15.12.2019, 09:24 | Af: Flemming Linnebjerg | Foto: Getty Images

Mohamed Zidan erobrede FC Midtjyllands nye hjemmebane

Tredje søndag i advent gemmer på historien om en fantastisk egyptisk angriber, som i dag bor i storbyen Kairo, men som så ofte som muligt også besøger Kibæk

Kan I huske det?

Den 27. marts 2004? I Herning?

Den dag var der et eller andet med en egyptisk angriber, som kom til FC Midtjylland et halvt år tidligere.

Mohamed Zidan var med på holdkortet til den første officielle kamp på det stadion, som skulle danne rammen om FC Midtjyllands bestræbelser på at spille klubben op som en fast del af den danske fodboldtop.

Og det begyndte forholdsvis fornuftigt.

Da FC Midtjylland-spillerne løb ind på SAS Arena, der skulle vise sig at blive et fort i de første mange kampe, var AB modstanderen, og det var netop i den klub, midtjyderne hentede Zidan i sommeren 2003.
Han erobrede den nye hjemmebane i Midtjylland med fem scoringer i 6-0 sejren over akademikerne.

I første halvleg udnyttede han iskoldt to friløbere, mens han også var hurtigst over en ripost, og efter pausen indledte han med en scoring fra en spids vinkel, inden han lukkede fodboldfesten ved at tordne et indlæg fra højre i nettet – kun Thomas Rathe fik lov at blande sig med en enkelt scoring.

- Det hele begyndte i FC Midtjylland, slår Mohamed Zidan fast.

Han er i dag 38 år, og vi fanger ham på telefonen i Kairo, hvor han bor sammen med små 10 millioner andre mennesker.

- Jeg fik stor succes i FC Midtjylland, og det var afsættet for min karriere. Jeg husker tiden i klubben som både et gennembrud og højdepunkt. Det var en rigtig god periode af mit liv, fortæller Mohamed Zidan, som til tider stadig er aktiv på fodboldbanen.

Det er han, når Borussia Dortmunds hold af legender kalder til kamp, hvilket typisk sker tre-fire gange om året.

Hvis der var folk, som mente, det var begynderheld med Mohamed Zidans fem scoringer ved indvielsen af MCH Arena, ændrede de fleste holdning i de kommende uger.

I den anden kamp på det nye stadion, vandt FCM-mandskabet nemlig 3-1 over OB, og Zidan scorede alle hjemmeholdets mål.

Faktisk scorede han 11 mål i de første fem hjemmekampe, blandt andet et sejrsmål mod FC København fem minutter før slutfløjtet, så hvis der var en, som symboliserede styrken i en ny hjemmebane, var det Mohamed Zidan.

- Jeg følte mig fantastisk godt tilpas i klubben, hvor der var en helt speciel familiefølelse. Jeg skylder både FC Midtjylland og Herning meget, slår Zidan fast.

Han kom til verden i Port Said i det nordlige Egypten, og da familien i den sidste del af 1990’erne rykkede til Danmark og København, var det AB, som først fik øje på det unikke talent.
Ifølge historiefortællingen skete det i 1999, mens Zidan stod og jonglerede med en bold i en park.

Det var hos Akademisk Boldklub, at fodboldeventyret Zidan blev indledt, og hvis omvæltningen fra det nordlige Afrika til Danmarks hovedstad var voldsom, så var det dog intet at regne i forhold til flytningen fra København til Herning.

- Jeg fik jo et chok, siger Zidan grinende.

Han anede ikke, om beslutningen var den rigtige, men han gjorde det for at pleje sin karriere.

- Det var bestemt ikke let, og jeg tror, der gik tre-fire måneder, inden jeg for alvor følte mig tilpas på heden. Jeg tænkte i den svære tid hele tiden på, at det var det rigtige for min karriere, og det var det jo også, men jeg scorede godt nok ikke meget i det første halve år, husker angriberen, inden han tilføjer:
- Men fra foråret 2004 kørte det meget godt.

Det må man sige, for da Zidan i sommeren 2005 sælges til Bundesligaklubben Werder Bremen, har han nået at score imponerende 30 gange i 47 kampe for FC Midtjylland.

På et tidspunkt bliver vi tvunget til at afbryde forbindelsen, da Mohamed Zidan står midt i Kairo med nogle venner, og han skal lige sige farvel til dem.

- Jeg ringer tilbage. 10 minutter. Okay?

De 10 minutter går, mange gange endda, men efter et par timer ringer Zidan tilbage, for der er mere at fortælle.

For eksempel at han stadig besøger det midterste Jylland.

- Jeg har børn i Kibæk, så dem forsøger jeg at besøge hver anden måned, fortæller Mohamed Zidan, som også stadig følger med i, hvordan FC Midtjylland klarer sig.

- Jeg er glad og stolt på klubbens vegne, for alle i klubben fortjener succes. Personligt havde jeg gerne vundet en titel med klubben, men det nåede vi desværre ikke sammen.

Da Mohamed Zidan var aktiv for FC Midtjylland, var det FC København og Brøndby IF, som dominerede ligaen, men der er rokket ved den model, mener han.

- Det er der da, og der er kommet mange store profiler ud fra FC Midtjylland i de seneste mange år, hvilket virkelig gør mig glad.

Han driver i dag egen virksomhed med base i Kairo, og han ser gerne en fremtid, hvor samarbejdet med FC Midtjylland genoptages.

- Vi har nogle meget store ungdomsturneringer i Egypten, og jeg vil elske at se FC Midtjyllands akademihold til en af disse turneringer, som er med fine klubber som Paris SG, Borussia Dortmund, Monaco og Atl. Madrid på deltagerlisten. Det vil jeg arbejde på i det kommende år, fortæller Mohamed Zidan.

I fodbold siger man, at de spillere, man selv har problemer med, dem har modstanderne også problemer med, og det er ikke helt forkert at placere Mohamed Zidan i dén kategori.

Han var en vidunderlig fodboldspiller, som de danske forsvarsspillere bandede langt væk, da han spillede i Superligaen, men daværende FCM-direktør Jens Ørgaard havde også sine udfordringer med den unge, egyptiske angriber.

For eksempel dengang Zidan via sit benzinkort delte gratis benzin ud hos Shell i Herning.

Det var især unge, smukke kvinder, som nød godt af gavmildheden, og da han via et tip fra Shell havnede til samtale hos Jens Ørgaard på kontoret på MCH Arena, sagde han:

- Jamen, jeg har da gratis benzin. Jeg har jo benzinkortet.

Jens Ørgaard svarede med et skævt smil:

- Ja, til dig selv.

Jens Ørgaard præsenterede efterfølgende Zidan for en regning på den uddelte benzin, og den betalte en af FC Midtjylland mest farverige angribere nogensinde uden at kny.

Manden som var tæt på at ændre SAS Arena til Zidan Arena.

FAKTA
Mohamed Zidan
Født den 11. december 1981 i Port Said, Egypten
Skiftede fra El Masry til AB i Danmark den 1. januar 2000
I sommeren 2003 skiftede han til FC Midtjylland
Her nåede han at score 30 mål i 47 kampe
I sommeren 2005 skiftede han til Bundesligaen og Werder Bremen
Siden spillede han for Mainz 05, Hamburger SV, Borussia Dortmund, FC Baniyas og Entag El Harby
Han indstillede karrieren i begyndelsen af 2016
Han nåede at spille 44 landskampe for Egypten
I dem scorede han 13 mål
I dag er han bosat i Kairo, Egypten