02.04.2020, 10:06 | Af: Flemming Linnebjerg | Foto: Getty Images

En målscorer med sine meninger

30-årige Ronnie Schwartz befinder sig fremragende i FC Midtjylland – men det gjorde lidt ondt på ham, da han efter sit skifte fra Silkeborg IF blev beskyldt for at være en person, som ikke siger sandheden

PORTRÆT: Han har scoret mål hele sit liv.

Ronnie Schwartz, træfsikker og pågående angriber, er ikke en fodboldspiller, som i barndommen spillede back for så via midtbanen at ende som angriber.

Han blev født sådan, som angriber og målscorer, sidst i august 1989, og han har aldrig været andet i en karriere, som i vintertransfervinduet vekslede overlevelseskamp i Silkeborg IF til mesterskabskamp i FC Midtjylland.

Her befinder han sig allerede glimrende, blandt andet tydeliggjort af to scoringer og en assist i sine indtil videre fire kampe for FC Midtjylland.

- Jeg er nu i en klub med udpræget vinderkultur, og det er et privilegium at være en del af toppen i dansk fodbold. Nederlag er aldrig sjove, men her gør de virkelig ondt, og det er fedt at mærke den ærgerrighed, siger Ronnie Schwartz.

Faktisk har han været i klubben tidligere – som helt ung var Ronnie Schwartz i en kort periode en del af klubbens akademi, men dengang returnerede han hurtigt til AaB igen.

Han blev født i Ulsted cirka 25 kilometer nordøst for Aalborg, hvor han voksede op med mor, far og lillesøster.

- Det var en stille og rolig opvækst præget af stabilitet og masser af sport. Min lillesøster er en dygtig håndboldspiller, mens jeg brugte tiden på fodbold, og vi har mange gode minder i familien fra den tid, siger Ronnie Schwartz, som umiddelbart har svært ved at pege på en direkte linje til sine egne evner som fodboldspiller og målscorer.

- Min far vil helt sikkert sige, at jeg har generne fra ham, siger Ronnie Schwartz grinende, inden han hurtigt tilføjer:

- Men det passer altså ikke.

På samme måde har han heller ikke arvet sin fars praktiske evner, som i slet ikke, men til gengæld havde Ronnie Schwartz fra sine første entré på en fodboldbane udvist store evner.

- Jeg var vel fem år, da jeg begyndte at spille fodbold, og jeg kan huske, at jeg lige fra begyndelsen tændte vildt på at score mål.

Han glæder sig over at være en del af et miljø, hvor alt er rettet ind mod at vinde, og det første, han så, da han tiltrådte i klubben, var et billede af mesterskabspokalen.

- Så ved man, hvad man er trådt ind i, og vinderkulturen i FC Midtjylland er meget fremherskende i alt, hvad der bliver gjort i alle hjørner af klubben. Der er flere og mere af det meste, kvaliteten til træning og i kamp er tårnhøj, og det er en fornøjelse at være en del af, siger FCM-angriberen.

Han skjuler ikke, at det er sjovere at vinde – hvilket han da også knastørt sagde i sin tale efter debutkampen – og så tiltaler jargonen i FC Midtjylland ham.

- Det er fedt, at klubben siger tingene lige ud, og det er altid positivt, ambitiøst og fremadrettet. Den stil passer meget godt til mig, og der er noget over at vinde trofæer. Det er det synlige bevis på, at man opnår noget sammen, og det er nu engang federe at fortælle om en titel frem for en sæson, hvor man var med til at undgå nedrykning eller sikre oprykning fra den næstbedste række, ikke?

På bagkant af sit skifte til FC Midtjylland mødte han selv lidt modvind på baggrund af en udtalelse i pressen, som endte med, at enkelte personer fremstillede ham som en løgner.

- Det var lidt hårdt, indrømmer Ronnie Schwartz.

Der er stille lidt, han kigger ud i lokalet for at finde de rette ord.

- Det er ikke det rigtige billede af mig. Jeg er ikke uærlig, og jeg kunne aldrig drømme om at sige noget bare for at provokere. Jeg siger min mening, hvis det giver mening, som han siger.

Som mangeårige topspiller er han selvfølgelig bevidst om, at der altid er delte meninger, også om Ronnie Schwartz, og på samme måde kender han til pressens måde at arbejde på. Han ser derfor ikke sig selv som et offer, men han erkender, at debatten påvirkede ham.

- Mest fordi fremstillingen af mig ikke stemte overens med den person, jeg er.

Impulsiv er ét af de ord, han bruger, når han beskriver sig selv, et andet er innovativ, men derfor tog han det nu meget roligt, da han på DS Arena i Hobro knastørt sparkede sin første scoring for FC Midtjylland i nettet.

Det udløste langt fra en eksplosion af jubel. To arme ud til siden og et bredt smil blev det til.

- Jeg har jo nået en alder, hvor der er risiko for fiberskader, hvis jubelscenerne bliver for voldsomme, forklarer Ronnie Schwartz med glimt i øjet.

- Nej, det var selvfølgelig en forløsning at score det første mål. Det er jo det, jeg er her for, siger Ronnie Schwartz om en kamp, hvor han leverede en scoring og en assist – præcis det samme som Anders Dreyer.

Netop konkurrencesituationen i en klub som FC Midtjylland er en ny situation, han skal forholde sig til. Der er mange stærke spillere i offensiven, og FCM-angriberen kom til fra en klub, hvor han var sikker mand på holdkortet.

- For mig er det et meget bevidst valg, for jeg ser det som en spændende udfordring. Her skal der leveres og kæmpes for hvert eneste minut på banen, for der er to-tre gode spillere til alle positioner, og det betyder blandt andet, at vi som hold ikke mister kvalitet ved udskiftninger.

Ronnie Schwartz vil helst spille, sådan er fodboldspillere, som han siger, men i en trup som rummer masser af kvalitet, er intet givet.

- Personligt betragter jeg ikke konkurrencesituationen som noget negativt – jeg ser det som en mulighed for at udvikle mig både som spiller og menneske.

Ronnie Schwartz glæder sig over, at han nåede at være med på vinterens træningslejr efter sit skifte, for det var en perfekt platform i forhold til at glide ind i truppen og klubben.

- Jeg kendte jo mange af spillerne i forvejen fra vores indbyrdes kampe, og det er gået problemfrit med at blive integreret. Jeg har allerede et rigtig fint forhold til både de yngre, ældre og udenlandske spillere i truppen, siger Ronnie Schwartz, som dog må holde en scoringspause lige nu på grund af Coronavirus.

Folk, som kender angriberen med de nordjyske rødder, ved, at han allerede tripper for igen at komme i gang med det, han har gjort siden barndommen – sparke fodbolde ind bag modstanderens målmand.

FAKTA
Navn: Ronnie Schwartz
Født: 29. august 1989 i Ulsted
Bopæl: Aalborg
Civil stand: Kæreste
Søskende: En lillesøster
Tidligere klubber: AaB (52 kampe, 10 mål), Randers FC (88 kampe, 40 mål), EA Guingamp (18 kampe, 2 mål), Brøndby IF (21 kampe, 7 mål), Esbjerg fB (12 kampe, 4 mål), Waasland-Beveren (14 kampe, 1 mål), Sarpsborg (16 kampe, 8 mål), Silkeborg IF (50 kampe, 40 mål)
FC Midtjylland siden: 1. februar 2020
Debut for FC Midtjylland: 17. februar 2020

Lige nu er der op til 40% rabat på alle spillertrøjer i Ulveshoppen.
Køb din FCM-trøje her