01.05.2020, 15:05 | Af: Mads Jakobsen | Foto: Getty Images

Opdatering om Corona-virus

Divisionsforeningen har suspenderet landets tre bedste fodboldrækker, 3F Superliga, NordicBet Liga og 2. Division, på ubestemt tid. Følg den seneste udvikling her

FC Midtjylland er, som alle andre, bekymret over den nuværende situation med Corona-virus, og derfor følger klubben naturligvis de retningslinjer og påbud, som kommer fra den danske regering, det danske sundhedsvæsen og Divisionsforeningen. Du kan følge udviklingen herunder. 

Fredag den 1. maj
Testning af alle aktører medvirker i planen for forsvarlig opstart af 3F Superliga efter to en halv måneds Corona-pause med første kamp den 29. maj

De seneste uger har Divisionsforeningen, i samarbejde med eksterne og interne læger samt trænings- og sundhedseksperter, arbejdet på protokoller for henholdsvis træningsopstart og for turneringsafvikling efter Corona-pausen. Protokollerne har fokus på ansvarlighed og grundighed hos klubber og spillere. Det betyder blandt andet, at der i alle klubber skal laves daglig selvrapportering af alle ”on-pitch” ansatte (spillere, trænere, sundhedspersonale o.l.), og at alle skal gennem en grundig lægeundersøgelse om morgenen på kampdagen. Nu er set-up’et så på plads til, at alle aktører testes før første kampdag og løbende under den resterende del af sæsonen.

- Vi har hele tiden sagt, at det er afgørende at færdiggøre sæsonen på banen med afvikling af samtlige kampe, men kun hvis det kan gøres på en forsvarlig måde, der ikke belaster sundhedssystemet. Rigtig mange mennesker har arbejdet på at lave de her protokoller, som sikrer, at det er muligt. Nogle synes måske det lyder ekstremt med test, men da fysisk kontakt inde på banen ikke helt kan undgås, så tager vi også de her forholdsregler for at undgå smittespredning. Det bliver ikke billigt med løbende tests, men fokus er at få gang i fodbolden igen på en forsvarlig måde, lyder det fra direktør i Divisionsforeningen Claus Thomsen.

Protokollerne er indsendt til Sundhedsmyndighederne, og målet er nu, at der kan spilles 3F Superliga kampe igen med første kamp 29. maj. Planerne for genstart af turneringerne er stadig uden tilskuere.

Tirsdag den 7. april
Efter Statsministerens udmelding mandag aften er det nu muligt at lave en plan for genstart af dansk professionel fodbold. Forventningen er stadig at spille alle sæsonens kampe i 3F Superliga og NordicBet Liga, og det er der nu lavet tre scenarier for.

Divisionsforeningens ambition har hele tiden været at få afgjort sæsonen på banen med afvikling af samtlige kampe. Den plan ser efter myndighedernes seneste udmelding fortsat ud til at kunne realiseres, selvom det desværre bliver uden tilskuere.

De tre scenarier, der nu arbejdes med, er alle med en opstartsperiode med plads til fysisk genopbygning og holdtræning inden spillerne sendes i kamp. Scenarie 1 er med start 17. maj med afvikling af runde 25 – og med den udsatte kamp AGF-Randers FC to dage tidligere. De to alternative startdatoer er 24. maj og 31. maj. I alle tre scenarier er det planen, at sæsonen – inklusiv Sydbank Pokalen - afsluttes inden udgangen af juli måned. Sæsonen 2020/21 sættes i gang i begyndelsen af september med fans på lægterne, som regeringens udmelding er nu.

- Myndighederne har lavet en plan for langsom genåbning af Danmark, og den plan indretter vi selvfølgelig den professionelle klubfodbold efter. Mange klubber har haft hjemsendt ansatte – både spillere og øvrigt personale. En del klubber er allerede begyndt med træning i mindre grupper. Det kommer gradvist til at blive forøget, og så kan vi forsvarligt begynde at afvikle kampe igen i anden halvdel af maj måned, lyder det fra direktør i Divisionsforeningen Claus Thomsen, der fortsætter.

