18.10.2014, 08:17 | Af: Administrator

Jeg anede ikke, at jeg skulle leve af fodbold

I sommer hentede FC Midtjylland forsvarsklippen Jim Larsen tilbage til Danmark fra Club Brügge. Landsholdsudtagelser og masser af kampe i det store udland lå ellers ikke lige i kortene, da sjællænderen som 21-årig gik på Handelshøjskolen i Aarhus og spillede fodbold i Brabrand. 

Møder man Jim Larsen på fodbold-gangene i Ikast, er han en smule hævet over mængden. 190 centimeter og 90 kilo kan synes voldsomt, men som menneske er ’Jimbo’ helt i øjenhøjde med sine omgivelser. Han udstråler ro og ærlighed, Jim Larsen.  Og så er han glad for at være tilbage i de danske rammer.

- Vi flytter ind i huset i morgen, så det bliver dejligt at få ro på. Min kone er højgravid, så vi er glade for at være tilbage i Danmark. Det var den rigtige beslutning, og jeg har stadig den helt rigtige mavefornemmelse, siger Jim Larsen om sin øjeblikkelige situation tirsdag eftermiddag i Ikast.

Det er gået stærkt, siden Jim Larsen midt i august skiftede Brügge ud med den midtjyske hede. Få timer efter kontrakten var underskrevet, stod han på Parkens græstæppe, hvor han spillede hele anden halvleg mod FCK.

Europa League-kampe og flere startpladser var kosten i de følgende uger, og Jim Larsen ser da også tilbage på en hektisk tid.

- Jeg nåede slet ikke at blive nervøs, og det var faktisk heldigt nok. Det gik stærkt og vi fik en masse point. Det var virkelig rart, for jeg havde ikke spillet betydningsfulde kampe i meget lang tid. Jeg blev taget godt imod af FCM, både til forhandlingerne og af alle i klubben, da jeg ankom. Men selvfølgelig gik det ret stærkt, fortæller Larsen om skiftet.

Første division og erhvervsøkonomi
Vi tager knap ti år tilbage i tiden, hvor en 19-årig Jim Larsen har færdiggjort sin ungdomsuddannelse i Grenaa. Den tidligere AGF-bomber, Lars Lundqvist, som både er træner på Hessel gods fodboldskole og cheftræner i 1. divisionsklubben Brabrand IF på daværende tidspunk, lokker Jim Larsen med til Aarhusklubben, hvor forsvarsspilleren samtidig begynder på en erhvervsøkonomisk bacheloruddannelse på Handelshøjskolen.

- Jeg tog med til Aarhus, men jeg tænkte ikke på, at jeg skulle leve af at spille fodbold. Jeg elskede fodbold, men det var først, da jeg kom til Silkeborg, at jeg fandt ud af, at det kunne være, at jeg i nogle år kun skulle spille fodbold. Og på det tidspunkt var jeg altså 22 år, påpeger Jim Larsen.

- Det gik godt i Brabrand, hvor jeg spillede i et par sæsoner. Pludselig viste Silkeborg interesse, og jeg skiftede derud. Samtidig kunne jeg færdiggøre min bacheloruddannelse, hvilket var vigtigt for mig. Efter et år i Silkeborg gik det op for mig, at jeg kunne leve af fodbold.

Jim Larsen udviklede sig til en Superligaprofil i det østjyske, og han blev endda udtaget til det danske ligalandshold, hvor han optrådte overbevisende i vinteren 2010. Præstationerne førte også til en A-landsholdsudtagelse, hvor debuten dog udeblev.

Print-Selv-Billetter: FC MIDTJYLLAND - SILKEBORG IF SØNDAG D. 19. OKT. KL. 14.00 - KØB BILLETTER HER >>

I fodbold kan det ofte gå meget hurtigt, og pludselig fik udenlandske bejlere også øjnene op for den målfarlige stopper. Den norske storklub Rosenborg meldte sig på banen, og efter blot halvanden sæson hos Silkeborg, var Jim Larsen pludselig i gang med sit første udlandseventyr, da han underskrev en fireårig kontrakt med Rosenborg BK.

