30.06.2013, 12:17 | Af: Administrator

U19 og fortet i Ikast

FCM U19 har ikke tabt på hjemmebane i mere end to år

For to uger siden sluttede FCM U19 sæsonen med hjemmekampen mod AaB. På papiret en ikke særlig betydningsfuld kamp, da Ulvene på forhånd var sikre på at slutte på en fjerdeplads.

Alligevel var der glæde og stolthed i FCM-lejren efter kampen. Både af den indlysende årsag at U19-holdet vandt opgøret med 3-1 – men også fordi FCM U19 dermed var gået igennem en hel sæson som ubesejrede i egen hule.

I sig selv en flot præstation, men bedriften bliver ikke mindre af, at FCM U19 gjorde præcist det samme i sæsonen forinden. Faktisk skal man helt tilbage til foråret 2011 for at finde FCM U19’s sidste hjemmebanenederlag (2-3 til OB d. 19. marts, red.).

At U19-holdet er så stærke netop hjemme på EDC Arena kan umiddelbart virke lidt paradoksalt. Når man taler om et hold har en frygtindgydende hjemmebane, er det ofte med henvisning til at de har et tal- og lydstærkt publikum i ryggen - og det er, trods alt, undtagelsen til kampene i og U17 og U19 Ligaen.

Vi satte derfor U19 holdets træner Kenneth Andersen i stævne for at høre hvorfor, EDC Arena i over to år har været en uindtagelig bastion.

Keine Hexerei
Deres udsendte lægger forsigtigt ud med at spørge, om Andersen og det øvrige trænerteam skulle have betalt en heksedoktor for at grave en lykkebringende talisman ned i midtercirklen. Det afviser cheftræneren for U19-holdet.

Altså, ingen trolddom. Og Kenneth Andersen synes heller ikke, at det er sådan, at hans hold spiller tyve procent bedre i hjemme end i udekampene. Men hvad er forklaringen så?

- Jeg synes, at mange af de hold, vi møder, kommer her med det udgangspunkt, at de vil passe på sig selv, og så forsøge at lukrere på vores fejl – hvilket er helt i orden. Til gengæld er det også noget, vi er forberedte på, og jeg synes vi har været dygtige til at ramme den balance, hvor vi får skabt chancer, uden at være defensivt naive, siger Kenneth Andersen.

Derudover peger U19 holdets cheftræner på selve banen som en anden medvirkende årsag til den bemærkelsesværdige hjemmebanestatistik.

Græstæppet på det tidligere Ikast Stadion blev i 2008 omlagt til kunststofbane, og det er også her, akademiholdene træner til hverdag. Fortroligheden med at spille på kunstgræs er en fordel for ulvene i hjemmekampene – men tilsvarende en ulempe, når der i udekampene spilles på en traditionel bane.

Rammerne er vigtige
Endelig fremhæver træneren den kultur, der er blevet skabt omkring talentholdene, hvilket også afspejler sig i setup'et omkring kampene:

- I FCM er det nemt at mærke, at ungdomskampene betyder noget. Hver gang vi spiller bliver der lavet optakter og skrevet referater, lige som der til hjemmekampene bliver delt kampprogrammer ud, og spillerne løber ind til indløbsmusik.

- Det er alt sammen ting, der er med til at motivere spillerene og gøre, at det er fedt at spille kampene – og man kan mærke spillerne har den der mentalitet - ”det er vores hjemmebane, her bestemmer vi!”, fortæller Kenneth Andersen

Har holdt stand
Et par gange har "fortet i Ikast" været lige ved at falde. I den sidste kamp i 2012 var FCM U19 tre gange bagud mod AGF, men fik hver gang udlignet – senest to minutter før tid.

Den kamp var dog for intet at regne mod forårspremieren mod Silkeborg. Da der var spillet en time førte gæsterne med 3-0, men på en fantastisk slutspurt lykkedes det alligevel U19-holdet at få udlignet.

Det er i høj grad spillerne fra årgang 94, der har været med til at skabe den spektakulære hjemmebaneserie, og de forlader nu akademiet. Sådan er vilkårene i ungdomsfodbold, og Kenneth Andersen ved også godt, at striben af kampe uden nederlag engang får ende.

- På et eller andet tidspunkt taber vi jo igen, men vi vil gøre alt for at forblive ubesejrede efteråret ud. Jeg har også allerede haft fat i nogle af spillerne fra årgang 96 og fortalt dem, hvad der forventes af dem, nu de bliver rykket op, lyder det lunt fra Kenneth Andersen.

I august indledes en ny sæson - så får vi se!

Fakta: FCM U19’s (foreløbig) 834 dage som ubesejrede i Ikast:

25 kampe: 17 sejre, 8 uafgjorte, 0 nederlag

Målscore 64-32