- Ligesom mange andre private virksomheder er klubberne hårdt ramt af lukningen. Der er stor opbakning og ros til myndighedernes ageren – både nedlukningen og nu planen for genåbning. Det glæder vi os alle til at være en del af – og vi er meget opmærksomme på at gøre det på en forsvarlig måde med stor fokus på at overholde de retningslinjer, der er lavet, siger Claus Thomsen.

Mandag den 30. marts
Målet og forventningen for dansk klubfodbold er stadig at spille alle sæsonens kampe og dermed afgøre turneringerne på sportslig optimal vis. Men da ingen kender datoen for, hvornår 3F Superliga, NordicBet Liga og 2. Division kan genoptage 2019/20 sæsonen, arbejdes der selvfølgelig på flere forskellige scenarier.

Det er nu 18 dage siden, at dansk fodbold satte turneringerne på pause. Præcist hvornår spillet kan genoptages vides ikke, men arbejdet på, hvordan fodboldsæsonen på sportslig vis kan afgøres, foregår løbende, og der er åbnet nye muligheder i den internationale kampkalender. I dag blev de forskellige scenarier drøftet med klubberne. Plan A er med tre overordnede scenarier, som har det til fælles, at alle kampe afvikles.

Den første er med start ultimo april og afslutning slut juni. Version to indledes først medio maj og går frem til medio juli, mens den tredje version først begynder ultimo maj og varer til slut juli. I alle tre versioner er der også planlagt med afvikling af de resterende kampe i Sydbank Pokalen.

- Vores overordnede mål er – ligesom de øvrige europæiske ligaer - stadig at få færdigspillet de forskellige turneringer, så der kan kåres en mester og findes op- og nedrykkere. Der er selvfølgelig en række faktorer, der kan påvirke scenarierne. Udover at vi ikke kender startdatoen, så kommer internationale fælles aftaler også til at få stor indflydelse på de nationale ligaer. Men grundscenarierne er lavet – og det på en harmonikaagtig måde med lidt luft, så de både kan trækkes ud og skubbes sammen, lyder det fra Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen. 

I dagens drøftelser med klubberne blev der også kigget på det scenarie at spille sæsonen færdig med et reduceret antal kampe. Selvom alle er enige om, at målet er at få afvikles samtlige sæsonens kampe, så er det nødvendigt også at drøfte en forkortet sæson, hvis det scenarie skulle blive nødvendigt. Det har været diskuteret, hvem der træffer afgørelsen om, hvordan turneringerne ender med at blive afviklet, men det er der klare aftaler om.

- Der har været spurgt om, hvem der kan og skal tage beslutninger, hvis vi kommer derud, hvor turneringen ikke kan afsluttes på normal vis. Svaret er, at det skal være så uvildig en instans som muligt, der udarbejder løsningerne. Kompetencen er i udgangspunktet givet af generalforsamlingen til bestyrelsen. Bestyrelsens ni klubrepræsentanter er fuldt bevidste om deres ansvar, men betragter sig ikke som habile i de beslutninger, og har givet kompetencen videre til den uafhængige administration, fordi det er den ansvarlige måde at varetage turneringerne på. Ikke til en enkeltperson, men til administrationen, som jeg er i spidsen for, siger Claus Thomsen og fortsætter:

- Velvidende at kompetencen er videregivet til administrationen har bestyrelsen diskuteret den beslutning, administrationen i udgangspunktet har truffet, og det er en enig bestyrelse, som bakker op om, at der findes en vinder, placeringer samt op- og nedrykkere, så virkningerne af den ufrivillige pause ikke breder sig til sæsonen 2020/21. Samme meldinger lyder der fra de øvrige europæiske ligaer. De har også enorm fokus på at få færdigspillet 2019/20 sæsonen med alle kampe, ligesom klubberne på dagens rækkemøder også var enige i, er det overordnede mål.

