13.04.2020, 10:01 | Af: Flemming Linnebjerg | Foto: Getty Images

Ove Pedersen glemmer aldrig Bimbo fra Ghana

I disse for alle så specielle tider har vi været på lageret for at finde Ove Pedersen-anekdoter frem. Den første fra klubbens æresmedlem og tidligere cheftræner handler blandt andet om venskab og 18 karat guld

Det var ikke den bedste indledning på et varmt venskab.

Den var nærmere elendig.

I den sidste del af 1990’erne var Ove Pedersen cheftræner i Herning Fremad, og han havde i en periode skrevet lidt med en fodboldkyndig mand fra Ghana.

Bimbo, som Ove Pedersen kaldte ham, anbefalede spillere, og en af spillerne fik så fine karakterer, at Ove Pedersen besluttede sig for at tage spilleren med på Herning Fremads træningslejr.

Fra Bimbo var der topkarakterer til spilleren på mange af de kompetencer, som gør en god fodboldspiller, men én ting passede ikke, hvilket en frustreret Ove Pedersen ved selvsyn konstaterede på træningslejren.

Spilleren var ikke hurtig. Overhovedet.

Efterfølgende ringede han Bimbo op, og det var ikke for at rose ham.

Ove Pedersen svinede med egne ord Bimbo til. Den ghanesiske fodboldmand fik læst og påskrevet, og han fik i utvetydige vendinger besked på aldrig nogensinde at lyve igen.

Sådan arbejder jeg ikke, tordnede Ove Pedersen.

Derefter blev linjen mellem Herning og Ghana forholdsvis kølig.

På et tidspunkt besluttede Ove Pedersen sig for at tage til Ghana sammen med Jens Ørgaard – det handlede primært om at komme ind på et marked med potentiale – men udfordringen var, at de ikke kendte et øje i Ghana.

Indtil Ove Pedersen kom i tanke om Bimbo.

Sidst, de talte sammen, svinede han ham til, men nu havde de brug for en mand i det afrikanske land, og Ove Pedersen bed skammen i sig og ringede til Bimbo.

Sidstnævnte tog godt imod, og han sørgede for den danske duo under hele deres ophold. Hotel, transport, adgang til kampe. Alt blev ordnet.

Det var i disse dage, et varmt venskab mellem Bimbo og Ove Pedersen for alvor etablerede sig på en bund af tillid og gensidig respekt.

Efterfølgende ringede Bimbo flere gange til Ove Pedersen for at fortælle, at han bad for ham og den klub, han var engageret i, og venskabet var intakt, da Ove Pedersen i 1999 blev FC Midtjyllands første cheftræner.

Langsomt men sikkert udviklede venskabet sig, og der blev også hentet afrikanske spillere til Danmark via samarbejdet.

I sæsonen 2001/2002, som var Ove Pedersens tredje og sidste i FC Midtjylland inden skiftet til Esbjerg fB, kom Bimbo på besøg i Danmark i løbet af foråret.

Han boede som altid privat hos Ove Pedersen i Thyregod, og Bimbo havde gaver med. Ove Pedersens datter fik blandt andet en broche, som måske ikke skabte den største jubel, men det er tanken, der tæller, var konklusionen.

Superligaen bestod dengang af 33 spillerunder, 22 kampe hvor alle mødte hinanden to gange, og til sidst 11 kampe, hvor man mødte de 11 modstandere én gang.

FC Midtjylland indtog efter 22 spillerunder en lunken placering midt i rækken – otte point efter AaB på bronzepladsen.

I de første fire runder af den sidste tredjedel af sæsonen hentede FC Midtjylland en sejr, en uafgjort samt to nederlag, og placeringen var fortsat lunken – nu med hele 11 point op til AaB med blot syv kampe tilbage.

Samtidig fokuserede pressen nu på, at tilliden og respekten for Ove Pedersen som cheftræner synes væk i spillertruppen i FC Midtjylland, så udsigterne tegnede ikke ligefrem lyse.

Det forstærkedes kun af, at de resterende syv kampe så alt andet end lette ud på papiret.

Hjemme hos Ove Pedersen i Thyregod fandt Bimbo gaven frem til sin gode ven.

