23.10.2014, 13:53 | Af: Administrator

U17 rykkede tættere sammen

U17-holdet udnyttede efterårsferien til at lære sig selv og hinanden bedre at kende. Mentaltræning og fokus på kommunikation og samarbejde var på tapetet, da de yngste akademispillere endnu tættere på hinanden.

FC Midtjyllands U17-mandskab fik i weekenden en flot hjemmesejr over OB. Optakten til kampen var uge 42, hvor spillerne havde skolefri.

Trænerstaben brugte derfor friheden til at give spillerne mulighed for at lære hinanden endnu bedre at kende – både på banen og som mennesker. De tre nøgleord hed kommunikation, nærværd og samarbejde. Cheftræner Svend Graversen fortæller, at spillerne tog seancerne med åbent sind.

- I en normalt presset hverdag brugte vi efterårsferien til at komme endnu tættere på hinanden. Vi havde en græskarkonkurrence og lavede andre ting, hvor spillerne lavede noget andet end at spille fodbold. Til kampen mod OB kunne man allerede se, at drengene havde rykket sig som hold, fortæller Svend Graversen.

Coach for FC Midtjylland Rene Petersen var tovholder på en række samarbejdsøvelser, som satte drengenes kommunikation og tålmodighed på en prøve. Han fortæller, at øvelserne giver mulighed for at teste drengenes styrker og svagheder på det mentale plan.

- Vi kan se, hvor drengene virkelig udfolder sig, og hvor de mangler nogle redskaber. Mentaltræning skal præcis som andre facetter i spillet trænes og vedligeholdes. Det er blandt andet det, vi bruger de her dage til, siger Rene Petersen.

Spillerne har fået lavet adfærdsprofiler, hvor de i samarbejde med coachen finder ud af, hvilke typer de er. Profilerne inddeles i farver, så det tydeligt ses, hvor holdet har overvægt, og hvor der kan mangle nogle ting.

- Efter vi har lavet øvelser, både på banen og uden for fodbold, sætter vi os sammen og prøver at komme frem til, hvordan truppen bliver endnu mere homogen. Så kan spillerne også sætte ord på og fortælle hinanden, hvad de mener, når pulsen er kommet ned igen, siger Petersen.

Spillerne skal hele tiden udvikle sig på det mentale område, og derfor vil René Petersen i samarbejde med spillere og trænere hele tiden forsøge at bygge videre på området.

- Senere skal vi have mikrofoner på spillerne under træningen. Der vil man direkte kunne undersøge, hvordan kommunikationen foregår. Er den konstruktiv? Er der kommunikation nok? Eller måske endda for meget? Det er vigtigt at vide, siger Petersen.

- Kæderne skal kende hinandens signaler, ligesom hele holdet klarer sig bedst, hvis automatikkerne og signalerne er rigtige. Vi har haft et øget fokus på det, og vi kan tydeligt se, at når vi fokuserer på det, så er vi også dygtigere til at kommunikere både verbalt og nonverbalt.

Afgørende for præstationerne

På spillersiden kan man også se idéen med træning af kommunikationen og samarbejdet. U17-holdets anfører Nikolaj Kirk fortæller, at netop lyden på banen har været et fokusområde.

- Det er meget vigtigt, at vi lærer hinanden indbyrdes at kende. Vi har haft en udfordring med kommunikationen på banen, og derfor er det et vigtigt fokus. Vi får her nogle redskaber, som vi kan bruge til at gøre hinanden bedre, siger Kirk.

Kaptajnen mener samtidig, at hver enkelt spiller skal byde ind på hver sin måde.

- Som anfører har jeg selvfølgelig et ansvar, og generelt er det vigtigt, at fire-backkæden snakker godt med holdet. Jeg skal kende min rolle på banen, ligesom alle andre på holdet skal. Men selvfølgelig skal alle byde ind og tage et ansvar, slutter Nikolaj Kirk.

U17-holdet får lørdag igen mulighed for at kommunikere og samarbejde, når FC Nordsjælland venter på Farum Park. Kampen fløjtes i gang klokken 15.15. U19-holdet spiller klokken 13.00 på samme bane.