02.10.2018, 10:00 | Af: Nicolai Dupont | Foto: FC Midtjylland

Overblik: Youth Leagues usædvanlige struktur

Den internationale top-turnering er bygget op på en speciel måde. Få et overblik over, hvordan det hele hænger sammen her.

FC Midtjylland træder onsdag ind i Youth League. Den internationale turnering kan være lidt svær at forstå. For på trods af, at den også kaldes ungdommens Champions League, så er den ikke bygget op på samme måde som sin navnebror. 

Youth League adskiller sig i høj grad fra de turneringer vi kender fra TV. Blandt andet i måden at kvalificere sig på. Det kan nemlig gøres på to måder.

Champions League-holdene

Hvis en klubs førstehold kvalificerer sig til Champions League-gruppespillet, får U19-holdet automatisk en plads i Youth Leagues gruppespil. De i alt 32 hold bliver delt op i otte grupper med fire hold i hver.

De otte gruppevindere avancerer direkte til ottendelsfinalen, mens andenpladsen i grupperne skal i play off. Og hvem skal de så møde? Godt gættet - de skal selvfølgelig imod holdene fra “mesterholds”-grenen af turneringen, som vi skal kigge på nu. 

De nationale mesterhold

Man kan godt have et glimrende U19-hold, selvom førsteholdet i klubben ikke spiller i Champions League-gruppespillet. Derfor kan ungdomsholdene også kvalificere sig selv. Vinderne af de 32 bedste nationale ungdomsturneringer i UEFA-landene får nemlig en plads i turneringen.

Det er dén vej, FC Midtjyllands akademidrenge har taget, da de vandt U19-ligaen i sidste sæson. 

De 32 nationale mesterhold bliver ikke inddelt i grupper. De spiller i stedet to knockout-runder af to kampe hver. Efter de to runder er der kun otte hold tilbage. Og så er det på tide at de løse ender mødes. Disse otte hold skal nemlig som bekendt i play off-kampe mod de otte andenpladser fra Champions League-holdenes grupper.

Play off

Når de to “grene” af Youth League mødes i play off-kampene, begynder det så småt at ligne et turneringstræ, som man kender det. Og så alligevel ikke helt… 

I play off spilles der nemlig kun ét opgør i stedet for både på ude- og hjemmebane. Mesterholdene - altså de hold, de har kvalificeret sig selv - vil altid være på hjemmebane. 

De otte play off-vindere går videre til ottendedelsfinalerne, hvor gruppevinderne fra “Champions League-grenen” venter. 

Herfra tager logikken heldigvis over, så vinderne avancerer til kvartfinalen, så videre til semifinalen og til sidst mødes de to bedste hold i finalen. Ligsom i play off-kampene spilles der bedst af ét opgør hver gang, og ender det uafgjort, går holdene direkte i straffesparkskonkurrence. 

Skulle det stadig knibe med at se det hele for sig, så har UEFA lavet en model over tuneringen her.

Så simpelt er det.