM

Frederik, Gustav og Carl er brødre. De har en fælles interesse for at spille fodbold. Men ikke nok med det, så er de alle tre rigtig dygtige til det. Og spiller i samme klub

Man hører en gang i mellem om generationer af samme familie i professionel fodbold. Det kan være Peter og Kasper Schmeichel, Zinedine og Luca Zidane samt Patrick og Justin Kluivert. Disse seks tidligere og nuværende fodboldspillere har det tilfælles at være far og søn. Sjældnere hører man om brødre, der begge spiller fodbold på professionelt niveau. Der kan dog eksempelvis nævnes danske Brian og Michael Laudrup.

Men har du nogensinde hørt om tre brødre, der alle spiller fodbold… i samme klub?

Hvis ikke, så har du muligheden nu. FC Midtjylland huserer nemlig tre spillere ned gennem akademiet og FCM Elitefodboldskole, der er brødre og som spiller for tre forskellige årgange i klubben. Carl Ørsøe Christensen på U14, Gustav Ø. C. på U17 og Frederik Ø. C. på U19.

De to ældste spiller altså nu på akademiet, men er ligesom lillebror Carl begge blevet oplært på FCM Elitefodboldskole. Udover tiden i FC Midtjylland kommer de også alle tre fra lokalområdet. Alle tre brødre har fortid i Ikast FC (tidl. Ikast FS) og er altså alle produkter af det, som FC Midtjylland så ivrigt arbejder for. Unge lokale talenter.

Men hvordan fungerer dagligdagen i en familie, hvor tre børn spiller fodbold på så højt et niveau?

- Det er tidligt op, sent hjem. Morgentræning, eftermiddagstræning, aftentræning, kampe, turneringer i ind- og udland samt landsholdssamlinger for både Gustav og Frederik, når klubberne holder pause. Der er kørsel og rejser til og fra træning, kampe og turneringer rundt om i Europa og Norden. Derudover har både Charlotte (drengenes mor, red) og jeg jo et arbejde, der også skal passes, og drengene skal samtidig passe deres skolegang. Hele familiens fritid går med fodbold, og det er altså også helt perfekt, beretter Jørgen Christensen, der er far til de tre unge FCM-spillere.

Han fortæller, at interessen for fodbold blandt hans sønner kom meget naturligt, da de var helt unge. Jørgen har nemlig selv altid haft stor interesse for fodbold, og endda også selv spillet en del fodbold blandt andet i Ikast. Og da de første to drenge var på krogen, så var det ingen overraskelse, da lillebror Carl også hoppede på.

- Vi (drengenes forældre, red.) har alle dage stået på sidelinjen og heppet på dem og sikret, at der er blevet selvtrænet i deres fritid, da de var mindre. Men jo mere de kom ind i elitemiljøet i FCM, og senere på akademiet for de to ældste, jo mindre involveret er vi som forældre i deres nuværende fodboldudvikling. I stedet forsøger vi at være fodboldforældre i et elitemiljø på bedste vis, og vi overværer selvfølgelig stadig alle kampene, hvis det er muligt, både i ind- og udland, fortæller faren.

På akademiet er der også fokus på detaljerne, blandt andet søvn og kost, og tilmed synstræning som Frederik har været en del af i en længere periode. Frederik har også tidligere haft individuel springtræning med fysisk træner Peter Bach fra akademiet, mens især Gustav har haft fokus på sine skud.

Blev hentet ind hvert andet år
Frederik er som nævnt den ældste af de tre brødre. Han er født i år 2002 og kom ind i FCM som U13-spiller. Det var lige omkring samme tidspunkt, som den mellemste dreng Gustav begyndte at deltage i FCM-regi som U11-spiller. Og da Carl var 10 år, blev han også hentet ind af FCM til at spille med i deres U11-program og trådte senere ind på FCM Elitefodboldskole som U13-spiller, præcis som sine to ældre brødre, der var henholdsvis to og fire år længere inde i processen.

- Det har både sine positive og negative sider at have to brødre, som også spiller fodbold. Vi kan selvfølgelig godt skændes og være uenige, men jeg kan også tit sætte mig ind i det, som de gennemgår. Så når de måske har et problem eller gennemgår en speciel fase, så kan jeg relatere til det, fordi dér var jeg også engang, og så kan jeg for eksempel komme med råd og hjælpe dem igennem det, fortæller 18-årige Frederik Ørsøe Christensen, der har nydt at spille i FCM, lige siden han skiftede fra Ikast:

- Det har været en rigtig positiv proces at være igennem møllen fra U13-U19. Det lå meget naturligt i kortene, at jeg kunne komme til FCM, nu hvor jeg er fra Ikast. Men det har både været sjovt og godt at spille i Midtjylland. Der har hele tiden været gode mennesker omkring en, et godt træningsmiljø og en masse gode holdkammerater igennem alle årgangene. Næste skridt i karrieren er ambitionen om en fortsat plads på DBU´s kommende U19 landshold og Superligadebut på et tidspunkt.

Her stemmer 15-årige Gustav i:

- Det har været en god oplevelse at spille i FCM. Jeg har udviklet mig rigtig meget. Blandt andet på grund af trænerne og miljøet i klubben i forhold til faciliteter omkring træningen, samt de muligheder man har. Derudover har jeg selvtrænet meget med mine brødre i mange år. Vi har altid spillet meget sammen. Da jeg spillede på U15, nåede jeg lige at se Carl en masse, da han startede på U13, og da jeg så fik kontrakt på akademiet, begyndte jeg at se Frederik meget mere, siger han.

U17-spilleren vil naturligvis gerne videre op på U19-holdet, når han bliver gammel nok, og komme til at træne med Superligaholdet, mens han ikke afviser, at han også gerne vil til udlandet og spille.

Følger gerne i sine storebrødres fodspor
14-årige Carl spiller for FCM U14 og er altså den sidste af de tre brødre, der er blevet en del af klubben. Han fik også allerede foden ind hos ulvene som U11-spiller, hvor han både trænede med Ikast og FCM.

- Da jeg kom ind på U13-holdet og kun skulle træne og spille med FCM, var det et stor spring for mig. Først og fremmest skulle jeg ikke længere træne med mine holdkammerater fra Ikast, men samtidig er vi en utroligt stærk årgang, der i starten også vandt rigtig mange kampe og turneringer. Vi har nogle rigtig gode trænere, som sørger for nogle gode træningssessioner, og det hjælper os alle rigtig meget, fortæller Carl, der gerne ser sig selv fortsætte op på akademiet som sine to ældre brødre.

- Jeg træner med FCM seks gange i ugen, og så træner jeg to gange i weekenden med Gustav og Frederik. Frederik spiller lidt mere defensivt på midtbanen, end jeg gør, og Gustav spiller tit kant og nogle gange angriber, mens jeg er offensiv midtbanespiller. Så jeg kan selvfølgelig lære meget af dem, men jeg har en anden position end dem, så jeg har også mine egne mål. Jeg vil selvfølgelig gerne op på akademiet ligesom dem, og det er nu mit næste store mål at opnå dette. På sigt drømmer jeg selvfølgelig også om at komme ind omkring DBU og få lov til at spille på ungdomslandsholdet, ligesom de også begge har gjort, afslutter han.

Hvis stjernerne står rigtigt og alt går godt for de tre unge talenter, så kan vi måske om 10 år se tre brødre tørne ud for ulvene i 3F Superligaen. Det vil i hvert fald være noget specielt, som man ikke har set mange andre steder.