20.03.2020, 08:20 | Af: Flemming Linnebjerg | Foto: FC Midtjylland

Fysisk træning på afstand

FC Midtjyllands fysiske træner Christian Clarup er som alle andre langt fra sin normale hverdag på grund af Coronavirus

Normalt er han på banen hver dag sammen med Superligaspillerne i FC Midtjylland, men i øjeblikket sidder Christian Clarup mest foran computeren.

Klubbens fysiske træner forsøger sammen med resten af staben at opretholde den fysiske tilstand hos spillerne, men det hele foregår på afstand.

- I en tid hvor der sker langt alvorligere ting omkring os, forsøger vi naturligvis også i en fodboldklub at finde en passende model ud fra de usædvanlige og dybt alvorlige omstændigheder, siger Christian Clarup.

Alle spillere er sendt hjem med træningsprogrammer, som gælder for en uge ad gangen.

- Træningsprogrammerne indeholder meget af det, spillerne møder i en normal hverdag – der er løb, sprint, styrke og lidt med bold – og så har spillerne fået GPS-sendere med hjem, som de bærer under træning, og på den måde kan vi følge med i, hvordan de træner, og hvordan deres kroppe reagerer, fortæller Christian Clarup.

Han er dagligt i kontakt med spillere pr. telefon eller via andre kommunikationsmuligheder, og det meste af arbejdstiden bruger han foran computeren.

- Jeg laver programmer til den kommende uge, taler meget i telefon, holder videomøder med trænere og den øvrige stab. Den slags, fortæller Christian Clarup.

Generelt har spillerne et stærkt, fysisk fundament, men det er klart, at længere tids træning uden for de normale rammer, koster noget.

- Som regel mister spillerne som det første noget i forhold til acceleration, spring, hastighed i vendinger, de mange start og stop-bevægelser samt det at sparke til en bold mange gange.

Christian Clarup forsøger at finde de bedst mulige alternative løsninger, og han gør det uden at kende tidshorisonten.

- Et par uger er ikke noget problem, men ender vi for eksempel med seks uger, så sker der selvfølgelig noget med spillernes krop, og derfor arbejder vi også allerede med at lave en smart plan, som kommer i spil på den anden side af Coronavirus, siger FC Midtjyllands fysiske træner.

Han er bevidst om, at spillerne vender tilbage med forskellige afsæt, så for ham og resten af staben handler det om hurtigt at finde ud af, hvor spillerne står i forhold til den dag, de blev sendt hjem med selvtræningsprogrammer.

- Måske ender det her med, at vi holder spillerne ude i X-antal uger, og når de så kommer tilbage, skal de sandsynligvis i kamp med kort varsel. Det brokker de fleste kroppe sig over, så det er vi naturligvis meget opmærksomme på, siger Christian Clarup.