07.11.2013, 10:42 | Af: Administrator

100 års jubilæum for Danmarksmesterskabet i fodbold

Danmarksturneringen i fodbold fylder 100 år, og vinderen i denne sæson vil hermed kunne bryste sig af at være Danmarksmester nummer 100.

I denne forbindelse er det sammen med DBU, de 12 nuværende superligaklubber og rettighedshaverne Viasat og CMore samt DR P3 blevet besluttet at give sæsonen ekstra opmærksomhed i form af en række forskellige jubilæumsaktiviteter bestående af 12 jubilæumskampe og kåringer af Årets Superligaspiller, Århundredets Superligaspiller og Århundredets All Star-hold.

Danmarksturneringens historie – kort fortalt
Der blev spillet om Danmarksmesterskabet for første gang helt tilbage i 1913, hvor Danmarksmesteren blev kåret i et slutspil mellem de regionale vindere, og kun afbrudt af Første Verdenskrig i 1915 og annulleret på grund af pointlighed i 1928, har mesterskabet været spillet uafbrudt 100 gange med indeværende sæson 2013/2014.

Efter Anden Verdenskrig stoppede man i realiteten dansk klubfodbolds videre udvikling med et forbud mod professionalisme, og helt op til slutningen af 70’erne blev Danmark kendt som de sidste amatører i Europa. Divisionsforeningen blev stiftet i 1969 med det erklærede mål at udvikle dansk klubfodbold og indføre professionalisme, hvilket lykkedes knap ti år senere i 1978, da Helge Sander og Jørn Kønig uddelte 1000 kroner til hver af spillerne i Herning Fremad for sejren over gæsterne fra HIK.

De næste store milepæle er, da Brøndby IF i 1986 går over til fuldtidsprofessionalisme og i sæsonen 1991, da Superligaen kommer til. Her indvarsles det for første gang, at man tilpasser turneringen til den sportslige og økonomiske kapacitet, der er potentiale til i Danmark. Først i anden halvdel af 90’erne er der tale om, at alle spillere i den bedste danske række er kontraktspillere, og i de seneste ca. 18 år er dansk professionel klubfodbold gået fra tæt på 0 til en omsætning på 1,2 milliard i ren fodboldforretning. Hertil kommer så tilknyttede økonomiske aktiviteter. En fantastisk udvikling vi som danskere godt kan være stolte af.

12 Jubilæumskampe
De 12 superligaklubber vil hver især afholde en storstilet jubilæumskamp i løbet af indeværende sæson som en særlig hyldest til dansk fodbolds glorværdige historie, og de mange store spillere der har optrådt i Danmarks bedste række gennem tiden.

De trofaste danske Superliga fans kan derfor se frem til 12 helt unikke jubilæumsarrangementer der, udover at byde på masser af spændende jubilæumsaktiviteter, også vil byde på et nostalgisk gensyn med en lang række af fortidens legender og give mulighed for at gense de allerstørste øjeblikke i klubbernes historie. Aktiviteterne til de 12 jubilæumskampe vil variere fra klub til klub, men der er en række aktiviteter der vil gå igen.

Før alle 12 jubilæumskampe placeres der et stort 100 års jubilæumsbanner i midtercirklen, hjemmeholdets officielle fanklub laver en flot tifo, og hver klub udtager deres eget All Star-hold og afholder en finte-konkurrence for at hylde teknikerne i dansk fodbold. Herudover vil udvalgte fans få mulighed for at komme ’bag om TV produktionen’ til jubilæumskampene.

Viborg FF er første skud på jubilæumsstammen, og klubben inviterer fredag aften klokken 18.30 til jysk rivalopgør mod Superligaens førerhold FC Midtjylland. Et opgør der også byder på en topscorerduel mellem Superligaens to varmeste angribere netop nu, Thomas Dalgaard og Morten 'Duncan' Rasmussen.

For FC Midtjyllands vedkommende bliver jubilæumskampen marts månedes hjemmekamp mod vicemestrene fra FC Nordsjælland. Mere info om jubilæumskampen følger i det nye år.

Kåring af Årets Superliga spiller, Århundredets Superliga spiller og Århundredets All-star hold
I sæsonens sidste spillerunde – på DBU’s 125 års fødselsdag den 18. maj – forestår Divisionsforeningen og DBU kåringer af Årets Superligaspiller, Århundredets Superligaspiller og Århundredets All Star-hold. I forhold til de tre kåringer udpeges der et særligt ekspertpanel, der sammen med de danske fodboldfans vil udpege de spillere, der igennem de sidste 100 år har sat et særligt stort aftryk i Danmarksturneringen i fodbold.