21.01.2014, 14:04 | Af: Administrator

Tim Janssen: tilbage på træningsbanen

Der forår i luften for Tim Janssen, der glæder sig over at træne med holdkammeraterne igen. Læs om Tim Janssens genoptræning, frustrationer over skader og glæden ved fodbolden.

Tim Janssen er tilbage på træningsbanen i Ikast efter et længere skadesforløb, hvor en diskusprolaps holdte den hollandske angriber ude i hele efteråret 2013. 

- Det føles rigtig godt at være tilbage. Jeg har været ude i et halvt år, og har ikke kunnet træne med gutterne, hvilket har været frustrerende og hårdt mentalt. Specielt fordi jeg tilmed har været hårdt ramt af skader de seneste to år, siger Tim Janssen.

- Jeg har forsøgt at være positiv. Ikke at bekymre mig på den lange bane, men bare træne hårdt og være fokuseret, for så vidste jeg, at jeg nok skulle komme tilbage igen. Nu er jeg så klar, men ikke kampklar. Jeg mangler noget form, men det kommer stille og roligt, fortsætter Tim Janssen.

Tim Janssen deltager lige nu i 80 % af træningspassene og har ikke mærket noget til sin skade, men det er vigtigt, at han tager tingene i det rigtige tempo, hvilket trænerstaben i FCM understøtter ham i. 

- Kodeordet er ”på vej”. Vi skal være forsigtige og tålmodige med Tim. Vi krydser finger for at der ikke kommer tilbageslag i det gode genoptræningsforløb, som Tim har været i gennem siden 2013, og det er en udvikling, som vi ikke vil forcere, siger FC Midtjyllands cheftræner Glen Riddersholm.

- Vi skal ikke presse Tim. Han skal være 100 % fit, før vi bruger ham. Hvis han er på 80-85 %, så bruger vi ham ikke. Der skal både han og vi være tålmodige med at få Tim tilbage i sin skarpeste form, siger Riddersholm.

- Indtil da glæder vi os alle på Tims vegne over, at der tegner sig en lysere fremtid i forhold til hans skade. Det skaber stor glæde i hverdagen, at have Tim her i træningsmiljøet, hvor han kan bidrage positivt med sin stor erfaring og rutine, der kan hjælpe holdkammeraterne, afslutter Glen Riddersholm.

Identiteten som fodboldspiller

Spørgsmålet er nærliggende: hvordan bevarer motivation til at genoptræne, når man som fodboldspiller er igennem et længere skadesforløb?

- Det er hårdt at beskrive. At spille fodbold er det, som jeg er vant til, og det som jeg elsker at gøre. Jeg har nærmest været professionel fodboldspiller hele mit liv, så fodbolden ligger i mit DNA, svarer Tim Janssen.

- Men jeg har taget det dag-for-dag med min skade. Allerede fra starten vidste jeg, at det ville tage sin tid. At skaden skulle have tid til at hele og styrkes via genoptræning. I sådanne tilfælde er det passionen for fodbold, der driver én frem, siger Janssen.

- Man husker de gode oplevelser med fodbolden, og ønsket om at opleve dem igen har hjulpet mig til at bevare motivationen i min genoptræning, siger en beslutsom Tim Janssen.

- Det er den bedste følelse i verden at spille fodbold, at være på banen, at score mål, det er det, som du elsker allermest, og et eller andet sted, så bygger man sin identitet op omkring det at være professionel fodboldspiller. Det er det, der karakteriserer dig, fortsætter Tim Janssen.

Alle nyder vel at gøre noget godt for andre mennesker?

- Jeg har lagt vægt på at fokusere på noget andet end fodbold, når jeg kommer hjem. Jeg tager ikke mine fodboldmæssige frustrationer med mig hjem, der lukker jeg døren og lader fodbolden blive ude, siger Tim Janssen.
I sin tid i FC Midtjylland har Tim Janssen været meget involveret i CSR og velgørende arbejde, hvilket har hjulpet ham til at fokusere på andre ting end sin skadessituation.

- Det handler også om det at lukke fodbold-døren, at det hele ikke bare handlede om min skade, men også om andre ting, forklarer Tim Janssen.

- Men det er ikke ren adspredelse, men noget der giver mening for mig som menneske. Jeg er ikke kun fodboldspiller, men et helt menneske. Jeg kan så bruge min status som fodboldspiller til at hjælpe andre, og alle mennesker nyder vel at gøre noget godt for andre. At se dem blive glade, siger Tim Janssen.

På FC Midtjyllands direktionsgange har man også bemærket Tim Janssen store indsats udenfor banen, forklarer ordførende direktør Claus Steinlein.

- Tims periode ved os har ikke gået helt som hverken vi eller han havde ønsket sig på banen, men udenfor har han performet helt suverænt, siger Steinlein.

- Tim har været en foregangsmand, der sammen med Jonas Lössl har stået for det succesfulde klovne-arrangement, der hjalp Danske Hospitalsklovne. Han har været særdeles aktiv med at besøge foreninger, institutioner og hjulpet adskillelige mennesker, der ikke har det så nemt, siger Steinlein.

Paradokset mellem individet og holdet

Mens Tim Janssen har været ude, har resten af holdet spillet FCM op på en flot førsteplads i Superligaen, men hvordan påvirker det en spiller at sidde ude med en skade, mens resten af holdet har succes på banen?

- Det er lidt dobbelt. Som individ, der fokuserer man selvfølgelig på sin egen succes, men som fodboldspiller, der kan du kun få individuel succes via holdet, forklarer Tim Janssen.

- Du vil altid gerne være på holdet. Når det går godt, så vil du gerne spille og når det går dårligt, så vil du hjælpe holdet. Men holdets nuværende succes er vildt fedt. Det er trods alt mindre frustrerende at være ude, når holdet præsterer godt på banen, siger en smilende Tim Janssen.

Jeg skal bare i kampform, så skal alt det andet nok komme

Tim Janssens tid i FCM har desværre været plaget af skader, men der har også været gode perioder, forklarer ulvenes cheftræner Glen Riddersholm.

- Tim har fået et forkert prædikat som værende meget skadet i FCM, men det er ikke sandt. Man glemmer at han har gjort en stor forskel i sin tid her og bidraget med gode præstationer og vigtige mål i både 2012 og 2013, siger Riddersholm, der glæder sig over at få sin angriber tilbage.

- Tim i sin skarpeste form er et væsentlig aktiv for FCM. Det giver flere alternativer til vores i forvejen dygtige angribere, hvilket skaber konkurrence, siger Glen Riddersholm.

- Konkurrence er sindssygt vigtigt i et miljø som vores. Konkurrence holder folk til ilden, så man ikke bliver for tryg i hverdagen, for så slapper man ubevidst af, og så taber man nogle vigtige procenter, der kan afgøre kampe, forklarer Riddersholm.

Tim Janssen tænker ikke på startopstillingen lige nu, men fokuserer udelukkende på at komme i kampform.

- Jeg tænker kun på at komme i form. Men som hold, der ønsker vi selvfølgelig at vinde alle kampe og slutte så højt som muligt, men vi ved også, at det ikke bliver nemt. Men personligt, der vil jeg bare være 100% fit i foråret, så skal det andet nok komme, afslutter siger Janssen, der bare nyder at være tilbage, men skaden har også gavnet ham.

- Under min genoptræning har jeg trænet min muskulatur i overkroppen, og jeg kan mærke at det har givet mig ny styrke. Til træning kan jeg nu skubbe ”Izu” væk med siden, så hvem ved hvad det ender, afslutter en grinende Tim Janssen.