18.06.2013, 05:48 | Af: Administrator

Skader har været Madsens hårdeste modstander

PORTRÆT: Tre år er blevet revet ud af Johannes Madsens fodboldkarriere. Men kærligheden til spillet er aldrig forsvundet, og drømmen om at slå igennem driver den 20-årige midtbanespiller til at kæmpe endnu hårdere for at få sit gennembrud.

- Det var fandme dejligt.

Ordene er Johannes Madsens, og reaktionen kommer, når snakken falder på sæsonens sidste reserveholdskamp mod Silkeborg. For mange en kamp uden stor betydning. For Johannes Madsen en af de vigtigste i flere år.

- Det var en forløsning. I 2013 har jeg arbejdet sindssygt hårdt for at nå det. Jeg har genoptrænet, og jeg er virkelig blevet tæsket igennem fysisk og har fået bygget muskelmasse på kroppen. Det var sindssygt lækkert at komme ind og spille den reserveholdskamp. Jeg havde egentlig ikke regnet med det eller turdet tro på det, siger Johannes Madsen.

Historien om Johannes Madsen er fortællingen om det store talent, som har kæmpet hårdere mod skader end mod modstandere på grønsværen. Men det er også historien om et ungt talent, som nægter at give op, selv om de fleste for længst havde smidt håndklædet i ringen.

Uheldig midtjysk start
Han fik en start i FC Midtjylland, som ville have slået de fleste ud. Da han kom til Akademiet, blev det kun til to U17-kampe, inden han løb ind i et sandt skadeshelvede. Højre lyske satte fodbolddrømmene på standby.

- Jeg havde været skadet i fire måneder op til skiftet. Jeg var med i de første 14 dage, men så brød skaden op igen. Så det første år var fodboldmæssigt helt skidt. Der var mange ting, man lige skulle lære i forhold til at være skadet, fortæller Johannes Madsen, der det første år på Akademiet gik på efterskolen ISI.

- Jeg havde et godt socialt år, men mentalt der var mange ting, jeg lærte. Jeg brugte min familie rigtig meget til få læsset alle frustrationerne af. Man følte at lige så snart, man var tæt på et eller andet, så gik man to skridt tilbage. Det var hårdt, husker Madsen.

Tankerne om at sige stop, droppe fodbolden og glemme skaderne har været oppe at vende. Men hver gang har han kæmpet videre.

- Jeg har haft to gange, hvor jeg var rigtig langt nede. Den ene gang var på Akademiet. Jeg var blevet opereret og lovet, at jeg var klar efter fire-fem måneder, men efter næsten et år var der ikke rigtig sket noget. På daværende tidspunkt havde jeg været ude et år, så jeg var ved at have været ude i to år. Der var jeg rigtig langt nede, fortæller Johannes Madsen, der havde mange samtaler med holdets fysiske træner, som var en god hjælp i  den svære periode.

- I efteråret var jeg tæt på at sige fuck det hele. Men jeg er glad for, at jeg ikke gjorde, siger Johannes Madsen.

Kærlighed er drivkraften
Fightergenet og troen på sig selv vandt.

- Jeg har en stor tiltro til mig selv, og jeg har det lidt sådan, at det ikke kan passe, at det ikke skal kunne fungere. Det er jeg nok lidt stædig. Og så er jeg en vinder. Det ligger så dybt i mig, at jeg skal vinde. Jeg har en sindssyg stor vindermentalitet. Og jeg har også følt, at jeg skulle vinde den her kamp mod skaderne - koste hvad det ville.

- Og så har jeg bare en kæmpe kærlighed til fodbold. Jeg kunne ikke forestille mig, hvad jeg ellers skulle lave. Det har drevet mig helt vildt. Vilje, stædighed og en kæmpe stor passion for at spille fodbold. Det har drevet mig til at træne ekstra, siger Johannes Madsen.

LÆS OGSÅ: 
Ud af mørket kommer lyset

De lange skadesperioder har styrket den mentale værktøjskasse, og det er i de perioder, hvor man bliver frarøvet spillet, at man for alvor finder ud af, hvor meget fodbolden betyder.

- Man bliver klogere på sig selv. Før man bliver skadet, tror man, at man kan lide fodbold, og at det betyder noget for én, men når man mister det, så finder man ud af, hvor meget det egentlig betyder. Jeg tror, at de bump, der vil komme i fremtiden, vil jeg lettere komme over end mange andre. Det er min overbevisning. Og i fodboldverdenen er der mange bump. Det kan man lige så godt vænne sig til, og der føler jeg mig godt rustet, siger Madsen.

Og fodbolddrømmen er på trods af bump på vejen intakt.

- Jeg har stadig en drøm om at komme til udlandet og spille fodbold. Jeg træner for at komme op på et højere niveau, hvor det ikke hedder Superliga. Der er mange faktorer, der spiller ind, men det er 100 procent det, jeg går efter. Hvorfor skulle det ikke kunne lade sig gøre, bare fordi man har været meget skadet? Kommer jeg over min lyskenskade, og kan jeg begynde at køre 100 procent på, kan jeg ikke se, hvorfor det ikke skal lykkes, siger Johannes Madsen.

Hård start på seniorkarrieren
For et år siden var han en del af det U19-hold, der vandt sølvmedaljer. Det kastede en fuldtidskontrakt af sig, men det første år som senior har langt fra været, som den offensive spiller havde håbet. Det var en sæson præget af skader.

- Mange sagde, jeg skulle overveje at stoppe og finde noget andet at lave. Der var meget tvivl. Jeg havde ikke en korsbåndsskade, så man kunne sige, jeg var ude i 9-12 måneder. Det var bare et stort spørgsmålstegn og en kæmpe gåde. Det er klart, det er ikke sjovt at gå rundt med. Folk spørger, hvornår man er tilbage, men man har ingen anelse. Den uvished er helt forfærdelig, fortæller Johannes Madsen.

Flere fra hans årgang fik spilletid i sidste sæson. Selv nåede han at kæmpe sig til en plads på bænken som U19-spiller, inden lyskenskaden satte ham ud.

- Jeg har set flere fra min årgang få spilletid, og det er super fedt. Man er pisse glad på deres vegne, men man bliver også lidt frustreret, fordi man tænker, at det lige så godt kunne have været en selv. Men det giver en ekstra motivation til at vise, at jeg har niveauet til at være med, siger Johannes Madsen, der sammen med Morten Koch Nielsen udskød ferien i to uger, hvor de trænede sammen med Akademiet.

- Jeg var inde i et godt forløb. Jeg kunne tage hjem og følge opstartsprogrammet, hvor jeg skulle løbe, eller jeg kunne blive herovre og spille fodbold. Jeg følte, det vigtigste var at få de fodboldmæssige ting ind, og det var en god mulighed at træne med Akademiet samtidig med at få en masse individuel træning.

Nu skal opstarten frem mod superligastarten den 19. juli mod AGF bruges på at spille sig tættere på en plads i 18-mandstruppen.

- Jeg fokuserer på at komme ind omkring holdet så hurtigt som muligt. Det skal jeg vise i opstarten, at jeg er klar til. Jeg har tænkt mig at træne godt og gribe chancen, når jeg får den. Det er der, det er sjovt, og det er der, jeg føler, jeg hører til. Så det skal jeg bare bevise over for Glen, siger Johannes Madsen.