05.06.2013, 08:02 | Af: Administrator

Ud af mørket kommer lyset

PORTRÆT: Det er drømmen om at opnå sine mål, der har fået Morten Koch Nielsen til at kæmpe sig tilbage fra tre alvorlige knæskader. Nu er den tidligere U19-anfører klar til at kæmpe om superligaspilletid i efteråret.

"Ud af mørket kommer lyset", står der på engelsk tatoveret på Morten Koch Nielsens ene overarm. Og mørkt har det i perioder set ud for den 20-årige midterforsvarer. Gennem de seneste tre sæsoner har han kæmpet med skader, men nu lysner det efterhånden for den hårdtprøvede FCM'er.

Lyst så det også ud for Morten Koch, da han som første års U19-spiller var med til at vinde DM-guld til FC Midtjylland. Sæsonen efter løb han som anden års U19-spiller på banen med anførerbindet om armen, og han var inde omkring DBU's ungdomslandshold.

Men i en af sæsonens første kampe mod Brøndby rammer den første alvorlige skade Morten Koch. Lægernes dom lyder på en korsbåndsskade, og han bruger det meste af et år på sidelinjen og i genoptræningslokalet.

Klubben tror fortsat på den kontante forsvarsstyrmand, og i foråret 2011 skriver han sin først fuldtidskontrakt med FC Midtjylland. Men da han er på vej tilbage, kommer et tilbagefald. Endnu engang driller det højre knæ.

På træningslejren i Portugal i januar 2012 ser det endelig ud til at lysne for forsvarsspilleren. Det går godt på turen, og han er flere gange på bænken i forårets superligakampe. Mod AC Horsens den 12. marts kommer så debuten, da han afløser Izunna Uzochukwu i kampens sidste minutter. Han er også med, da ulvene samme sæson vinder det danske mesterskab for reservehold.

- En uge eller to efter debuten mærker jeg en kæmpe smerte på tværs af hele knæet. Det viser sig, at min menisk er flækket på tværs, og at jeg skal opereres. Det holder mig igen ude, forklarer Morten Koch, der endnu engang må se sit forår smadret.

Efter sommerferien i 2012 starter han op sammen med resten af truppen, men et slag over knæet under en træningsøvelse sætter endnu engang forsvarsspilleren uden for. Endnu et mørkt efterår rammer Morten Koch, der tager til Tyskland for at få en specialist til at undersøge knæet, som han opereres i. Igen er det menisken.

De mørkeste afkroge besejret
I foråret 2013 begynder han et genoptræningsforløb hos ProTreatment på Amager. Endelig begynder det at lysne for det uheldige talent. Højdepunktet kommer i foråret 2013, da han er med i sæsonens sidste reserveholdskamp. Han begynder på banen og fejrer endda sit comeback med et mål. Det første delmål er nået.

- Det var fantastisk. Når man har siddet ude så lang tid, så har man været helt nede at vende og kæmpet med de mørkeste afkroge af ens sjæl. Men når man kommer tilbage og har en fed oplevelse, så føler man, at der er nogle ting, der stadig hænger ved, og der er noget at bygge videre på. Det er et kæmpe boost til ens mentale tilstand og ståsted, og det viser, at man kan komme tilbage, siger Morten Koch.

Selv om han i perioder har været rigtig langt væk fra fodboldbanen, så har Falster-knægten aldrig haft i tankerne at smide håndklædet i ringen.

- Der har været tidspunkter, hvor det har set sort ud, men jeg har aldrig for alvor overvejet at smide håndklædet i ringen.

Dertil er kærligheden til sporten for stor.

- Det er drømmen om at nå til tops. Det er målet om at blive til noget og om at opnå noget med sin fodbold, som har holdt en kørende, siger Koch, der også peger på, at han ikke vil skuffe alle de mennesker, som har støttet ham undervejs.

- Specielt min mor og bror har støttet mig meget, og det har været en stor hjælp.

Men der har været perioder, hvor de grønne fodboldbaner har været langt væk for 20-årige Morten Koch. I stedet har han i de perioder forsøgt at fokusere på noget andet. Da den første skade ramte ham som akademispiller, gik han stadig i skole.

- Jeg har været god til at fokusere på noget andet. Da jeg fik min første skade, havde jeg stadig min skole ved siden af, så jeg kunne fokusere på den. Jeg gik fra et snit på 3,4 til lige under otte. Jeg har været god til at rykke fokus et andet sted hen, så det hele ikke skulle blive for surt hele tiden.

Jagter kontinuerligt forløb
Lige nu er fokus dog rettet på fodbolden og det endelige gennembrud for ulvene. Han trænede med i den sidste måned, inden superligatruppen gik på ferie. Selv har han udskudt sin ferie, og sammen med Johannes Madsen har han i de seneste to uger trænet med Akademiet.

- Jeg vil bare gerne tilbage og spille fodbold, og så må det andet komme i anden trække. Jeg har ikke spillet i rigtig lang tid, så der er nogle fysiske aspekter, hvor vi skal lægge på. Det er noget, der kommer. Mentalt føler jeg mig mere sikker på mig selv og mit knæ, end jeg har gjort længe, siger Morten Koch.

Han kender Johannes Madsen helt tilbage fra drengeårene på Lolland og Falster, hvor de kæmpede mod hinanden. I det seneste år har de sammen kæmpet for at komme tilbage på fodboldbanen. Tilbage fra alvorlige og drilske skader. Kæmpet for at vise deres potentiale.

- Vi har kunnet snakke sammen om tingene i stedet for at gå hjem og gruble over dem alene og have negative tanker. Vi har kunnet spare med hinanden og få et andet syn på sagen. Vi har kunnet presse hinanden, og det har været pisse godt. Vi har også kunnet grine og joke med hinanden. Ellers bliver det meget kedeligt og trivielt, forklarer Morten Koch, der efter en uges ferie er klar til jagten på spilletid og det endelige gennembrud.

- Lige nu og her er ambitionen at komme ind omkring holdet og være en del af det. Jeg vil gerne starte inde, når vi starter op igen og spille de vigtigste træningskampe. Finder jeg mit niveau rimelig hurtigt, tror jeg også på, det er muligt. Men det bliver hårdt arbejde.

- Ellers handler det om at få et kontinuerligt forløb og en sæson, hvor jeg spiller uden tilbagefald og forstyrrelser hele tiden. Det er måske den største ambition, siger Morten Koch Nielsen.