13.06.2016, 10:38 | Af: | Foto: FCM Foto

FCM-holdlæge: Spillernes fysik betyder mere og mere

Jan Hede, der er holdlæge hos FCM og læge hos Aleris-Hamlet Hospitaler i Birk, har, stort set siden fusionsklubben blev dannet, været tilknyttet superligaklubben, og der er sket store forandringer på 15 år

Siden sommeren 2000 har Jan Hede været holdlæge for FC Midtjylland ved siden af sit job hos Aleris-Hamlet Hospitaler i Birk Centerpark. I løbet af de lidt over 15 år, der er gået siden ansættelsen, har holdlægen oplevet en stor udvikling i den fysiske sektor hos superliga-mandskabet.

- Det har været en fantastisk rejse at være med på, hvor klubben er gået fra at være en nyprofessionel til en superprofessionel sportsklub. Der er sket meget med den sportslige og fysiske sektor, efterhånden som spillet og økonomien har udviklet sig, forklarer Jan Hede.  

- Tidligere var der ikke så meget fokus på den enkelte spillers fysik, og man tog ikke særlige hensyn i den daglige træning. I dag er meget af træningen derimod skræddersyet den enkelte spiller, og den fysiske træningsstab har hele tiden en klar idé om spillerens formåen på et givent tidspunkt. Det er dyre ben, der løber rundt på banen, og derfor vil man gerne passe bedst muligt på dem, fortsætter han.

Har viet sit liv til sportsskader
Når Jan Hede ikke sidder på alverdens stadionbænke, arbejder han som hospitalsansvarlig overlæge hos Aleris-Hamlet Hospitaler i Birk. Ligesom hos FC Midtjylland bruger han også på hospitalet meget af sin tid på sportsskader.

- Jeg trækker naturligvis på mange af mine erfaringer fra min dagligdag i arbejdet med fodboldspillerne, og det er også en fordel at have de moderne behandlingsmuligheder ved hånden hos Aleris-Hamlet, når en spiller er skadet og måske skal opereres, fortæller lægen.

Gennem de mange højt specialiserede kolleger ved Aleris-Hamlet Hospitaler holder Jan Hede sig ajour med den nyeste viden om fysisk træning samt teknikker og hjælpemidler til operationer og genoptræning.

Ifølge Jan Hede er der dog især på et område stor forskel på de to job.

- Når jeg er med FCM til kamp eller træning, ved jeg aldrig, hvad der sker, og hvilke udfordringer jeg kommer til at stå over for. Mens jobbet hos Aleris-Hamlet er mere skemalagt, hvor jeg ned til mindste detalje kender min hverdag og de opgaver, jeg skal løse, siger Jan Hede.