17.11.2018, 13:25 | Af: Karsten Vestergaard | Foto: FC Midtjylland

Målløs åbning ved de Nordiske Mesterskaber

FCM U19 spillede 0-0 mod norske Sogndalen, der havde gjort deres hjemmearbejde.

FC Midtjylland U19 - Sogndal Fotball U19 0-0 (0-0), 5-4 efter straffespark

Den tredje ombæring af de uofficielle nordiske U19 mesterskaber blev fredag fløjtet i gang i det imponerende Prioritet Serneke Arena (billedet) i Göteborg. Og i kraft af at have nået finalen begge de to foregående år, måtte FCM U19 naturligt nok bære favoritrollen mod norske Sogndalen.

Det var da også ulvene der først bed til bolle i kampen. Christian Tue sparkede et frispark ind i feltet, hvor Casper Tengstedt trykkede af, men undtagelsesvist fik FCM’s ligatopscorer ikke helt træf på bolden.

I Norge afvikles U19 Ligaen som en cupturnering, og her er Sogndal nået helt frem til finalen, og især i første halvleg skabte de hovedbrud ude på FCM-bænken:

- Vi stiller op på samme måde som vi gjorde i ligakampen mod Brøndby, og jeg er helt sikker på, at de har set video fra den kamp. I hvert fald var de rigtig godt forberedte, og spiller noget anderledes, end vi havde forventet. De stillede op i en 5-4-1, lukkede rummene ned, og spillede selv ekstremt direkte, fortalte Claus Therkildsen.

Den tilgang virkede godt for nordmændene, der kom frem til tre gode tilbud - hver gang efter omstillinger. Det mest giftige tog den ene stolpe og trillede parallelt med mållinjen, inden FCM-forsvaret fik clearet. Hos FCM kneb det mere med at skabe chancer, men Tue kom dog frem til et par nærgående forsøg.

- Jeg er ikke tilfreds med den måde vi positionerer os, når vi er på bolden, og så mangler der simpelthen noget kvalitet i de ting, vi foretager os, konstaterede Therkildsen.

Det skulle blive væsentligt bedre i anden halvleg. FCM’ernes indbyrdes placering var nu langt bedre, og holdet producerede de fornødne chancer, mens der blev lukket effektivt af for Sogndals kontraer. Ind ville bolden dog ikke, og så endte kampen målløst.

Effektivitet fra ellevemeterpletten
Det betød en straffesparksafgørelse, der fungerer som tiebreaker, hvis to hold ender på samme pointtal i gruppespillet.

Her var FCM’erne sikkerheden selv – Giessing, Victor Dawa, Oche, Sand og Tengstedt sparkede beslutsomt og scorede sikkert, og så blev Enock Mawete helten, da han fik slået Sogndals sidste forsøg op på overliggeren. En god måde at mane 2017-finalen i jorden – den blev ligeledes afgjort på straffespark og her reddede Esbjergs Mads Kikkenborg samtlige FCM’s forsøg.

I puljens anden kamp vandt BK Häcken 3-1 over norske Mjøndalen, der må trøste sig med, at de trods alt stadig har ”OBOS Ligaens peneste drakter”. Svenskerne er modstanderen i FCM’s anden kamp ved turneringen – den spilles søndag kl. 13 og kan følges på Escape Sports Facebookside.

Cheftræner Claus Therkildsen forventer en lige kamp mod Häcken:

- Vi stiller med et hold, hvor spillerne ikke har spillet så meget sammen, og nogle optræder også på nogle lidt uvante positioner, så vi må acceptere, at relationerne ikke sidder 100 % i skabet. De hold vi møder er bedre spillet sammen end os, men det tager vi bare som en udfordring, fortæller Therkildsen, der er fuld af lovord om Prioritet Serneke Arena og turneringen:

- Det er et fantastisk sted. Optimale rammer, indkvartering i topklasse, god forplejning og kampe mod de stærkeste u-hold fra nabolandene. Det minder i det hele taget meget om Youth League-kampene, så det er nogle værdifulde erfaringer, spillerne får med sig, udtaler han.

Foto: www.prioritetsernekearena.se