26.05.2015, 08:41 | Af: Administrator

Hemmeligheden bag FC Midtjylland

Et blogindlæg af FC Midtjyllands bestyrelsesformand Rasmus Ankersen på tipsbladet.dk.

Følelserne og euforien fik frit løb, da dommeren fløjtede kampen af i Vestsjælland.

0-0-resultatet gjorde os til danske mestre for første gang i FCM’s 16-årige historie. Ved siden af mig stod Svend Graversen, vores U/17 træner og en af grundlæggerne af FCM’s fodboldakademi i 2005 for lidt mere end 10 år siden. For ham var det et unikt øjeblik.

Denne aften i Slagelse var syv af de 11 startende spillere udklækket på akademiet. Pione Sisto, André Rømer, Erik Sviatchenko osv. For ikke at nævne Winston Reid, Viktor Fischer og Simon Kjær, der alle har fået deres internationale gennembrud for længst.

Alle formet af Svend Graversen og hans kollegaer på akademiet. Han har presset dem til deres yderste. Holdt om dem, når de havde brug for det. Sat dem af holdet, når de havde trådt over grænsen. Men altid drevet af et inderligt ønske om, at de skulle nå deres drøm som professionelle fodboldspillere.

Og derfor var han en rørt og lykkelig mand denne aften i Slagelse. Som han stolt sagde til mig, mens vi stod på banen efter kampen:

"Det er jo ikke på grund af det her, at vi gør det. Men det er bare en blåstempling af vores arbejde."

Forstå årsagerne til succes
Det er nogle uger siden, at jeg sad på kontoret i London og talte med Matthew Benham, FC Midtjyllands ejer, om fremtiden. Den slags samtaler udvikler sig ofte filosofisk, for Matthew er en mand, der ikke bare vil få ting til at ske. Han vil forstå, hvorfor de sker. Hans ide er, at hvis ikke du forstår, hvorfor du er succesfuld, kan du ikke bevidst repetere den.

Og mens vi sad der og talte om årsagerne til FCM’s fantastiske sæson, fremlagde Matthew sin teori om, at mennesket har ekstremt svært ved at håndtere udfordringer, der udspringer af en stor forsinkelse mellem årsag og effekt. For eksempel er det svært for os at begynde at spise sundere, fordi forsinkelsen i tid mellem dårlige spisevaner og de sygdomme, der følger efter, er lang. Ofte går der mere end et årti, før vi mærker konsekvensen.

Er forsinkelsen mellem årsag og effekt derimod kort, er det langt lettere for os at ændre adfærd. Er du allergisk overfor nødder og spiser en pose peanuts, mærker du en allergisk reaktion inden for få minutter. Sandsynligheden for at du spiser en pose peanuts dagen efter er formentligt ret lille. 

Den underliggende regel er, at jo større forsinkelsen, der er mellem årsag og effekt, des sværere er det at identificere problemets kerne. Det samme gælder, når vi skal forstå årsagerne til succes. Ofte tilskriver vi en succes det, vi umiddelbart ser lige nu og her. Vi har svært ved at tilskrive en succes i dag, noget der skete for fem eller 10 år siden. 

10 års hårdt arbejde sælger ikke aviser
Denne logik gælder specielt for den måde, medierne arbejder på.

Når FC Midtjylland bliver danske mestre for første gang i sin historie, vil vi have en dramatisk historie om transformation for at forklare succesen. Historien om 10 års benhårdt arbejde fra dem, der står bag rampelyset, er ikke sexet. Den sælger ikke aviser.

Det gør derimod historien om big data, alternative rekrutteringsmetoder, dødboldsstrategier og en rig englænder. Og ganske givet spiller alt sammen en rolle i succesen. Vi har testet nye ideer, indført nye systemer, og meget af det viser lovende takter. Men det er blot glasuret på kagen. Bagved gemmer sig en anden historie om succes. En historie om Svend Graversen og hans trænerkollegaer og deres passion for at flytte unge mennesker.

Seks A-landsholdsspillere har de udviklet på 10 år, og flere er på vej. Selvom han vil hade, at jeg skriver om ham på tipsbladet.dk, for han ønsker ikke at stå frem og tage kreditten, kan FC Midtjylland ikke takke ham og hans kollegaer nok. Det er dem, der skaber fundamentet for dansk fodbolds succes.

Mesterskabet var nemlig ikke blot en blåstempling af akademiets arbejde. Det var et levende bevis på det gamle engelske mundheld:

"It takes 20 years to make an overnight success."