13.01.2015, 07:28 | Af: Administrator

Med sneen malet i panden

Efter en opslidende dag i uvejr og modvind oplevede holdene en anderledes lethed på dele af anden dagen i Norge. En smuk solopgang, hjemmebygget toilet og natkørsel stod blandt andet på programmet. Det blev dog ikke helt så gnidningsfrit, som man først kunne havde troet. Læs anden og sidste del af reportagen fra den norske ødemark.

Det er tidligt onsdag morgen. Midt ude i den norske vildmark. 25 topprofessionelle fodboldspillere og otte fra staben omkring holdet vågner langsomt. De små brændeovne i teltene brænder fortsat, og ildens knitren er den eneste støj. Stilheden skaber optimisme, for det må betyde, at stormen har lagt sig.

Og ganske rigtigt. Efter sammenpakning og påklædning af 3-4 lag i teltet, møder en iskold men rolig morgenluft spillerne. Det er fortsat mørkt, men månen og den enorme mængde sne lyser alligevel fjeldet op. Teltene pakkes sammen, hver person finder de rigtige ski, og så er det igen af sted ud i vildmarken.

En times tid efter afgang vender et par spillere sig om ved et stop. Bag dem titter et rødligt lys frem, som var det et maleri på himlen. Solen er ved at stå op, og den første højfjeldssol på turen er en realitet. Det giver humøret et ekstra pift, og deltagerne har nu pludselig mere energi. Flere gange bliver der endda udbrudt: Hold da op, hvor er her smukt!

Fornyet energi
Dagen står i skærende kontrast til den foregående. Det er som om, at spillerne får ekstra kræfter, og skiene glider lettere – nogle gange lidt for let. Flere må en tur i sneen efter små styrt på de små nedadgående stykker. Kantspiller Rilwan Hassan og målmandstræner Henrik Ipsen er nogle af de uheldige. Alle kommer dog op igen med et smil og en hjælpende hånd fra en holdkammerat.

Efter nogle timers idyl er det tid til frokost i sneen. I dag er forholdene til madlavning bedre, og nogle af grupperne begiver sig ud i at varme både mælk, frikadeller og kyllingestykker i de medbragte gryder i sneen. Alle fem hold er samlet på toppen af en mindre bakke, hvor der igen er mulighed for at nyde den storslåede og barske natur. Sneen er ny og frisk, og det ligger som en smuk, hvid dyne over landskabet.

Det sidste lange stykke på dagens rute foregår ned ad bakke. Det er den nok største skitekniske udfordring på turen hidtil. For med kilovis af oppakning og en tung pult som bagage er det ikke nemt at holde balancen i de stejle hårnålesving. Mange må lade sig falde utallige gange på nedstigningen, men til sidst når alle mand frem til den planlagte lejr – flere med sneen malet på tøj og tasker.

Hjemmebygget naturtoilet
Under anstrengelserne er der tid til fordybelse og refleksion. Flere af spillerne taler om, hvilke ting de har lært fra gårsdagens strabadser. Samtidig er der tid til at lære sine holdkammerater og kollegaer endnu bedre at kende, for der er ikke fodbold på programmet, og man kan lære menneskene bag kreatøren, træneren og forsvarsklippen endnu bedre at kende.

Endnu engang sættes teltene op. Igen er kontrasten stor, da man denne gang rent faktisk kan håndtere pløkker, barduner og teltstænger i de noget mere samarbejdsvenlige vejrforhold. Her kan holdene hvile sig i nogle timer, inden klokken bliver 22.00, hvor det er tid til natkørsel på langrendsskiene.

Jesper Lauridsen og Erik Sviatchenko bruger noget af eftermiddagen på at bygge deres eget toilet i sneen. Der bliver lavet huller til det mindre og siddeplads med indbygget toiletpapirsholder, hvis man skal af med lidt mere. Andre går hurtigt i teltet, hvor brændestykkerne hurtigt varmer det mørke rum op. Pandelamperne lyser op, og folk hviler sig med en kogt pølse og en kop varm kakao, imens sneen langsomt former sig under dem.

Svensker med ski i blodet
Få tager sig en lur i den varme sovepose, imens de fleste andre bruger tiden på at snakke om turens op- og nedture, og man mærker, hvordan indtrykkene har plantet sig hos både trænere og spillere. Det er nu, at der for alvor bliver åbnet op, og man lærer noget om hinanden.

Svenske Petter Andersson står pludselig klar til endnu en tur på ski. Han går frivilligt hele vejen op ad den lange bakke, og da han kommer tilbage, han kan berette om, at vejret igen er ved at tage til højere oppe på fjeldet. Det betyder, at holdene allerede ved 20-tiden begynder at pakke lejren sammen og forberede sig på den sidste langrendstur tilbage til Hovden, som ligger nogle kilometer ude i horisonten.

Det skal vise sig at blive en mere udfordrende sidste tur end håbet for nogle af holdene. Først venter en lang nedkørsel, og med pandelamperne som det eneste lys på den humpede løjpe, er det en besværlig disciplin at fragte udstyr, oppakning og ikke mindst sig selv ned af bjerget.

En stolt rejseleder
Karabinhager der knækker, ski og stave som kapitulerer og en modvindssnestorm er årsagerne til, at flere af holdene må hive de sidste kræfter frem for at komme i mål til sidst. Det lykkes for alle, nogle med mere besvær end andre, at komme tilbage til stedet hvor det hele startede. Her skal pult og udstyr afleveres, inden der venter de sidste små to kilometer på ski tilbage til udlejningsstedet, hvor bussen meget belejligt står klar.

Efter et velfortjent bad går turen igen mod Danmark. På færgen venter en stor morgenbuffet, hvor alle mand kan få fyldt de tømte depoter godt op igen. Turen slutter ved turleder B.S Christiansen, som griber mikrofonen i bussen for at give spillerne sine ord med på vejen.

- Når jeg kigger på jer og tænker på jeres tur, så bliver jeg stolt. Måden I har håndteret udfordringerne har været fantastisk at se. Selvom nogle har været pressede, så har I holdt stemningen og gejsten høj, og I har været opmærksomme på hinanden. Det er vigtigt.

- Jeg håber, at I vil tage det med jer videre i karrieren - at I vil reflektere over de ting, som I har været igennem og klaret her. Det kan I bruge på det her hold. Jeg tror på, at I har lært hinanden endnu bedre at kende, og er blevet endnu gladere for hinanden som holdkammerater, siger B.S  inden bussen ruller ind på Stadion Allé i Ikast.

Alt mad på turen til Norge var sponsoreret af Catering Engros og drikkevarerne var sponsoreret af Royal Unibrew/Faxe Kondi.