24.03.2019, 11:06 | Af: Flemming Linnebjerg | Foto: Getty Images

Jess Thorup: Fodbolden er mere kynisk i Belgien

KAA Gent har dansk cheftræner, og den forhenværende FC Midtjylland-cheftræner befinder sig godt i Jupiler Pro League – selv om presset er mere massivt end vanligt

- I Belgien skal man ikke sige proces ret mange gange.

Med disse ord, og et skævt smil, rammer Jess Thorup ganske fint ind, at hverdagen som cheftræner i KAA Gent i den belgiske Jupiler Pro League er anderledes i forhold til jobbet som cheftræner i Superligaen og FC Midtjylland.

- Man kan godt sige, at tilgangen er mere kynisk i Belgien, hvor der ikke kigges på ret meget andet end resultaterne. Der var også pres på i Danmark, men det er mere massivt her i Belgien.

48-årige Jess Thorup er faldet godt til i Belgien og KAA Gent, selv om indledningen på udlandseventyret blev hektisk.
Jess Thorup tiltrådte i KAA Gent i oktober 2018, hvor der var landsholdspause, og det betød, at han mødte en trup uden 10 landsholdsaktuelle Gent-spillere.
Da spillerne returnerede til klubben efter landsholdsopgaver, var der kun to dage til første kamp med Jess Thorup som cheftræner for KAA Gent.

- Vi vandt heldigvis de første to kampe, og det gør det hele lidt lettere, men det er selvfølgelig mest optimalt at indlede sit trænerarbejde i en sommer- eller vinterpause, som Jess Thorup siger.

Han er efterhånden ved at finde ind til spillerne og klubben, og samtidig vænner han sig mere og mere til at arbejde i en liga, som på mange måder er anderledes end den danske Superliga.

- I Belgien er intensiteten højere, det samme er tempoet, og så spiller det fysiske en større rolle end i dansk klubfodbold, forklarer Jess Thorup, som også oplever et andet pres fra tribunerne.
For nylig spillede KAA Gent en udekamp mod Club Brugge, og her havde 25.000 tilskuere ikke meget til overs for gæsterne – hvilket de ikke undlod at gøre opmærksom på.

Opbakningen til KAA Gent er der dog, og klubben har til denne sæson solgt 17.500 sæsonkort. Kapaciteten på Ghelamco Arena i Gent er 20.000, hvilket betyder, at der ikke må sælges flere sæsonkort.

- Der skal jo være pladser til gæsterne også, og der skal ligeledes udbydes billetter til salg på almindelig vis, siger Jess Thorup.

I det hele taget er livet omkring fodbold i Belgien en intens oplevelse, og for Jess Thorup er det både en stor udfordring og en stor oplevelse at stå midt i det.

- Det er ikke så tit, en dansk træner får chancen i en udenlandsk klub, men det var alligevel en svær beslutning. Jeg valgte aldrig FC Midtjylland fra – jeg valgte KAA Gent til, fordi det var en mulighed, jeg måske kun får den ene gang i livet.

Familien bakkede heldigvis op om det, og i dag er Jess Thorup sammen med sin kone på plads i middelalderbyen med cirka 250.000 indbyggere, mens parrets to voksne børn har bevaret basen i Danmark.

- Heldigvis er afstanden ikke så voldsom, siger Jess Thorup og tilføjer:

- Gent er en utrolig smuk by med mange gamle og velbevarede bygninger. Det vrimler med brostensbelagte gader og stræder i midtbyen, som mange kanaler tilfører yderligere idyl. Samtidig rummer byen mange studerende, så der er gang i café- og kulturlivet, fortæller Jess Thorup, som for nylig var på et hurtigt besøg i Danmark, hvor han var den ”hemmelige” gæst til et arrangement for alle ansatte i FC Midtjylland – et på alle måder fint og glædeligt gensyn.

Den 1. maj venter der Jess Thorup og resten af klubben en stor oplevelse, når KAA Gent står i den belgiske pokalfinale, hvor KV Mechelen er modstanderen foran 50.000 tilskuere i Bruxelles.
Jess Thorup har i dag Johnny Mølby tilknyttet som assistent i KAA Gent, og for Mølby bliver pokalfinalen en speciel kamp, da han har en fortid som spiller i KV Mechelen.

- Det er godt for mig at have Johnny ved min side, for det betyder noget, at du har en, du kan være 100 procent fortrolig med. Vi ser frem til den store oplevelse i pokalfinalen, hvor vi får opbakning fra 25.000 Gent-tilhængere, siger Jess Thorup, som dog ikke nøjes med succes i pokalturneringen.

Den forhenværende FC Midtjylland-cheftræner styrede nemlig også KAA Gent i Jupiler Leagues top-6, og dermed venter der ligeledes spændende kampe i Mesterskabsslutspillet.

Jess Thorups succes fra tiden i FC Midtjylland er nu eksporteret til Belgien – til stor glæde for KAA Gent.