16.08.2020, 14:11 | Af: Jens Risom | Foto: Daniel Stentz

Youth League: Tilbageblik på store præstationer

Ungdommens svar på Champions League vender tilbage i næste uge, hvor FC Midtjylland skal møde Ajax i kvartfinalen. Akademisterne har tidligere præsteret store resultater i Youth League, og dem ser vi tilbage på i dag

Manchester United, FC Barcelona, Atletico Madrid, AS Roma, SL Benfica og FC Porto.

Det er blot få af mange store modstandere, som U19 har stået over for de seneste par år i UEFA Youth League, og på tirsdag kan Ajax Amsterdam tilføjes den flotte liste.  Youth League er tilbage efter COVID-19-pandemien satte den og resten af fodboldeuropa på pause. Vi varmer op til kvartfinalen med et tilbageblik på nogle af de tidligere oplevelser, de unge ulve har givet os. 

Besøg i Barcelona
FC Midtjylland deltog for første gang i Youth League tilbage i 15/16-sæsonen, hvor man som danske U19-mestre fik plads i turneringen. I de to første runder blev det til sikkert avancement, hvorefter den stod på Atletico Madrid i playoff-runden.

Her var der mål for alle pengene til de 2250 fremmødte tilskuerepå MCH Arena. 4-4 i ordinær tid skulle afgøres i straffesparkskonkurrence, hvor de unge ulve var skarpest. Det betød, at FCM skulle møde en ny spansk gigant. Lodtrækningen til 1/8-finalen sendte nemlig de unge ulve en tur til selveste Barcelona. Kun to sene mål afgjorde kampen til cataloniernes fordel, men FC Midtjylland havde for første gang bevist sit værd i ungdommens Champions League.

Magi mod Manchester United
Anden deltagelse i Youth League var i den efterfølgende sæson, hvor FCM slog Anderlecht og Malaga ud, inden de senere finalister fra Benfica blev endestationen i playoff-runden.

Efter to års fravær ventede der så et nyt europæisk eventyr for FC Midtjylland U19-hold i 18/19-sæsonen. Efter en straffesparkssejrover Roma var det Manchester Uniteds tur til at lægge vejen forbi det midtjyske. 

Tre år tidligere gæstede Manchester Uniteds førstehold Herning i Europa League, og der huske de fleste, at FCM vandt den kamp 2-1. Samme skæbne led englændernes U19-mandskab, da de blev ekspederet ud af turneringen med cifrene 3-1.  

Der var på mange måder en historisk eftermiddag mod den engelske storklub. Med mere end 6000 tilskuere på plads på MCH Arena var det det højeste tilskuertal til en ungdomskamp i Danmark nogensinde. Sejren betød også, at FC Midtjylland som det første danske hold i historien, kvalificerede sig til kvartfinaleni Youth League. 

Den bedrift er blevet gentaget i år. To kvartfinalepladser i træk i Youth League vidner om et stærkt ungdomsarbejde, og på tirsdag jagter de unge ulve endnu en stor bedrift.

Fakta om Youth League
• Champions League for U19-hold
• Afholdt hvert år siden 2013
• Forsvarende mestre: Porto
• 64 deltagende hold
• FC Midtjylland deltager for fjerde gang i turneringen
• Med 2,29 point har FCM det højeste pointgennemsnit pr. kamp i turneringens levetid (Transfermarkt.com) 

Tirsdag kl. 15.00 skal FC Midtjyllands U19-hold forsøge at skabe historie endnu engang. Her står vi overfor hollandske Ajax Amsterdam i kvartfinalen. Kampen bliver spillet i Nyon i Schweiz, og du kan se den live på TV3 Sport og Viaplay.