Senere mandag samles alle klubber i 2. Division digitalt og kigger på afvikling af den tredjebedste række. Her er forudsætningerne lidt anderledes end i de to øverste rækker.

Onsdag den 25. marts
Mens alle ligakampe er udskudt på ubestemt tid i 3F Superliga, NordicBet Liga og 2. Division, og størstedelen af klubberne har sendt spillerne hjem, så er der nu åbnet op for træning for mindre grupper under meget tydelige sikkerhedsforhold

Da de tre bedste fodboldrækker blev sat på standby, anbefalede Divisionsforeningen klubberne at suspendere al holdtræning og sende spillerne hjem med individuelle træningsprogrammer. Den anbefaling er nu blevet justeret, så de klubber, der ikke har været nødt til at hjemsende spillerne på lønkompensation, godt kan afvikle alternativ træning i mindre grupper med god afstand. 

Divisionsforeningen har rådført sig med flere klublæger og eksterne eksperter og har lavet nogle nuancerede anbefalinger for træning i klubberne - stadig indenfor de gældende anbefalinger fra myndighederne. Her er stor fokus på ikke at øge risikoen for smitte hos spillere og trænere.

- Vores mål er, og har hele tiden været, at kunne starte turneringerne igen hurtigst muligt, når myndighederne på et tidspunkt siger ok. Det skal selvfølgelig ske på den meste ansvarlige måde, så der også tages hensyn til spillernes helbred. Med de nye anbefalinger bliver der nu også mulighed for modificeret holdtræning i klubregi, men selvfølgelig med en masse forholdsregler, lyder det fra Divisionsforeningens direktør Claus Thomsen.

De nye anbefalinger er med et max på otte personer på banen ad gangen – spillere, trænere og andet personale. Spillere møder omklædte i egen transport, der er ingen fællesspisning, ingen håndtryk og highfive, og al træningsudstyr håndteres udelukkende af en udvalgt person fra trænerstaben. Der bliver ikke trænet i nærkampe, og al træning tilrettelægges med den nødvendige afstand mellem deltagerne. Træningsanbefalingerne er sendt til sundhedsmyndighederne til orientering og vil selvfølgelig blive ændret, hvis myndighederne laver om på de nuværende generelle tiltag i det danske samfund.

Fredag den 20. marts
3F Superligaens førerhold sender sine medarbejdere hjem for at være på forkant med konsekvenserne af den globale krise

Den nuværende verdensomspændende krise på grund af Covid-19 gør, at FC Midtjylland sender klubbens medarbejdere hjem fra mandag morgen.

Tilbage vil kun være et lille beredskab af medarbejdere samt Superligatruppen, som i øjeblikket selvtræner.

De hjemsendte medarbejdere får via regeringens trepartsaftale fuld løn, indtil situationen bedrer sig, og tiltaget sker alene for at sikre klubbens fremtid, virksomhedens arbejdspladser samt ikke mindst medarbejderne og deres familiers ve og vel.

Klubbens ledelse ønsker ikke, at medarbejderne smitter hinanden, og samtidig glæder ledelsen sig over at råde over en medarbejderstab, som har skabt et fantastisk udgangspunkt for FC Midtjylland i denne svære tid.

- Vi er dybt berørte af den globale krise, som rammer alle i øjeblikket. Som klub er vi glade for opbakningen fra vores medarbejdere, frivillige, fans og samarbejdspartnere, men der er også grund til at rose arbejdet fra regeringen og det danske sundhedssystem. Vores tiltag handler om ansvarlighed og rettidig omhu, for vi ønsker brændende at sikre vores klub samt de ansatte og deres familier, siger FC Midtjyllands administrerende direktør Claus Steinlein, som glæder sig til at kalde klubbens loyale og hårdtarbejdende medarbejdere tilbage.

Hjemsendelsen er indtil videre på ubestemt tid, og medarbejderne må ikke arbejde i den periode, som følger.

