16.12.2013, 12:15 | Af: Administrator

Fodboldkultur til overflod

A+ træner Lars Friis er netop vendt hjem fra 10 dages inspirerende fodboldtur til Brasilien.

Af Jørn Just Kristiensen, Herning Folkeblad

Intet andet folkefærd elsker fodbold som brasilianerne. Det kan Lars Friis bevidne. FC Midtjylland A+ træner har været på en 10 dages inspirationstur til Brasilien med de danske ungdomslandstrænere og landets øvrige 12 A+ trænere.

- Brasilianerne siger, at alle drengebørn er født til fodbold. Indtil det modsatte er bevist. Det siges, at 98 procent af alle brasilianske drenge enten får en fodbold eller en fodboldtrøje blandt deres barselsgaver. Det siger lidt om, hvilken rolle fodbold har i deres samfund og deres kultur, siger Lars Friis, som foruden talentarbejdet i FCM også er en del af Glen Riddersholms Superligastab.

Kærligheden til fodbold kunne de danske trænere mærke i de klubber, de besøgte. Og de kunne mærke det i gadebilledet.

- Når man går henad gaden, passerer man det ene fjernsyn efter det andet, hvor folk sidder og ser fodbold. Der er fodboldkampe hele tiden i brasiliansk tv og stor interesse for dem. Det giver en kæmpe fordel for den brasilianske fodbold, at man har den passion for fodbold i landet, siger FCM-træneren til FCM Update.

Mere frit spil for børn
Formålet med turen var at søge inspiration til dansk talentudvikling. Brasilianernes arbejde på træningsbanen er forskellig fra den danske tilgang. 

- Deres træning er mere løs. Der er færre afbrydelser, mindre fejlretning og mindre individuel træning, end vi har. De vil faktisk gerne lære af os, når det kommer til den strukturerede, individuelle træning. Det nævnte talentchefen i Santos blandt andet. Det er en fyr, der hedder Sandro, som har en fortid i Arsenal, fortæller Lars Friis.

Men han ser også fordele i den brasilianske model. Især i forhold til børnetræningen.

- De træner længere tid end os, men med lavere intensitet. Og de har meget mere frit spil med fokus på det offensive. Holdningen er lidt den, at hvis du kikser fire gange, så prøver du bare femte gang. Den indstilling er nok også med til at udvikle deres offensive, tekniske færdigheder. 

- Jeg tror, at vi kan lære lidt af det i forhold til vores børnetræning. Jeg kan godt få den tanke, at vi nogle gange bruger for meget tid på at vise børnene, hvor dygtige vi er som trænere. Måske skal vi nogle gange bare opstille nogle rammer og lade dem lege og spille og selv finde løsninger i stedet for at lave så meget fejlretning, vurderer Lars Friis.

Han fulgte træningspas og ungdomskampe i Santos, Internacional og São Paulo FC. Der var mange boldbegavede spillere på de velplejede baner.

- Det er klubber, som har vist, at de kan udvikle spillere på allerøverste niveau. Altså deroppe hvor Danmark kun har haft Michael Laudrup og måske Allan Simonsen. Men man skal også huske, at de har helt andre arbejdsbetingelser end os, siger Lars Friis.

Bedre betingelser
Han peger på indbyggertallet. Der bor næsten 200 millioner mennesker i Brasilien. Dertil kommer betydningen af klimaet og fodboldens position i kulturen.

- Man taler meget om, at spillere skal nå 10.000 timer med bolden på fødderne. Det er der ingen tvivl om, at brasilianerne når meget tidligere end vores spillere. Det handler dels om klimaet. De kan jo uden problemer spille uden for hele året rundt. Men det handler også om deres kultur for at spille fodbold hele tiden. De har jo heller ikke i samme grad Xbox og PlayStation og mange andre tilbud til at konkurrere om tiden, pointerer han.

- Overordnet set synes jeg, at vi gør det godt i Danmark med de muligheder, vi har. Jeg mener ikke, at vi træner dårligere, end de gør i Brasilien, siger han.

De tre klubber, han besøgte, var vidt forskellige, når det kommer til ungdomsarbejdet. Han havde lettest ved at spejle sig i arbejdet i Santos.Den legendariske klub, der har udklækket Pelé, Robinho og Neymar, forsøger at skabe en lige linje fra ungdomsholdene til førsteholdet. Akademispillerne træner således lige ved siden af førsteholdet, og der bliver værnet meget om talenterne, når først de er optaget. Det var anderledes i Internacional.

- Det var min fornemmelse, at de havde en udpræget rekruttér-og-smid-væk-strategi. Der er ingen tålmodighed. Internacional kommer fra storbyen Porto Alegre, og alene i regionen rundt om byen bor der 2,4 millioner mennesker, så der er også store muligheder for at finde nye talenter, siger Lars Friis.

Læs hele historien i FCM Update her.