14.04.2015, 16:19 | Af: Administrator

Fankoordinatorens blog: En fans fornemmeste opgave

Vi lever i et område, hvor besindigheden er stor, og følelser helst ikke er noget, man skilter med. Men fodbold ER følelser. Tænk hvis vi alle pakkede genertheden væk og bare gav los. 

Vi har alle forskellige måder at være fan på. Nogle foretrækker at vise sit tilhørsforhold via trøjer, halstørklæder, huer mv., andre foretrækker at råbe højt og dermed vise sit tilhørsforhold, mens atter andre bare gerne kommer og nyder kampene uden synligt at skilte med sit tilhørsforhold. Umiddelbart kunne det lyde til, de tre typer ikke har meget til fælles, men kan det passe?

Overordnet har vi alle kærligheden til FC Midtjylland til fælles. Et stadion fuld af fans, der tavst sidder og betragter kampen, er dog næppe et mål, hverken klubben eller vi fans sigter efter. Det interessante for mig som fankoordinator er dog primært, hvordan vi alle kan rykke os de fem-ti procent, der vil gøre MCH Arena til en frygtet hjemmebane selv på de dage, hvor spillerne ikke gør arbejdet alene. Jeg har i den forbindelse prøvet at identificere tre punkter, der kan rykke os alle.

Pak genertheden væk
Vi lever i et område, hvor besindigheden er stor, og følelser helst ikke er noget, man skilter med. Men fodbold ER følelser. Risikoen, for at naboen sidder et par rækker bagved dig og kan se, hvis du opponerer voldsomt imod en kampsituation, er naturligvis til stede, hvilket tilsyneladende får mange til ikke at gestikulere for voldsomt under kampene. Tænk dog, hvis vi alle pakkede genertheden væk og bare gav los.

Hvem har ikke misundeligt skelet til Brøndby bare én enkelt gang, hvor man ikke bruger så meget tid på at gemme sig væk, men i stedet sætter en ære i at støtte sit hold højlydt - også selvom man sidder ned? Når vi træder ind på MCH Arena, er vi alle på samme hold. Vær derfor ikke bange for at vise dit tilhørsforhold, når kampen bølger frem og tilbage, og pulsen banker. MCH Arena er trods alt ét af de få steder i området, hvor det stadig er socialt acceptabelt at råbe højt og slå lidt ud med armene.

Få hænderne op ad lommerne - og brug dem
Vi må erkende, at det er en kold fornøjelse at gå til fodbold i store dele af en Alka Superliga-sæson, hvilket selvfølgelig gør det fristende at beholde hænderne i lommerne. Samtidig udgør hænderne dog ét af de bedste våben til at skabe stemning og en fortættet atmosfære, og nu begynder plus-graderne så småt at komme snigende, så hvorfor begrave hænderne?

Lyden af 8.000 tilskuere, der klapper samtidig, er en fornøjelse at høre på. Det sender energi direkte ned på banen, hvor en saftig tackling på midtbanen, en bolderobring højt på banen eller en flot redning i målet altid får lidt ekstra pondus, når situationen bliver efterfulgt af et bragende bifald fra tribunerne. Ikke alene giver det vores egne spillere ekstra tro på tingene, samtidig kan det også påvirke modstanderne, når de mærker, at hele stadion er imod dem.

Fasthold tålmodigheden
Vi vil flere gange komme til at opleve, at kampene står uafgjort indtil tæt på sidste fløjt. Sådan fungerer fodbold af og til, men skal det få os til at vende os mod spillerne? Nej!

At fastholde sin tålmodighed, hvis kampen ikke udvikler sig, som man havde håbet på forhånd, er noget af det sværeste som fodboldfan, det anerkender jeg gerne. Særligt hvis Riddersholms taktik ikke ligner den, du ville foretrække i kampens afgørende fase - dog taler historikken i foråret sit eget tydelige sprog; fire gange har vi scoret i 89. minut eller senere. Lad mig stille spørgsmålet; bliver du bedre til at udføre dit arbejde og tænker mere produktivt, hvis din chef begynder at råbe af dig, selvom du stadig har muligheden for at udføre din opgave inden den fastsatte deadline?

Jeg har min stærkeste tvivl. Det fungerer på samme måde med vores drenge på banen. Hvis vi ønsker de bedst mulige resultater fra dem, bør vi også kigge indad og se på, hvad vi selv kan ændre for at give dem de bedst mulige betingelser - og der er tålmodigheden, set fra mit perspektiv, grundlæggende én af de vigtigste egenskaber som fan, hvad enten man kommer for at nyde kampen, eller om man kommer for at piske spillerne frem mod sejr via sange og tilråb.

Som jeg indledte med, har vi alle forskellige måder at være fan på, men mon ikke alle kan bakke op om minimum ét eller to af de ovenstående punkter? Lad os afprøve det allerede på fredag, når Silkeborg gæster MCH Arena. Sammen er vi stærkest - og det bør de få at mærke!

Med ønsket om en god kamp,
Peter Ross