21.12.2015, 15:01 | Af: Administrator

U19 har vist mental robusthed

Efteråret har budt på kampe i tre forskellige turneringer for de forsvarende danske U19-mestre, der til pausen er næstbedst i ligaen og videre i UEFA Youth League

FCM U19 har kun en enkelt gang prøvet at gå fra banen som taber i første halvdel af sæsonen. Det nederlag kom i den allerførste turneringskamp, og siden da er det kun gået en vej - fremad.

I alt har de unge ulve spillet 17 kampe i efteråret med en målscore på 41-13. En imponerende statistik, der ikke kun er kommet i hus via den hjemlige turnering men også som stor bidrager i Reserveligaen og fire kampe i UEFA Youth League.

- Vi har gjort det rigtig fint generelt set, og jeg tror de tre reserveligakampe i begyndelsen af sæsonen, hvor vi stort stillede med et U19-hold hjalp os godt i gang - det højere niveau og de gode hold, nærmest superligatrupper, vi var oppe imod, lyder den første tanke fra cheftræner Kenneth Andersen.

I løbet af sæsonen har det været kendetegnende, at der er blevet lukket godt af bagtil, og at modstanderen har haft svært ved at kreere chancer mod FCM.

Den gode defensiv har haft stor betydning for cheftræneren, der dog ikke har haft det som fokuspunkt foran andre ting, og han fremhæver i lige så høj grad evnen til at adskille kampene fra hinanden og bruge tidligere erfaringer.

- Jeg synes spillerne har været rigtig dygtige til at tage en kamp ad gangen. Ligegyldigt hvilket hold de har været afsted med, hvilken modstander de er oppe i mod og om det har været ude eller hjemme, så har det bare hele tiden været en ny kamp. Og så tror jeg også, den internationale erfaring, vi har fået gennem tidligere turneringer i udlandet, skinner igennem og har været rigtig brugbar, siger Andersen.

Stiller store krav til hinanden
Til daglig operer FC Midtjyllands U19-hold med nogle arbejdsværktøjer, der udgør DNA'et på holdet. Det handler om løfter og forventninger til hinanden, under et kaldet Standard of Performance, og det har været en stor del af arbejdet i løbet af sæsonen.

- Hver eneste dag på træningsbanen og i hver eneste kamp har vi nogle ting, hvor vi kan sige, det her skal der være som minimum, det har vi lovet hinanden og det kan vi forvente af hinanden. Og det har drengene været gode til at holde hinanden op på, fortæller Kenneth Andersen og uddyber:

- Det drejer sig blandt andet om intensitet, det er tilladt at gå til hinanden, uden nogen bagefter ser skævt til hinanden - intensiteten skal være der, og vi går ud til hver eneste træning for at blive bedre. Til kampe handler det om, at vi vil spille til guld hver gang ligegyldigt modstander og bane, så vil vi spille op til vores bedste. Vi må ikke sige, i dag er det et bundhold, så kan vi nøjes med at give mindre, forklarer han.

Mental styrke
I medgang kan fodbold være nemt og ligetil. Sejre medfører selvtillid og giver tro på tingene, men den næste kamp er aldrig langt væk og hurtigt kan billedet vende, hvorfor det mentale aspekt bliver en vigtig del på banen.

Kampagnen i halvåret har ifølge cheftræneren vist, at holdet besidder de kvaliteter i hovederne, som der skal til. Det kom blandt andet til udtryk i Youth League.

- Mod Saburtalo kommer vi foran forholdsvis tidligt, og selvom de reducerer holder vi fokus og har 3-1 med til udekampen. Det samme mod Legia, hvor vi fører 1-0 men bliver ved med at jagte et mål mere, som så kommer i de døende minutter. Og så har vi den mentale styrke til at gå ind til udekampen, som en helt ny kamp uden at føle, det er overstået i hovederne. Der har vi haft den mentale robusthed til at stå i mod det, siger Kenneth Andersen og roser holdånden.

- Der skal være en god ånd på holdet uanset, om det går godt eller går skidt, og det har vi bevist, vi besidder. Når det går godt, er det jo ingen sag, men vigtigst har vi også været gode til det, når det ikke lige flasker sig, tilføjer træneren, der i februar sammen med U19 skal møde Atlético Madrid i næste runde af ungdommens Champions League.

Holdet bag holdet
En anden grund til, at det har flasket sig for U19 indtil videre, er det team, som gemmer sig i kulissen. Og cheftræneren er ikke sen til at sende fortjenesten videre til de mennesker, som gør tingene mulige for FCM U19.

- En ting er at spillerne har præsteret, men det har hele teamet rundt om U19-holdet også. De har skabt de bedste betingelser for, at spillerne kan præstere, så efteråret er også en fortjeneste til dem. Klubben giver samtidig også de bedste vilkår til at skabe et godt resultat, takker Kenneth Andersen.

Næste opgave venter i februar, hvor ulvenes U19-mandskab tørner sammen med Atlético Madrid den 9. eller 10. februar. Ligasæsonen begynder den 9. marts, når Randers Freja besøger banerne i Ikast.