27.08.2016, 09:52 | Af: Kristina Hvas Stokholm | Foto: Getty Images

Et ægte derby

Rivaliseringen mellem FC Midtjylland og Viborg FF er skabt gennem 17 års nabostrid. Den er relativ ny, men ikke kunstig

Hvis man siger, at søndagens opgør bare er en kamp som alle andre, så tager man fejl. For kampene mod Viborg er mere end en fodboldkamp. Det er det midtjyske derby. Det er fornyelsens by mod traditionernes by. Sådan beskriver historikeren David Holt Olsen, som er forfatter til bogen ’Fodbold, fairplay og forretning’, det rivaliserende forhold.

- Der opstår en ægte rivalisering mellem FC Midtjylland og Viborg FF, fordi der faktisk er noget om det. Der er historisk set nogle modsætninger mellem de to byer, som der er potentiale for at udbygge, siger David Holt Olsen.

Historikeren peger på, at de i industribyen Herning prøver at være evig nyskabende. I Viborg er de mere bundet af traditioner og har, som en af de få kommuner, en konservativ borgmester.

I det midtjyske er det lykkedes at skabe et arvefjendeopgør, selvom derbyer ofte er vanskelige at opdyrke i Danmark, fordi de hviler på et spinkelt grundlag. Det så man blandt andet et forsøg på i det nordjyske.

-  For eksempel prøvede man på at opildne forholdet mellem Aab og Hobro, men det faldt til jorden, fordi der aldrig har været noget mellem dem, siger David Holt Olsen, der selv er Aab-fan.

Et klassisk dansk derby
Arsenal vs. Tottenham, Celtic vs. Glasgow Rangers. Fodboldens europakort rummer mange famøse arvefjendeopgør, som har rod i lange historiske rivaliseringer. Bare ikke i Danmark.

- Udenlandske derbyer opstår omkring 1800-tallet, start 1900-tallet med rødder i religiøse og politiske forskelle. De danske derbyer adskiller sig ved at være relativt nye. De første så dagens lys i slutningen af 80’erne og op i 90’erne, siger David Holt Olsen.

Ifølge David Holt Olsen skal forklaringen findes i den danske amatørideologi, som prægede fodboldbilledet indtil 1978, hvor der blev indført betalt fodbold i Danmark.

- Dansk fodbold var præget af ’tab og vind med samme sind-mentaliteten’, og det skabte et låg på at findyrke rivaliseringer. Derfor har de danske arvefjendeopgør i dag ikke dybe historiske rødder, hvilket man også kan se i forholdet mellem Viborg FF og FC Midtjylland, som kun er 17 år gammelt.

På søndag bliver der skrevet endnu et kapitel i derby-historien, når de to hold tørner sammen på Energi Viborg Arena. Der er kick-off kl. 20.00.