03.08.2016, 09:35 | Af: | Foto: FCM Foto

FC Midtjylland trænede asylbørn

Rovvig Asylcenter på Mors havde i sommerferien arrangeret en fodboldskole for asylbørn, og her lærte FCM-træner og -spillere fra sig

Fodbold er en sport, som alle nationaliteter kan mødes om. Det ses både i større sammenhæng med store mesterskaber som senest til EM i Frankrig, samt i mindre sammenhæng, som de i sidste uge oplevede på Mors i uge 29, hvor 51 unge asylbørn i aldere 14-18 år fordelt på 12 forskellige nationaliteter deltog i en fodboldskole.

- Det gik over al forventninger. Hovederne var fyldte og benene var tunge, men armene sad fast oppe over hovedet, fortæller arrangør Steen Mogensen et par dage efter, at den tre dage lange fodboldskole er overstået.

Det er Rovvig Asylcenter, der har stået for fodboldskolen, hvor de har inviteret tre asylcentre til at slutte sig til.                  

- Børnene får rigtig meget ud af det. Der er 12 nationaliteter, der kan spille fodbold og hygge sig i tre dage, uden at der er de mindste problemer. Det er ikke i ret mange sammenhæng, man kan have 12 nationaliteter sammen, hvor man kan hygge sig så meget, siger Steen Mogensen, der udover at være arrangør også er aktivitetsmedarbejder på Rovvig Asylcenter.

FCM deltog
På andendagen deltog FC Midtjylland, idet U17-træner Svend Graversen overtog et træningspas med assistance fra de tre akademispillere: Mattæus Kjær Andersen, Gustav Isaksen og Aleksandar Sojic.

- Det var en god oplevelse at træne dem. Det er en helt anderledes fodboldkultur, de kender til. Så det er lidt sværere for dem at lave øvelser. Men når de spillede kamp, var de dygtige, Svend Graversen.

Det var ikke kun en god oplevelse for Svend Graversen og for asylbørnene, det var det især også for akademisterne:

- Vores tre drenge fik én på opleveren. Det var en anderledes situation for dem, og jeg tror, det er sundt for dem at komme ud og møde nogle unge mennesker, der kommer fra nogle vanskelige kår. Det er også med til at udvikle vores unge, siger Svend Graversen.

Det er første år, at Rovvig Asylcenter afholder denne fodboldskole, og det var asylcentrets initiativ at spørge FC Midtjylland, om de ville stille træner og spillere til rådighed, og det gjorde Svend Graversen gerne:

- Vi tager jo op og hjælper til på fodboldskolen, fordi vi gerne vil støtte op om regionen og hjælpe til med integrationen. På den her måde kan vi bidrage til, at fodbolden bliver en måde, hvor på de unge flygtninge kan blive integreret, og det bidrager vi selvfølgelig gerne til, siger Svend Graversen.

Respekt omkring FCM
FC Midtjylland var tilstede en halv dag ud af de i alt tre dage, men fremmødet fra FCM har haft stor betydning for både fodboldskolen og i særdeleshed for de unge asylbørn:

- Man kan mærke, at de har en kæmpe rutine og han er professionel. Når Svend har trænet afrikanere nede i FC Midtjylland, så giver det genlyd hos vores børn. Der var respekt fra børnene, og de sad og lyttede. Det kan vi andre godt have lidt svært ved at få dem til nogle gange, siger Steen Mogensen.

Der blev også dannet en del respekt omkring akademispillerne, om hvem Steen Mogensen berret, at de, måske ikke overraskende, skilte sig ud fra mængden, når det kommer til niveau på fodboldbanen.

- Det er noget andet, når de har børn møder nogen på egen alder, hvor de kan se, at ham der, han er god til fodbold og også meget bedre end mig selv. Så de blev hurtigt rollemodeller for vores asylbørn, siger Steen Mogensen om de tre akademister, der alle er 15 år.

Steen Mogensen kalder arrangementet en succes, og han forsikrer, at der bliver lavet en gentagelse af fodboldskolen næste sommer. Her håber han på at se FC Midtjylland igen:

- Det er helt kanon. Det er flot og stort, at han rykker en dag ud af kalenderen. Det er stort, og det er fedt, at man kan have sådan et samarbejde. Så må vi bare håbe, at der kommer en knægt, som er god nok til at komme ned og træne hos FC Midtjylland, siger Steen Mogensen afsluttende.

TV Midtvest lavede også et kort indslag fra fodboldskolen. Se det her: