26.09.2015, 07:46 | Af: Administrator

Ti skarpe til træneren

Bliv klogere på de danske U19-mestres første færd i UEFA Youth League, når træner Kenneth Andersen svarer på spørgsmål før onsdagens play-off kamp mod FC Saburtalo

I skal spille to play-off kampe mod Saburtalo fra Georgien - hvordan forbereder man et ungt hold til to knald eller fald kampe?
- I bund og grund ikke så anderledes end vi plejer at gøre i forhold til kampene i den hjemlige turnering. Det med knald eller fald er selvfølgelig nyt for os, og nu da superligaholdet har prøvet det, har jeg snakket med Jess (Thorup, red.) om, hvad de har gjort op til deres kampe, og hvordan man forbereder truppen bedst muligt til sådan nogle kampe.

Hvilke overvejelser gør man sig som træner inden de to opgør?
- Vi vil rigtig gerne have et godt udgangspunkt fra den første kamp, men det er altid svært at starte hjemme, når man ikke kender modstanderen. Derfor er vi også nødt til at stikke en finger i jorden i løbet af kampens begyndelse og lige lave en status. Derudover skal vi sørge for ikke at komme blæsende fra start uden at tænke os om og indkassere et par hurtige mål. Det handler om at finde fodfæstet i vores første kamp, så vi forhåbentligt kan få et godt udgangspunkt til returen.

Hvor meget ved du om den kommende modstander fra Georgien?
- Jeg ved ikke så meget om dem, men i dag kan man jo finde en masse på internettet, og vores scouts har fundet nogle clip, vi kan kigge på. Samtidig har vi kigget på deres førstehold for at kunne vurdere spillesystemet og så forsøge at sammenligne med U19, og hvad deres plan kunne være i kampene for at danne os et førstehåndsindtryk.

Hvem tror du, der fra FCM vil gøre sig bemærket i kampene?
- I forhold til vores talentudvikling bliver det spændende at spille den her type kampe. Det er også derfor, vi tager til udlandet for at spille turneringer og se, hvem der går forrest, hvem der falder ud, og hvem der tænker: "Okay, så må jeg steppe et niveau højere op." Men det er klart, at dem der træner med superligaholdet og er afsted til landshold har prøvet mere end andre. Og dem forventer vi selvfølgelig kan bidrage ekstra meget i disse typer kampe og forsøge at tage de ting, de lærer, med over i kampene her.

På hvilken måde vil det blive anderledes at spille i UEFA Youth League sammenlignet med den hjemlige turnering?
- Der vil naturligvis være mere opmærksomhed omkring kampene, og det kan man bare se ved, at vores kamp er flyttet ind på MCH Arena. Faktorer som denne har vi prøvet at snakke med drengene om for at forberede dem bedst muligt på, hvad der kommer til at ske samt huske dem på, at det basalt set ikke er meget mere anderledes end en ligakamp, når kampen først er gået i gang. 

Hvad er det vigtigste at få ud af turneringen?
- For det første at få så mange kampe som muligt, der gerne skulle være med til at uddanne spillerne. Som Coach Rene Petersen har sagt, så er det, de gør nu som U19-spillere, noget som mange af superligaspillerne først har prøvet i den her sæson. Det er værdifulde erfaringer, de allerede får nu, som de skal lægge i rygsækken, til når de kommer videre i systemet og står i samme situation igen.

Hvilke mål har I sat jer for turneringen?
- Vi tager en kamp ad gangen, som vi gjort hidtil i sæsonen, om det så er ude eller hjemme, og så skal vi leve op til vores fælles krav til hinanden. I første omgang gælder det om at være et af de sidste otte hold fra den her del af turneringen, som vi er i (Domestic Champions Path, red.), så vi efter jul bliver sat op imod toer'ne fra puljespillet. Og sagt ud fra egen næse, håber jeg selvfølgelig, at vi bliver det.

Der er mange store hold med, men hvem forventer du vil kæmpe med om trofæet?
- De hold, som er med i gruppespillet, er typisk gået langt - hold som Chelsea og Barcelona. Via vores rute med mesterskabsholdene forventer jeg, at Schalke, Ajax og et hold som Anderlecht også kan gå langt, som de har bevist før.

Hvor stort er det for jer at være med i turneringen?
- Det er rigtig stort, fordi det kan betyde noget for drengenes udvikling. Hvis vi kan give dem de her erfaringer allerede nu, er det den bedste måde at give dem deres fodbolduddannelse på, så på den måde er Youth League rigtigt stort for os. Turneringen er samtidig en blåstempling af, at vi har vundet det danske mesterskab, og viser hvad det også er, man kæmper for i den hjemlige U19-liga.

Hvorfor skal man komme på MCH Arena og se kampen?
- For at se noget af det ypperste ungdomsfodbold, der findes. Spillerne er dem, der forhåbentligvis skal spille i Champions League om nogle år, og opgøret kan vise spillere ned i gennem ungdomsrækkerne, hvilke trin det er, man skal gennemgå for at komme til at være dem, der løber rundt i fjernsynet på højeste niveau.

Første kamp sparkes i gang på MCH Arena onsdag klokken 18.00.