19.11.2014, 08:40 | Af: Administrator

FCM har Superligaens største andel af egne talenter

International undersøgelse dokumenterer, at FC Midtjylland er blandt Europas bedste, når det gælder om at integrere klubbens egne talenter på førsteholdet.

CIES Football Observatory - et uafhængigt schweizisk forskningsprogram - har for nyligt udgivet en undersøgelse om talentudviklingen og trupsammensætningen i de professionelle europæiske klubber.

Undersøgelsen har analyseret holdene i de bedste rækker i 31 europæiske lande, og det er opløftende læsning set med FCM-øjne.

FC Midtjylland er således den klub i Superligaen med den største andel af egne talenter i førsteholdstruppen. Hele 53,6 % procent af truppen er ”af egen avl”, og det er en anelse over AaB og Esbjerg, der også klarer sig godt i undersøgelsen.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i FIFA’s definition af en ”club player”, hvilket er en spiller, der har været i klubben mindst tre år i alderen 15-21 år.

Det betyder, at eksempelvis Paul Onuachu ikke tæller med, da han først kom på kontrakt i FCM som 18-årig. CIES har taget udgangspunkt I trupperne, som de så ud per 1. oktober 2014.

Stiller større krav til spillerindkøb
Uagtet opgørelsesmetoden kommer det ikke som nogen overraskelse for akademichef Flemming Broe, at FCM ligger højt på listen.

- Vi har i et stykke tid haft som målsætning, at 70 % af truppen skulle være akademispillere. Det er et højt tal, når vi vil spille med i toppen og har et mål om at komme i et europæisk gruppespil tre gange på seks sæsoner, men det er ikke en umulig mission, understreger Broe.

Det stiller store krav til talentarbejdet på Akademiet, men det stiller også større krav til de spillere, klubben henter udefra.

- Det skal være spillere fra en høj hylde. Det skal være nogen, der hæver niveauet, men som også er nogle ledertyper, der kan være kulturbærere i klubben, fortæller Flemming Broe og peger på sommerens transfers af Tim Sparv og Jim Larsen som eksempler.

I top 20 i Europa
Også internationalt er FCM med helt fremme i kraft af Akademiet. Kun 14 ud af de i alt 468 klubber har en større andel af egne talenter på førsteholdet end FCM. Samtidig er FCM sammen med hold som Lyon og Barcelona en af de forholdsvis få klubber, hvor mere end halvdelen af førsteholdet består af egne talenter.

Generelt er klubberne i Superligaen ganske gode til at sluse talenterne ind på førsteholdet, men internationalt tegner der sig et andet billede.

Samlet set faldt andelen af egne talenter for fjerde år i træk, og i gennemsnit er det kun hver femte spiller i klubberne, der lever op til FIFA’s kriterier for at være af egen avl.

Hvis du er interesseret, har CIES lagt en opsummering af undersøgelsen ud på deres hjemmeside – titlen er CIES Football Demographic Study, og den kan hentes her.