- Det gav mig en masse oplevelser, og jeg havde en rigtig god tid i Norge. Norge minder selvfølgelig noget om Danmark, men det er stadig et andet land og en anden tilgang til tingene. Niveauet er generelt lavere end i Danmark, men til gengæld er der nogle rigtig dygtige klubber i Norge som svarer til toppen i Danmark, siger Larsen.

Succesen i det norske var stor, og Jim Larsen blev hurtigt en profil for Trondheim-klubben. Udover at regere i eget straffesparksfelt viste danskeren i høj grad sine evner i modstanderens felt. Han nettede nemlig otte gange i 49 kampe som midterforsvarer i halvanden sæson i Rosenborg. Han  satte dermed en tyk streg under den målnæse, som han til tider også viste i Silkeborg og Brabrand.

De gode præstationer fik igen udenlandske klubber til at melde sig. Efter grundige overvejelser blev Rosenborg skiftet ud med en af Belgiens topklubber, nemlig Club Brügge, og det, som tre år tidligere blot var en drengedrøm, gik pludselig i opfyldelse i juli 2012.

- Det startede jo rigtig godt, da jeg skiftede til Brügge. Jeg fik en masse spilletid, og tingene kørte rigtig godt for mig. Men så fik jeg en alvorlig knæskade, og det ændrede på mange ting, husker Jim Larsen.

Svære tider i Belgien
Med en alvorlig skade og langt væk fra familie, venner og den tryghed, man først mangler, når modgangen melder ind, blev Jim Larsens styrke for alvor sat på prøve. Et langt genoptræningsforløb og en hverdag uden at lave det, han var taget sydpå for, betød nogle mindre sjove perioder for hovedstødsspecialisten.

- Det tog mig lang tid at komme tilbage. Genoptræningen var lang, og derudover kræver det tid at komme tilbage på det samme niveau. Samtidig havde tiden ikke stået stille i klubben. Nogle meget dygtige unge spillere var kommet op, og dem satsede træneren på, fortæller Larsen.

- Jeg var udelukkende taget derned på grund af fodbold. Pludselig kunne jeg ikke bidrage med noget, og det havde jeg det ret svært med. Det gav noget hår på brystet, og betyder nok, at jeg ikke er så let at slå ud mere.

- Der var gode tider i Belgien. Men der var også dårlige, og min kone var blevet gravid, så vi var enige om, at vi skulle finde en anden løsning. Jeg havde kun et år tilbage af min kontrakt, og pludselig kom FCM på banen. Det var bare det helt rigtige, for det passede både sportsligt og privat rigtig godt. Vi var ikke så meget i tvivl, da de henvendte sig, fortæller Jim Larsen.

Bedste kammerat på modsatte banehalvdel
Nu er Jim Larsen tilbage i Danmark, hvor han allerede har fået en plads i hjerterne hos ulvefansene. Og med udsigten til at blive far for første gang kombineret med en førsteplads og masser af forventningspres i Superligaen, er der nok at holde øje med for forsvarsklippen.

Søndag skal Jim Larsen for første gang møde sine gamle holdkammerater fra Silkeborg på grønsværen. Her står han over for den klub, som i sin tid troede på ham og gav ham chancen.

- Silkeborg har betydet meget for min fodboldkarriere. De gav mig muligheden for at vise mig frem, og det er jeg stadig glad for. Vi havde en god tid i Silkeborg, og det var også her, jeg blev udtaget til ligalandsholdet og blev set, fortæller Jim Larsen.

Særligt én af søndagens modstandere har Jim Larsen et særligt forhold til. Hans tidligere makker i midterforsvaret. De to stoppere leverede stærke præstationer i en periode, hvor holdet i lang tid var ubesejret. Her fik de to spillere ekstra opmærksomhed fra medierne, da de lovede ikke at lade sig barbere, før holdet igen tabte i Superligaen.

- Thorbjørn (Holst, red. ) er min bedste kammerat, og vi kender selvfølgelig hinanden særligt godt. Jeg kender stadig mange omkring Silkeborg, så jeg har ikke noget dårligt at sige om dem, understreger Jim Larsen.

Hvem af de to spillere der vinder den berømte håneret, må vi vente med at se til på søndag. Mange ting kan være sket inden da, og hvem ved – måske er en lille ny forsvarsklippe kommet til verden inden da.