12.02.2015, 08:26 | Af: Administrator

Midtbanetalenter jagter minutter

17-årige Mikkel Duelund har sat sin signatur på en tre-årig fuldtidskontrakt, mens 19-årige Jonas Gemmer (th) i efteråret blev belønnet med en fuldtidskontrakt. Nu er de to talenter en del af førsteholdstruppen i FC Midtjylland og klar til at kæmpe om spilletid.

De fylder ikke meget i den store trepersoners sofa i hotellets lobby. Højst råber de heller ikke. Det gør man ikke, når man er nyeste medlemmer i gruppen. Man lader benene tale, og det er da også præcis, hvad de to har gjort.

17-årige Mikkel Duelund buldrede ind på den anerkendte engelske avis The Guardians top 40 over verdens største talenter i årgang 1997. 19-årige Jonas Gemmer debuterede for halvandet år siden på den store scene i en direkte duel mod Nicolai Stokholm, dengang FCN-anfører og landsholdsaktuel.

Det er altså ikke ukendte navne Gemmer og Duelund. Og har de midt- og vestjyske fans ikke allerede noteret sig navnene, så er det måske på tide. De to midtbanetalenter er nemlig rykket op i førsteholdstruppen i FC Midtjylland.

- For mit vedkommende har det været super fedt. Det er enormt lærerigt at træne med de bedste i Danmark. Man udvikler sig hele tiden. Der er kæmpe forskel mellem U19 og Superligaen. De spillere, man spiller sammen med, er mere rutinerede. På fodboldparameteret  rykker det bare helt vildt, siger Mikkel Duelund.

Han suppleres af Jonas Gemmer, der siden sommerferien har trænet tæt på fuld tid med superligatruppen.

- Det har rykket mig meget personligt. Man lærer nye mennesker at kende. Fodboldmæssigt udvikler man sige meget, fordi det går hurtigere end det, man er vant til, og man bliver mere erfaren. Det har været fedt.

Hvad er den store forskel på at træne med Superligaen frem for U19?

- Fysikken. Det går hurtigere, kommer det resolut fra Gemmer.

- Enig. Men også mentalt er der en forskel. Hvis man laver en fejl, bliver der gået hårdere til en. Man er hele tiden på. Til en U19-træning kan du godt stå og sove lidt, uden der sker noget, tilføjer Duelund.

Truppens yngste, der fortsat har alderen til at spille U19-bold, er enige om, at modtagelsen hos "de voksne" har været god.

Gemmer: De er super flinke alle sammen. I starten skal man lige vænne sig til, at man bliver joket med, men når man er blevet vant til det og også svarer dem igen, så har man det super fedt. De er gode til at tage imod én.

Duelund: Jeg har det lidt på samme måde som Gemmer. De har taget super godt imod mig, og det, med at de joker med en, tager jeg som en god ting. Hvis de ikke gjorde det, var det fordi, der var noget galt, siger Duelund.

Pligter til de yngste
Selv om de nu er en del af førsteholdstruppen, er det ikke helt slut med ungdomsfodbold. Foråret byder fortsat på kampe for U19-holdet, når det kan lade sig gøre, ligesom de også skal vise sig frem i reserveholdskampene.

Gemmer: Der er en forventning om, at man gør en forskel hver gang, man kommer ned og spiller U19 - at man er på et højere niveau end de andre.

Duelund: Man skal vise, at man er berettiget til at være i førsteholdstruppen. Når du træner med førsteholdet skal du bevise, du kan være med. Ellers er den ingen grund til, at du er der.

Hvordan er et at være de yngste i truppen?

Duelund: Det er hårdt, men det varer ikke ved. Man har nogle opgaver, man skal udfylde. Vi skal fx tage bolde med ud til træning, og i Portugal skal vi huske vand og is, så man kan sige, at vi er holdledernes ekstra hånd. Man skal bare lige være lidt mere på hele tiden, fordi man ikke bare skal have sine støvler og skinner med til træning. Som ung kan man godt kigge op på de gamle og tænke "hold kæft de lever livet", fordi de tager bare en bold og hygger sig, når vi kommer ud, smiler Duelund.

Gemmer er dog godt tilfreds med, at den halvandet år yngre medspiller er rykket op i førsteholdstruppen.

- Det er rart, for så er der en, der er yngre end mig, griner han.

Målet er minutter
Hvad har betydet for jer at blive en del af førsteholdstruppen?

Duelund: Det er bare en fed anerkendelse at få, at man i en ung alder kan kalde sig superligaspiller. Det giver blod på tanden. Det er det, man har arbejdet frem mod i hele ens fodboldkarriere.

Gemmer: Så meget tænker jeg heller ikke over det. Men det er fedt, og nu er man her, men der er stadig lang vej op til toppen. Det her er bare et step på vejen.

I har begge to fået debut. Hvad er jeres mål for foråret?

Gemmer: For mig er det helt klart at komme ind og spille og få nogle bænkpladser.

Duelund: Jeg vil gerne have nogle minutter i Superligaen og så mange bænkpladser som muligt og på den måde forsøge at bide mig fast.

Hvordan ser I mulighederne for spilletid?

Gemmer: Det kommer an på skader. Det ved man også godt, når man kommer op som ung. Der er et par stykker, som står foran en, medmindre man gør det rigtig rigtig godt til træning og i reserveholdskampene.

Duelund: Man skal gøre noget ved det, man selv kan gøre noget ved. At præstere til træning og i reserveholdskampene styrer du selv. Det handler om at præstere, så skal muligheden nok komme.

---

Derfor mener Duelund, vi skal vi holde høje med Gemmer:
- Vi skal holde øje med Gemmer, fordi han er en hårdtarbejdende midtbanespiller, som godt kan lide balancen mellem at spille hårdt og pænt fodbold. Han kan lidt af det hele. Han er en beggevejsspiller, og så har han bare et rigtigt stort talent.

Derfor mener Gemmer, vi skal vi holde høje med Duelund:
- Vi skal holde øje med Duelund, fordi han er i top 40 i verden i årgang 97. Han er en rigtig dygtig dribler, han scorer en masse mål, og i fremtiden kommer han til at score en masse mål for Midtjylland.