17.04.2020, 09:15 | Af: Flemming Linnebjerg | Foto: Getty Images

Konsekvens var et vigtigt redskab for Ove Pedersen

I dag bringer vi endnu en anekdote med klubbens æresmedlem og tidligere cheftræner, og denne gang har vi på lageret hentet en fortælling om tidlige udskiftninger og ikke mindst opfølgningen på dem

I FC Midtjyllands første sæson, 1999/2000, var Thomas Thomasberg en både betydningsfuld og central skikkelse på FC Midtjyllands mandskab.

Han var måske ikke landets hurtigste spiller, men til gengæld var han blandt de klogeste i dansk topfodbold, hvilket Ove Pedersen har understreget flere gange ved at sige, at han i sin lange trænerkarriere aldrig arbejdede med en spiller, der var lige så taktisk klog som Thomas Thomasberg.

Som cheftræner i dansk topfodbold var ét af Ove Pedersens kendetegn, at han aldrig var bange for at foretage taktiske ændringer for at vinde en fodboldkamp – og grundlæggende var han ligeglad med, hvornår det skete, og hvem der blev ”ofret” på taktikkens nådesløse alter.

Det blev blandt andet synligt den 10. oktober 1999, hvor FC Midtjylland hjemme på Ikast Stadion var vært for AC Horsens i en kamp i landets næstbedste række, som dengang hed Viasat Sport Divisionen, og hjemmeholdet havde naturligvis Thomas Thomasberg med i startopstillingen.

Han nåede dog ikke at spille ret længe.

Efter en lille halv time, ved stillingen 0-0, hev Ove Pedersen sin rutinerede balancespiller på den centrale midtbane ud af kampen velvidende, at der var tale om en opsigtsvækkende udskiftning for alle parter.

- Thomasberg var en højt værdsat nøglespiller for mig, og selv når han løb rundt med maksimal puls, kom der fra ham brugbare input til vores taktiske dispositioner, fortæller Ove Pedersen.

I den konkrete kamp lykkedes Thomasberg dog ikke med det, Ove Pedersen havde planlagt i sit taktiske oplæg, og derfor var der konsekvens.

- Thomasberg blev for ofte fanget for langt fremme på banen, så han kom til at jagte modstandere ned mod eget mål. Det var ikke det, han var bedst til. Thomasberg var fremragende, når han havde spillet foran sig, og det var ikke tilfældet i den kamp, husker Ove Pedersen om et opgør, som FC Midtjylland endte med at vinde 1-0.

Thomas Thomasberg var tydeligvis påvirket af den tidligere udskiftning, men han var også dengang dybt professionel, så han lavede ingen scener.

I forbindelse med mandagens træning fik de to en lang snak, og her forklarede Ove Pedersen blandt andet, at han aldrig tog en spiller ud for at chikanere vedkommende – hvert eneste tiltag handlede udelukkende om at øge muligheden for at vinde den konkrete kamp – og derudover bar Ove Pedersen aldrig nag.

Derfor startede Thomas Thomasberg selvfølgelig også inde i den efterfølgende kamp.

- Jeg husker godt episoden, og det var bestemt ikke sjovt, fortæller Thomas Thomasberg.

I dag er han selv cheftræner på øverste niveau hos Randers FC, hvor han ikke mindst med sine fremragende taktiske egenskaber leverer flotte resultater.

- Man får jo følelsen af at være syndebuk, når man bliver udskiftet tidligt, men jeg fik en god snak med Ove efterfølgende, og jeg lærte rigtig meget af den ene udskiftning, husker Thomas Thomasberg, som, trods den tidligere udskiftning i efteråret 1999, kun har rosende ord om sin cheftræner i FC Midtjylland-tiden.

- Han var fantastisk i forhold til presspil, rollefordelingen blandt spillerne samt ikke mindst håndteringen af spillerne i truppen. Ove var kendt for sine taktiske genistreger, og for mig leverede han den største i en udekamp mod Sønderjyske, hvor vi efter første halvleg var bagud og en spiller i undertal efter en udvisning, siger Thomas Thomasberg.

