06.04.2016, 13:52 | Af: Admin | Foto: FC Midtjylland

Superligaklubber til kamp mod landminer

FC Midtjylland bakker sammen med flere superligaklubber op om Folkekirkens Nødhjælps kamp mod landminer og klyngebomber

For millioner af børn i verdens brændpunkter kan noget så uskyldigt som et spil fodbold være forbundet med livsfare. Folkekirkens Nødhjælp sætter under overskriften ’Clear The Pitch’ nu fokus på, at landminer, klyngebomber og andre farlige krigsefterladenskaber hvert år dræber og lemlæster tusinder af civile. Kampagnen bakkes op af flere danske fodboldklubber – heriblandt FC Midtjylland, AGF og AaB. 

- Da vi fik henvendelsen, var vi aldrig i tvivl om, at vi ville bakke op om dette gode og vigtige arbejde. Fodbold er et globalt sprog på tværs af af landegrænser, og alle bør kunne spille fodbold, uden at det skal være forbundet med livsfare. Derfor bakker vi også meget gerne op om arbejdet med at rydde verdens plæner og pladser for landminer og klyngebomber, siger kommunikationschef i FC Midtjylland Martin Dons.

Internationalt har også den tyske klub FC St. Pauli, der har flere end 550.000 følgere på Facebook, delt videoen.

Kampagnen blev skudt i gang mandag den 4. april med en video, der til tonerne af ’You’ll Never Walk Alone’ (der blandt andet også benyttes af fans af klubberne Liverpool og Borussia Dortmund) viser de uhyggelige konsekvenser, klyngebomber kan have for en boldspillende dreng. Videoen er blevet delt af fem superligaklubber og er på den måde nået ud til mange tusinde fodboldfans.

Folkekirkens Nødhjælp er glade for opbakningen fra fodboldverdenen.

- Landminer og anden ueksploderet ammunition er et kæmpe problem, der især rammer civile på vej efter vand, arbejdende i marken, eller som spiller en fodboldkamp. Der er brug for meget mere fokus, og derfor er vi glade for, at de danske klubber vil bakke op, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Clear The Pitch er en international kampagne, der skal skabe opmærksomhed om problemet globalt og skaffe opbakning til Folkekirkens Nødhjælps arbejde.

Fakta:

  • Siden 1999 har Folkekirkens Nødhjælp ryddet mere end 76 mio. kvadratmeter land for miner.
  • I de 17 år Folkekirkens Nødhjælp har ryddet, er antallet af ulykker med landminer og andre farlige krigsrester faldet fra 20.000 til 3.600 registrerede tilfælde om året. Det reelle tall skønnes dog at være langt højere.
  • 162 stater er med i Ottawa-konventionen, som er en aftale om ikke at bruge miner, men i stedet rydde miner, oplyse om minefare, destruere våbenlagre, støtte mineofre og advokere for ikke at bruge landminer. Konventionen har været med til at stigmatisere anvendelsen af landminer, hvilket er med til at bringe tallet af ofre ned.
  • Folkekirkens Nødhjælp arbejder nu med ammunitionsrydning i 10 lande og har i alt lavet minerydning i 16 lande
  • Folkekirkens Nødhjælp arbejder i lande som DR Congo, Libyen, Laos og i Syrien. Tidligere har organisationen også arbejdet med minerydning i Irak og Kosovo.

Billedtekst: Landmineofrer i Angola kan heldigvis stadig spille en rask fodboldkamp, selvom det må gøres med krykker. Foto: Heine Pedersen