06.10.2018, 10:00 | Af: Nicolai Dupont | Foto: FC Midtjylland

Specialister skal træne akademi-spillernes øjne

Kalibreringen i øjnene er et ofte undervurderet element i fodbold.

I hånden holder hun noget, der ligner en strikkepind af klart metal. For enden af pinden sidder en kugle på størrelse med en vindrue. Man kan ane sig selv blive større i kuglens spejlbillede i takt med, at hun bevæger pinden ind mod øjnene. Helt ind til næsen.

“Dit venstre øje vil gerne dreje lidt udad. Men det kan man hurtigt træne,” siger Maria Beadle, mens hun lægger sit måleinstrument væk.

Hun udgør sammen med Annette Vinding og Helle Skov Primdal den trio, der skal sørge for, at spillerne på FC Midtjyllands akademi har knivskarpe øjne. Synet er nemlig et undervurderet element af professionel fodbold, og derfor har klubben fået hjælp hos ‘TrainYourEyes’, der øjensynligt kan skærpe overblikket hos spillerne.

Det er ikke unormalt, at øjnene ikke er helt toptunede, men det kan trænes. Og Maria Beadle kan give syn for sagn. Det har hun og resten af ’TrainYourEyes’ gjort hos 1500 elitesportsudøvere siden 2001. Blandt andet hos den tyske storklub RB Leipzig. 

Noget at arbejde med

Selvom de unge FCM-spillere lever i et professionelt setup, så er øjentræning normalt ikke på træningsplanen. Men det gøres der noget ved nu. For der er en hel del at tage fat i, mener Maria Beadle.

”Der er noget at arbejde med, men ikke noget, der ikke kan trænes. Ingen af spillerne skeler eller har et dovent øje. De er motiverede for at komme i gang, så hvis de træner, som de skal, så tager det ikke mere end fire til fem måneder. Så skulle deres syn være velkalibreret,” siger hun og påpeger, at FC Midtjylland udviser mere end bare fodboldmæssigt ansvar med projektet. 

”De tager ikke bare ansvar for spillerne som fodboldspillere. De tager også et socialt ansvar. Øjentræningen forbedrer nemlig også spillernes læseevne og giver dem dermed en ekstra hjælp i deres uddannelse.”

Vedligeholder sig selv

Én af de gode ting ved at arbejde med øjnene, er, at de kun skal trænes op én gang. Når først man har lært at bruge øjnene rigtigt, vedligeholder det sig selv. Det er kun slemme hovedskader som for eksempel en hjernerystelse, som kan sætte det tilbage igen, fortæller Maria Beadle.  

U17-cheftræner Henrik Jensen ser da også frem til at følge med i spillernes udvikling.

”Det er et spændende projekt, og jeg glæder mig til at se, hvor meget det rykker. Vi har nogle spillere, der har svært ved at orientere sig i rum på længere afstand, og der kan det her jo hjælpe.” 

Kigger på resultaterne

’TrainYourEyes’ er ikke en helt fremmed størrelse i FC Midtjylland. De har tidligere været kortvarigt i klubben, og så har de i flere omgange arbejdet med spillere under Ove Pedersens ledelse. Blandt andet Esbjerg fB. 

Sportschef Svend Graversen er manden bag projektet i FC Midtjylland, mens U19-cheftræner Kenneth Andersen er koordinator. Sidstnævnte er 

”Vi synes, det er spændende at rykke på forskellige parametre. Vi rykker lidt på kost og lidt på søvn. Vi har før kigget på synet, og nu fik vi muligheden for få tjekket de ældste akademister og lade dem prøve programmet. Og så må vi se, hvilke resultater, det giver” siger U19-cheftræneren. 

I sidste uge blev spillerne undersøgt. I løbet af oktober starter deres træning. Fire U19-spillere og fire U17-spillere er med i programmet og får udleveret hver dages taske med ting, de skal bruge i deres øvelser. De får også hver deres træningsprogram, og ’TrainYourEyes’ opretter et “træningslokale” på akademiet.