Det skabte dog ikke gravkammerstening i FC Midtjyllands omklædningsrum i pausen, hvor en optimistisk Ove Pedersen mødte spillerne.

- Han bad os gå op i højt pres, og det er måske ikke det første, man tænker på, når man på udebane er bagud ved pausen og nede med en mand. Men det virkede, og vi endte med at vinde kampen, husker Thomas Thomasberg.

Et par år senere var FC Midtjylland på besøg i Aalborg for at møde AaB foran 6699 tilskuere, og et par uger fremme ventede der debut i europæisk fodbold for FC Midtjylland, hvilket var årsagen til, at Ove Pedersen havde anfører Martin Nielsen med i startopstillingen, selv om den karismatiske forsvarsspiller langt fra var i topform efter en længere skadespause.

- Martin var en kæmpe chef på en fodboldbane, og han var meget vigtig for både FC Midtjylland og mig. Jeg tog ham med, fordi jeg ønskede at vinde kampen i Aalborg, og fordi jeg ønskede at gøre ham klar til vores europæiske kampe, fortæller Ove Pedersen.

Det gik dog ikke som planlagt, og i pausen, hvor FC Midtjylland var bagud 2-1, udskiftede Ove Pedersen sin anfører.

- Martin ville mere, end han kunne efter sin lange skadespause, så jeg vurderede, det var bedst at skifte ham ud. Jeg tog det fulde ansvar, for det var mit valg, og efterfølgende forsvarede jeg også Martin i pressen, som forsøgte at lave et drama ud af udskiftningen, fortæller Ove Pedersen.

Dramaet var dog til at overse, og i FC Midtjyllands næste kamp var Martin Nielsen atter på plads i startopstillingen, mens Ove Pedersens taktiske manøvre i Aalborg ikke fik den nødvendige effekt, da de nordjyske værter forsvarede pauseføringen på 2-1 frem til sidste fløjt.

- Jeg husker faktisk ikke den konkrete kamp, men generelt husker jeg, at Ove var fantastisk til fortælle, hvorfor han gjorde, som han gjorde, og han viste det også med sine valg af spillere. For mig har der med sikkerhed ikke været noget i dén udskiftning – det handlede bare om at komme videre, lyder det roligt fra Martin Nielsen.

En tidlig udskiftning kan i Ove Pedersens verden have mange formål, og i Århus handlede det den 23. juli 2002 om at vække et gæstende FCM-hold, som slet ikke var til stede.

På sidelinjen så Ove Pedersen AGF bringe sig foran med 1-0 efter 22 minutter, og der var ingen tegn på, at gæsterne ville eller kunne svare igen.

Snarere tværtimod.

Efter 32 minutter reagerede Ove Pedersen.

Med en dobbelt udskiftning.

Ud gik Kenneth From og Mogens Laursen, ind kom Lasse Sall og Christian Magleby.

- I dén kamp handlede det om at ruske op i holdet. Jeg ønskede at fortælle dem, at de skulle i gang, og så kan man altid diskutere, hvem der skal tages ud, siger Ove Pedersen.

I Århus fik dobbeltudskiftningen den ønskede effekt – Razak Pimpong udlignede til 1-1 lige inden pausen, og i begyndelsen af anden halvleg bragte Thomas Thomasberg gæsterne i front med 2-1. Der kom godt nok en AGF-udligning kort efter, men i 89. minut sikrede Søren Skriver en sejr og tre point til FC Midtjylland.

- Jeg planlagde ikke den slags udskiftninger – jeg skiftede kun tidligt ud, hvis jeg følte, situationen krævede det, og jeg kiggede ikke på navne. Jeg så udelukkende på, hvad der hjalp holdet bedst i bestræbelserne på at vinde kampen, afslører Ove Pedersen.

Lige nu er der op til 40% rabat på alle spillertrøjer i Ulveshoppen.
Køb din FCM-trøje her