09.01.2015, 13:13 | Af: Administrator

Offensiven har mange ansigter

ANALYSE: FC Midtjylland har i det seneste halvandet år været Superligaens mest scorende hold. Klare aftaler med frihed og mange offensive varianter er hemmeligheden bag succesen.

FC Midtjylland har i de seneste to sæsoner etableret sig som et hold i toppen af den danske Superliga. I sidste sæson var holdet med i guldkampen til det sidste, og i efteråret har man med 13 sejre ud af 17 mulige skabt et solidt forspring til de øvrige hold inden forårssæsonen.

I det seneste halvandet år har holdet været det mest scorende af alle i rækken, og i efteråret har holdet med 34 scoringer lavet 13 mål flere end det næstmest scorende hold, Brøndby IF. Netop offensiven har været holdets helt store X-factor, og det er ikke tilfældigt.

Et gennemarbejdet koncept gør FC Midtjylland til en uforudsigelig modstander for de fleste hold, fordi holdet har flere strenge at spille på.

Systemer og mønstre
- Det, vi i øjeblikket ser, er en kombination af mange timers hårdt arbejde i mødelokalet og på træningsbanen blandet med dygtige offensive spillere. Vi ønsker altid at have en plan på banen. Det gælder både vores gameplan fra starten, men så sandelig også plan B, hvis der sker uforudsigelige ting i kampen, fortæller Lars Friis, der er en del af trænerstaben i FC Midtjylland.

- Spillerne har virkelig arbejdet hårdt på at få alle vores mekanismer ind. Det er ikke noget, som er kommet ved en fiks idé. Når vi starter forberedelserne til en kamp, så arbejder vi ud fra basis, som består af mange gennemarbejdede systemer og mønstre, som spillerne kender i forvejen. Det er en stor kvalitet for holdet.

Foruden de mange scoringer kigger holdet også på processen frem til at skabe målchancer. Her er nogle af nøglerne til succes, at mange pasninger bliver spillet fremad, og at der altid er dybe løb, når en spiller er retvendt.

Afslutningsivrige ulve
- Vi vil gerne have bolden i holdet, men vi skal også bruge den til noget. Det er ikke så vigtigt, at vi har 800 pasninger i en kamp, men derimod er det vigtigt, at vi spiller mange af afleveringerne fremad. Det betyder ikke, at vi spiller på lange bolde, men at vi hele tiden prøver at flytte bolden mod modstanderens mål, forklarer Friis.

Mere end 40 procent af FCM’ernes afleveringer i denne sæson er således blevet spillet fremad i banen, og det understreger, at midtjyderne vil have bolden til at skabe chancer. Og chancer er der blevet skabt. I de 17 spillede superligakampe har holdet nemlig haft 189 afslutninger efter åbent spil. Det svarer i snit til 11 afslutninger pr. kamp. Og her er standardsituationer altså ikke talt med. Det er en stigning på 2,5 afslutning pr. kamp sammenlignet med sidste sæson.

Samtidig, med at man gerne vil spille boldene fremad, handler det fortsat om at ramme en medspiller. Ud af alle pasninger har midtjyderne afleveret til en medspiller i otte ud af ti tilfælde. Det er en af forudsætningerne for, at holdet er kommet frem til så mange afslutninger.

Flere udtryk
- Og så har vi fået mange flere udtryk i vores offensiv. Vi har angribere, som kan holde i bolden, mens andre kan løbe dybt. Vi har forskellige typer midtbanespillere, og vi har kantspillere, som kan klare sig selv offensivt men også indgå i relationerne med de andre, siger Lars Friis.

- Det er først og fremmest et udtryk for, at vi har en stærk trup. Der er så meget kvalitet, at vi kan lykkes med mange forskellige ting. Og så viser det også, at spillerne er omstillingsparate og holdspillere. De er klar til at indgå sammen som et hold, selvom nogle af dem har evnerne til at forsøge at gøre tingene på egen hånd.

På trods af stabiliteten i efteråret, regner FCM’erne ikke med, at toppen af nået endnu. Der bygges nemlig fortsat flere lag på konceptet.

- Vi arbejder hårdt i opstarten på at blive endnu skarpere på den øverste tredjedel. Vi vil spille chancerne endnu større og tage gode valg. Så vi kommer til at finpudse vores koncept, samtidig med at vi bringer nye ting ind. Vi vil se et FCM-hold, som i 2015 er en tand skarpere og farligere end hidtil, spår Lars Friis.

FC Midtjylland skyder forårssæsonen i gang den 23. februar på hjemmebane mod OB med et forspring på otte point ned til FC Købehavn på andenpladsen.