12.01.2015, 13:51 | Af: Administrator

Sammenhold på fjeldet med ny dimension

Superligatruppen var i sidste uge under B.S Christiansens ledelse på overlevelsestur i den norske Telemark. En oplevelse der bød på mentalt pres, ekstreme vejrforhold, smuk natur og meget mere. Vi fulgte med som fluen på fjeldet. Læs første del her.

Klokken er 18.00, og spillertruppen og trænerstaben sætter sig i bussen mod Hirtshals. Maden fordøjes, en god gang pasta med kødsovs er indtaget, og det bliver der brug for, for der venter alle mand mentale og fysiske udfordringer, som ligger langt fra de velkendte træningspas på grønsværen.

Efter knap 12 timers bus- og færgetur ankommer holdet til Hovden. I en lille mørk træhytte, kun oplyst af flammer fra en kamin, bliver der givet instrukser om turen. Lugten af bål præger hytten, og stilheden fra spillerne fortæller, at spændingen er stor. Det er sparsomt med detaljer, for individerne skal selv løse udfordringerne og finde svarene ved at samarbejde undervejs.

Langrendsski, stave, skistøvler og en pult med proviant, brænde og telt bliver udleveret til hver gruppe. Herefter bliver holdene af hver seks-syv personer sendt af sted ud på ruten. Nu er det op til spillere og trænere selv at tage kampen op. klokken er syv tidligt tirsdag morgen, og det er bælravende mørkt.

Snestorm og stigninger

Sådan begynder superligatruppens overlevelsestur i de norske fjelde. Turleder er B.S Christiansen, og formålene er mange med turen. Samarbejde i vanskelige situationer og refleksion over, hvordan man reagerer, når det virkelig spidser til, er nogle af de mest markante.

De fem grupper transporterer den tunge pult på de lange ski samtidig med, at de hver har en stor backpacker rygsæk på med soveposer, liggeunderlag og andet nødvendigt grej til turen. Størstedelen har aldrig før haft et par langrendsski på, og da hele den første dag har en solid stigning, bliver det en manddomsprøve for mange af deltagerne. Løjpen er ujævn og knoldet, og kun få steder er lavet spor.

Solen viser sig aldrig rigtigt den dag på fjeldet. En forsigtig modvind med sne i pakken rammer ansigterne og borer sig ind i huden op ad de norske bjerge. Flere må smide skiene og vandre på flere af de værste distancer. Imens de svenske og holdets finske spiller virker hjemme i terrænet, så er blandt andre de nigerianske drenge for alvor på udebane i den norske Telemark.

Teltopsætning i vanvittige forhold

Ved middagstid begynder snestormen at tage til, og tempoet bliver sværere og sværere at holde, da også procenterne på stigningerne bliver flere. Stemningen er nu mere presset, og man mærker for alvor, at spillere- og trænere er væk fra den berømte komfort zone. Det barske vejr har allerede sat sine spor.

Selv snescootere sidder fast, og sneen borer sig ind i ansigterne. Udsynet bliver svagere og svagere. Det er derfor yderst tiltrængt, da holdene hviler sig udenfor en lille bjerghytte. Her bliver der varmet pasta og tomatsuppe i de små gryder, som med stort besvær bliver tændt midt i stormen. Selv smagen af pulversuppe er til gengæld overdådig, måske fordi det er så tiltrængt.

Da holdene ankommer til lejren, er det svært at forestille sig, hvor den er. En plads bliver gravet i det dybe sne, og herefter skal teltene slås op under vejrforhold, som selv B.S  kalder for ’meget ekstreme’. Efter timers slid i sneen står der fem militær-grønne telte klar, og holdene kan nu søge varme ved de indbyggede brændeovne i teltene. Et lettethed breder sig, da flammerne tager fat i træet, og varmen breder sig.

Trætte og tilfredse

Snakken går i starten, men efter aftensmaden er indtaget, bliver der hurtigt stille i teltene. En opslidende dag har sat sine spor, og folk hviler sig, inden turen går videre i morgen. Vinden hamrer mod teltene, og flere af grupperne må i løbet af aftenen og natten fare ud i stormen for at rette på opsætningen. Man skiftes til at holde vagt ved brændeovnen for at sikre, at alting er, som det skal være.

Vinden og sneen slår hårdere mod teltet, og sætter man hovedet for tæt på hjørnerne, risikerer man en lussing af det grønne stof. En tilfredshed mærkes dog, for præstationen har været solid fra alle mand. Samtidig lurer en lille frygt for, om vejrforholdene er ligeså barske, når folk vågner i morgen tidlig… 

Alt mad på turen til Norge var sponsoreret af Catering Engros og drikkevarerne var sponsoreret af Royal Unibrew/Faxe Kondi.