- Det giver naturligvis ændringer i den måde, vi normalt agerer på som klub, men vi beder om alles forståelse i en svær tid for os alle. Vi er med sikkerhed 100 procent klar, når der igen fløjtes op til topfodbold i Danmark, siger FC Midtjyllands Claus Steinlein.

Onsdag den 18. marts
For en uge siden blev 3F Superliga og NordicBet Liga udskudt i to uger – et par dage senere også 2. Division, og nu vælger Divisionsforeningen at suspendere alle tre turneringer på ubestemt tid.

3F Superliga, NordicBet Liga og 2. Division sættes nu på pause på ubestemt tid. Turneringerne suspenderes, og mens dansk fodbold – og en meget stor del af resten af Danmark – er sat på stand by, så arbejdes der intenst på forskellige scenarier for afvikling af turneringerne. Danmarks sundhed og sikkerhed er selvfølgelig vigtigst og går forud for alle andre overvejelser, men når myndighederne åbner op for, at der igen kan afvikles fodboldkampe, så er fodbolden klar til at spille igen så hurtigt som muligt. I går tog UEFA konsekvensen af den store nedlukning på grund af COVID-19 og valgte at skubbe EURO 2020 til sommeren 2021. Det har givet de nationale turneringer mere plads til afvikling, når det igen bliver muligt at spille fodbold.

- Udskydelsen af EURO 2020 er vanvittig ærgerlig for Danmark som medarrangører af turneringen. Vi havde ønsket, at den europæiske folkefest var blevet til virkelighed, men glæder os til at være en del af den i 2021. Beslutningen har givet ekstra plads til, at de nationale ligaer og de europæiske klubturneringer kan blive spillet færdige. Samtidig arbejder vi på og ud fra, at alle datoer nu er til rådighed for afvikling af nationale kampe – ligesom de europæiske klubturneringer kan afvikles på nationale datoer, lyder det fra direktør i Divisionsforeningen Claus Thomsen, der fortsætter:

- Jeg vil gerne igen understrege, at vi kommer til at gøre alt for at få spillet alle kampe i den her sæson – også selvom det kommer til at give et sammenpresset program. Så selvom vi nu suspenderer turneringerne på ubestemt tid, så gør vi alt for at være klar igen, så snart det er muligt. Målet er at få turneringerne afviklet inden 30. juni, men om nødvendigt kan der også blive spillet enkelte kampe på den anden side af den dato. Turneringerne skal afgøres, så vi kan få sat gang i en ny sæson, og dermed få genstartet fodboldens økosystem i sæsonen 2020/21, siger Claus Thomsen.

Som nævnt arbejdes der i kulissen på forskellige scenarier, men hvordan turneringerne i resten af indeværende sæson præcist kommer til at blive afviklet, kan vi ikke selv afgøre. Det afhænger selvfølgelig af, hvornår myndighederne åbner op for, at det er muligt. Når det sker, er vi klar – og indtil da holder vi de forskellige scenarier internt.

Fredag den 13. marts
Efter gårsdagens aflysning af fodboldkampe i foreløbig de næste to uger er der kommet en masse spørgsmål fra alle fodbold-interessenter. Som nævnt følger vi myndighedernes udmeldinger og spiller først kampe igen, når det vurderes sikkert at gøre det, men i mellemtiden arbejdes der selvfølgelig på mange forskellige scenarier.

3F Superliga, NordicBet Liga og 2. Division er foreløbig sat på pause i to uger, og det er stadig planen, at turneringerne gennemføres, så der findes en mester, oprykkere og nedrykkere. Flere snakker om, at ”løbet kan være kørt”, og det dermed er de aktuelle stillinger, der kommer til at afgøre det. Det gør vi alt for ikke kommer til at ske. Det er stærkt usandsynligt og kun et muligt scenarie, hvis virkeligheden udenfor fodbolden viser sig endnu mere alvorlig, end den allerede er. Alle spillere skal holde sig klar til straks at samle point i den fortsatte turnering.

