04.10.2018, 18:04 | Af: Flemming Linnebjerg | Foto: FC Midtjylland

FCM-spillerne blev udfordret maksimalt i Esbjerg

Skabelonøvelser, skudtræning og dødbolde var for en dag udskiftet med gasbrand, søredning og røgdykkerbane – og der blev prøvet grænser af hos Falck Safety Services

Da FC Midtjyllands Superligatrup onsdag formiddag satte sig i bussen for at køre mod Esbjerg, var der med garanti en spiller eller to, som spekulerede en del på vej mod det vestjyske: Gad vide, hvad der venter os?

De vidste, at B.S. Christiansen stod for arrangementet, og dermed var ingen i tvivl om, at der var store udfordringer forude. Både mentalt og fysisk.

Rammen for teambuildingdagen var Falck Safety Services i Esbjerg, hvor kompetente og erfarne instruktører stod klar til at guide spillerne igennem tre forskellige prøvelser. Der var en tur i søredningshallen, eller poolen, som instruktørerne kærligt kalder den, der var voldsomme gasbrande, der skulle slukkes, og så skulle spillerne på skift klare røgdykkerbanen iklædt fuldt udstyr med blandt andet hjelm, maske og tung dykkerflaske på ryggen.

- Et team er lige som en drage i luften – og hvis man ikke holder fokus og snoren stram, falder dragen ned. Det gælder altid – også når man er midt i en sæson. Når det går godt, skal man være ekstra skarp og fokuseret, siger B.S. Christiansen om dagen, hvor flere FCM-spillere fik smagen af, hvor deres egne grænser er placeret.

Temaerne var blandt andet samarbejde, kommunikation, tillid og lignende egenskaber, som i høj grad også gælder på en fodboldbane, hvilket spillerne da også gav udtryk for.

På røgdykkerbanen bestod presset blandt andet i, at spillerne havde det tunge udstyr på, de skulle trække vejret via en maske, og derudover skulle de bære en dukke med igennem banen, hvor der for det første var helt mørkt, og for det andet ikke ret god plads. Temperaturen på røgdykkerbanen var cirka 20 grader, spillerne var gennemblødte af sved efter turen, og de lurede lidt, da instruktørerne fortalte, at temperaturen er mellem 200 og 600 grader, når virkelighedens røgdykkere arbejder.

I søredningshallen blev spillerne udfordret maksimalt i en simuleret hverdag med høje bølger, mørke, lyn, torden, storm og iskold regn, som piskede ind i ansigterne på dem, mens de samarbejdede om at løse de stillede opgaver.

- Mange aspekter fra disse øvelser kan overføres direkte til fodboldbanen, så på den måde er det brugbart – og så er det samtidig ganske sjovt.

Sådan sagde Gustav Wikheim, da han var færdig med opgaven i vandet, og siden skulle han med sit hold slukke en gasbrand. En opgave som umiddelbart virkede overkommelig – men som viste sig at være kompleks og vanskelig.

- Kan der ikke komme mere tryk på vandet, lød det kækt fra spillerne i begyndelsen, men kækheden forsvandt stille og roligt, da de fandt ud af, hvor længe det var nødvendigt at stå med slangen, inden flammerne var nedkæmpet. Flere spillere smed hurtigt slangen efter endt slukning og gav udtryk for, at det ekstremt hårdt, og så var det instruktørens tur til at være lidt kæk:

- Jeg skal lige høre …, er der stadig folk, der vil have mere tryk på vandet?

Efter fire timers prøvelser og god lærdom individuelt, samt i forhold til relationerne mellem spillerne, blev der sluttet af med et holdfoto, inden en flok trætte FCM-spillere trådte ind i bussen for at køre mod Midtjylland. Flere af dem så ud til at savne en helt almindelig fodboldtræning.

Torsdag var spillerne tilbage i mere vante omgivelser i Ikast, hvor forberedelserne til søndagens Superligakamp mod Vendsyssel FF fortsatte – og det med en flok spillere, som nu ved lidt mere om sig selv. Og hinanden, ikke mindst.