30.10.2014, 07:19 | Af: Administrator

Hverdagens bekymringer sparkes til hjørne

Når FC Midtjylland fredag aften løber på banen til opgøret mod FC Nordsjælland, vil der være nogle helt særlige gæster blandt publikummet. Mere end 50 asylansøgere mellem 12 og 17 år fra Børnecentret Vestervig er nemlig blandt tilskuerne.

Nogle af dem har ligget bag i en lastbil gennem i Europa. Andre har sejlet i flere måneder på overfyldte både, mens nogle er hoppet ombord på en flyver. De præcise historier kendes ikke, for medarbejderne på Børnecenter Vestervig går nemlig ikke ind i de konkrete sager. Det er der andre, der gør.

Men børnecentret, som er ét af fire af sin slags i Danmark, tager imod unge asylansøgere mellem 12 og 17 år. Lige nu har omkring 100 børn og unge deres hverdag på centret. 10 piger og 90 drenge. Fælles for dem er, at de alle er uledsaget flygtningebørn. Altså børn, som kommer til landet uden forældre eller søskende. 

De er sammenbragt fra det meste af verden. Syrien, Somalia og Eritrea, som børnecenteret i øjeblikket får flest fra. For blot at nævne nogle få lande. I alt er godt 15 nationaliteter repræsenteret på centret i Vestervig i Thy.

Alle venter de på at få deres fremtid afgjort. Og afklaret. Men på fredag bliver de mange spekulationer, der unægtelig må drøne rundt i hovederne på dem, sat på standby for en stund. For når børnene om eftermiddagen sætter sig ind i bussen, går turen nemlig til superligafodbold i FC Midtjylland.

- Der er flere årsager til, at vi tager på sådan en tur. Vi gør det for at få dem lidt ud fra centret og for at få dem ud blandt danskere, så de oplever at komme ud i samfundet. Det gør det lettere for dem at blive godt integreret, når de har prøvet at være ude og begå sig, forklarer Lars Ravnsmed, der arbejder på Børnecenter Vestervig.

Nationaliteter smelter sammen
- Når de er på centret, er de mange forskellige nationaliteter, men når vi drager ud, så er vi en samlet gruppe. Så er det lige meget, om du er fra Uganda, Marokko eller Afghanistan. De får en samlet oplevelse, som de kan snakke om. Det kan ikke undgås, at man søger sammen med nationalfælder, når man er på centret, men når vi kommer ud, bliver de brudt. Når vi tager dem med ud, får de oplevelser sammen og oplever hinanden på en anden måde, fortæller Lars Ravnsmed, der har arbejdet på Børnecenter Vestervig siden 2010.

Og det er ikke tilfældigt, at det er en fodboldkamp, de tager til fredag aften. For fodbold er en stor del af livet på børnecentret. For når skolen er passet, er læderkuglen populær på græsarealerne i den lille vestjyske by.

- Vi har mange, som går op i fodbold, og sport har meget fokus hos os. De spiller fodbold stort set hver dag efter skole, så det er dejligt at kunne tilbyde dem at komme ud på et stort stadion og opleve stemningen til en fodboldkamp. Samtidig har FC Midtjylland flere afrikanske spillere, og det giver vores afrikanere mulighed for at spejle sig i dem. Der er mange muligheder i livet, og fodbold kan være en af dem, siger Lars Ravnsmed. 

Arbejder i nuet
Sagsgangen er for de fleste på centret mellem tre og seks måneder. Det er altså over en kortere periode, at børnene har sin daglige gang på børnecentret.

- Det betyder, at vi arbejder i nuet. For det, vi kan tilbyde dem i dag, er der ingen, som kan tage fra dem. Det betyder også, at vi ikke kan lave dybe relationer. Derfor er en fodboldtur til FC Midtjylland guld værd. Det kan børnene leve længe på. De får en fælles oplevelse og et fællesskab, siger Lars Ravnsmed.

Hos FC Midtjylland glæder man sig over at kunne hjælpe til med at give børnene en positiv og speciel oplevelse.

- Vi blev rigtig glade for henvendelsen fra Børnecenter Vestervig. Og vi er både glade for, men også stolte over, at vi kan være med til at give de her børn og unge en god oplevelse på MCH Arena. Det ligger os meget på sinde at vise social ansvarlighed, og derfor var vi heller aldrig i tvivl om, at selvfølgelig skulle børnecentret inviteres til fodbold, siger Michael Munch, der blandt andet arbejder med CSR i FC Midtjylland og torsdag og fredag deltager ved CSR Award i Holstebro, som er en international CSR-konference.

- FC Midtjylland skal være rummelig og give positive og livsglade oplevelser til folk. Når man hører, hvad nogle af børnene har været udsat for, så er det glædelig, at vi kan hjælpe til, at de får en god dag, hvor det kun handler om fodbold og socialt samvær, siger Michael Munch.

Dermed kan FC Midtjylland til fredagens topkamp mod FC Nordsjælland altså se frem til lidt ekstra opbakning fra lægterne fra de sportsglade asylansøgere fra Vestervig.