I Divisionsforeningen gør vi alt for, at turneringerne afvikles på normal vis. Det har absolut første prioritet, at det sker i henhold til det antal spillerunder, der følger af turneringspropositionerne. For at overholde det, kan det blive nødvendigt at ændre på normal praksis - for eksempel hvor lang pause, der skal være mellem kampe.

- Det her er en situation med rigtig mange ubekendte, som vi ikke selv er herrer over, og hensynet til Danmarks sikkerhed og sundhed kommer først. Så udover at garantere, at vi gør alt, hvad der står i vores magt for at få afsluttet turneringerne jævnfør propositionerne med afvikling af alle kampe, så er det svært at være for skråsikker. En ting vil jeg dog godt slå fast. Vi skal have afsluttet sæsonen 2019/20, så når den kommende sæson 2020/21 går i gang, så sker det med de antal hold og den struktur, som er besluttet, lyder det fra direktør i Divisionsforeningen Claus Thomsen.

Til næste sæson spilles både 3F Superliga og NordicBet Liga med 12 hold – og begge spiller med samme struktur med 22 runders grundspil – efterfulgt af 10 runders slutspil. 2. Division spilles med 24 hold.

Når vi ved, hvordan turneringerne i resten af indeværende sæson kommer til at blive afviklet, melder vi det ud. Vi udtaler os ikke om hypotetiske situationer.

Torsdag den 12. marts
Efter Statsministerens pressemøde i aftes har Divisionsforeningen besluttet at udskyde de kommende kampe i de tre bedste fodboldrækker – foreløbig i to uger. Det betyder konkret, at den allerede udskudte kamp i aften mellem AGF og Randers ikke bliver spillet – ligesom kampene i de næste to runder heller ikke bliver afviklet. 

- Præcist hvad det får af betydning for afviklingen af turneringerne kigger vi på den kommende tid. Her og nu handler det i første omgang på at reagere på myndighedernes udmeldinger og sikre, at vi i dansk fodbold gør, hvad vi kan for at mindske smitterisikoen. Vi følger fortsat med i de udmeldinger, der kommer fra myndighederne. Hvad der rent praktisk kommer til at ske med de udsatte kampe og resten af sæsonen melder vi ud, når vi ved mere, lyder det fra Divisionsforeningens direktør Claus Thomsen.

Interne forhold
Superligatruppen og -staben er på træningsbanen i små grupper.  

Kvartfinalen mod Ajax i UEFA Youth League er udskudt på ubestemt tid grundet spredningen af COVID-19 i Europa

Ungdomsligaerne for U15, U17, U18 og U19 er, ligesom 3F Superligaen, aflyst i de kommende to uger.

Alle administrative medarbejdere, som kan arbejde hjemmefra, er blevet bedt om at gøre det.

Vi følger naturligvis udviklingen tæt, og vi opdaterer, så snart der er nyt.

Sæsonkort
Kære FC Midtjylland sæsonkortholder, 

Lige nu bruger vi alle vores kræfter på at manøvrere vores klub bedst muligt igennem Corona krisen, så vi kan stå så stærkt på den anden side som overhovedet muligt. Men vi har ikke glemt dig.

Vi har ikke glemt, at du står bag klubben i medgang og modgang. Det er heller ikke undgået vores opmærksomhed, hvordan I, sæsonkortholdere, blandt andet på sociale medier bakker op om klubben i en svær tid. Tusind tak for det!

Vi har brug for din tålmodighed lidt endnu. Vi har brug for at få et bedre overblik over hvordan fremtiden ser ud, for at kunne gøre hvad der er bedst for klubben – og samtidig give dig en fair behandling.

Vi håber og tror på din fortsatte opbakning. God påske! 

Med venlig hilsen
Direktionen i FC Midtjylland

Hvis du har spørgsmål til ovenstående, er du velkommen til at skrive til Preben Rokkjær på pro@fcm.dk

Lige nu er der op til 40% rabat på alle spillertrøjer i Ulveshoppen.
Køb din FCM-trøje her