03.04.2015, 12:09 | Af: Administrator

Fankoordinatorens blog: Respekt for forskellighed

Kun i fællesskab bliver vi bedre, også selvom der ved første øjekast er enorm forskel på dig og din medfan. For husk altid på at vi alle kommer på MCH Arena med ét gennemgående fællestræk; passionen for FC Midtjylland.

Stemningen på MCH Arena er steget markant gennem de seneste sæsoner. Jeg kan ikke pege én enkeltstående faktor ud, men jeg bilder mig selv ind, det ikke udelukkende skyldes de fantastiske resultater, vi længe er blevet forkælet med.

Når stemningen stiger, og forskellen mellem de højestråbende fans og de mere stillesiddende bliver endnu mere udpræget end tidligere, øger det også risikoen for en manglende indbyrdes forståelse. Efter seneste hjemmekamp mod Hobro blussede diskussionen om "rigtige fans" op igen, da et stort antal tilskuere på Faxe Kondi Tribunen - desværre - valgte at gå 5-10 minutter før sidste fløjt.

Men kan vi ikke rykke os videre end den evige diskussion om, hvem der er mest rigtig?

At opleve fodbold hhv. stående og siddende er som at sammenligne pærer og bananer. Det er frugt, men så stopper sammenligningen også. Det samme kan siges om forskellen på Faxe Kondi Tribunen og stemningsområdet på CC Contractor Tribunen, som er de to mest profilerede områder på stadion. Men hvilket område har egentlig størst betydning og ikke mindst; hvor er de "rigtige fans" placeret?

Svaret på de ovenstående spørgsmål vil være forskelligt alt afhængigt af, hvem vi spørger, men du sidder sikkert med dit eget bud, ikke? Uanset hvad er det hævet over enhver tvivl, at fansene i stemningsområdet er dem, der bliver lagt mest mærke til af både spillerne og medierne, ganske enkelt fordi de visuelt og vokalt fylder mere med deres flag, bannere og sange, men gør det dem vigtigere og mere "rigtige"?

Jeg er selv "opvokset" i stemningsområdet, hvilket naturligvis gør, jeg gerne roser deres betydning ved enhver given lejlighed, men jeg er samtidig overbevist om, vi ikke var nået så langt, som vi er rent stemningsmæssigt, hvis det ikke havde været for den store skare af loyale fans, vi - primært - har siddende på langsiden. I er ikke de mest larmende eller synlige, men når I lader jer begejstre eller lægger pres på dommerne/udeholdet, kan I være med til at flytte de sidste små marginaler over på vores side i et omfang, som stemningsområdet ikke kan klare egenhændigt. Det pres betyder ofte forskellen mellem et og tre point. Det har vi set mange gange, men jeg håber, vi får lov at opleve det til hver eneste af de resterende kampe i dette forår.

For at sætte mit postulat omkring langsidens betydning i perspektiv, vil jeg gerne trække en gammel historie frem: Som nogle måske husker, huserede Dennis Sørensen på kanten for efterhånden 8-9 år siden - han blev i en lang periode mødt med negative tilråb fra langsiden, hvilket hæmmede hans spil i voldsom grad. Da der kom fokus på konsekvenserne af tilråbene, døde de stille ud, og Dennis Sørensen blev sidenhen A-landsholdsspiller og solgt til udlandet.

Eksempler som dette har vi heldigvis ikke oplevet i mange år, men lektien er vigtig; I kan være med til at bygge en spiller/hele holdet op via positive tilråb og bifald, men I kan lige så hurtigt nedbryde en spiller/hele holdet, hvis de negative tilråb får lov at dominere, eller hvis spillerne bliver mødt af en mur af tavshed. Det fører os tilbage til spørgsmålet om, hvem der har størst betydning - svaret er ikke så indlysende, som man måske skulle tro, og måske svaret endda ligger et sted mellem de to tribuner?

Det er ikke altid lige let at se værdien af andres indsats, når det afviger så meget fra det, man selv bidrager med. Som fast inventar i stemningsområdet kan jeg skrive under på, at når stemningen er blevet evalueret fra tid til anden, har det ofte været de siddende fans, der har måttet modtage en del kritik. Jeg vil dog gerne opfordre til, at man i endnu højere grad end hidtil prøver at forstå det bidrag, der bliver givet fra hver enkelt, for ingen har patent på betegnelsen "rigtig fan".

Vi skal have respekt for den forskellighed, vi hver især repræsenterer - det må ikke simplificeres ned til en "os >< dem"-diskussion, når vi debatterer stemningen og fanmiljøet i og omkring FC Midtjylland. Hvis vi vil udvikle os og nå nye højder, bør vi i stedet sigte mod en "vi"-følelse, uanset om det går godt eller skidt. Kun i fællesskab bliver vi bedre, også selvom der ved første øjekast er enorm forskel på dig og din medfan for husk altid på, at vi alle kommer på MCH Arena med ét gennemgående fællestræk; passionen for FC Midtjylland.

Med denne opfordring vil jeg ønske jer alle en god kamp på søndag. Jeg håber at se et massivt fremmøde i både Esbjerg og Aalborg i de kommende weekender!

Med venlig hilsen
Peter Ross