Det var en halskæde i 18 karat guld, og der fulgte en besked med:

- Hvis du bærer denne halskæde, taber du ikke flere kampe i denne sæson, sagde Bimbo til Ove Pedersen.

Han takkede høfligt, og tog halskæden på med det samme.

I den næste kamp vandt FC Midtjylland med 2-1 på udebane mod Brøndby IF. Dernæst blev det 4-0 på hjemmebane mod Lyngby, inden en 1-0 sejr på udebane mod AaB, som blandt andre havde en vis Brian Priske på holdkortet, gav FC Midtjylland tre på stribe.

Så fulgte sejre over Silkeborg IF, AB og Esbjerg fB, inden FC Midtjylland i sidste spillerunde sikrede sig bronzemedaljer med en 3-1 sejr over Viborg FF.

Én halskæde, syv kampe, syv sejre, og bronzemedaljerne flået ud af hænderne på AaB. Med en margen på tre point.

- Bimbo var den vildeste menneskekender. Når jeg var i Afrika, kunne han i pausen af en kamp finde på at sige: Vi kører nu. Så sagde jeg: Hvorfor? Der er ingen af spillerne, som interesserer dig. Det kan jeg se på dig, svarede Bimbo - og han havde altid ret.

Venskabet mellem Bimbo og Ove Pedersen voksede sig stærkere dag for dag, år for år, og tilliden mellem de to var udpræget.

Bimbo så blandt andet det AGF-mandskab, som Ove Pedersen på et tidspunkt skulle overtage, og konklusionen var klar: Du kommer ikke til at vinde kampe med det hold, Ove.

Bimbo ringede ofte til Ove Pedersen, både før og efter kampe, men på et tidspunkt stoppede opkaldene fra den fodboldglade afrikaner.

Ove Pedersen undrede sig, og til sidst fandt han frem til Bimbos bror, som på daværende tidspunkt boede i Frankfurt. Han ringede ham op, og beskeden chokerede Ove Pedersen. Bimbo var indlagt på et hospital i Frankfurt med diagnosen leverkræft.

- Jeg vil tale med ham, sagde Ove Pedersen, og Bimbos bror arrangerede en telefonsamtale mellem de to dagen efter.

Kort tid efter var der igen telefonisk kontakt – hvis Ove ønskede at se Bimbo igen, skulle det være nu.

Ove Pedersen slap alt i Thyregod, satte sig ind i bilen og ræsede mod Hamburg.

Herfra tog han et fly til Frankfurt, hvor han mødte Bimbo.

De havde en fantastisk dag sammen i den tyske storby, selv om Ove Pedersen ikke var i tvivl om, at Bimbo var dødssyg. De gode fodboldvenner var ude at spise sammen, og det kom også frem, hvor meget det betød for Bimbo, at Ove Pedersen, da han forlod FC Midtjylland, havde sagt, at deres venskab ikke var slut af den grund.

En uge efter Ove Pedersens besøg i Frankfurt ringede Bimbo igen, og det var for at fortælle Ove Pedersen, at han ville rejse hjem.

- Det går meget bedre. Jeg er rask, Ove, så jeg rejser hjem til Ghana.

Ove Pedersen anbefalede Bimbo at blive i Frankfurt, hvilket Bimbo gjorde.

Det hjalp dog ikke.

En uge senere døde han af leverkræft.

40 år gammel.

Blot to uger efter en god dag og middag sammen med sin gode ven Ove fra Danmark.

Fodbold kan være iskold business og ord, som ikke holder hele vejen, men fodbold kan også være venskaber tatoveret i sjælen.

Sådan var det med Ove Pedersen og Bimbo.

Da sidstnævnte, som efterlod sig kone og børn, blev begravet hjemme i Ghana, var der 15.000 mennesker til begravelsen, og det skyldtes ikke mindst, at Bimbo, når han med økonomisk succes solgte en spiller til Europa, delte penge ud til de fattige i nærområdet i Ghana.

På et tidspunkt fik Ove Pedersen vurderet halskæden, for da han i sin tid modtog den, vurderede han umiddelbart, at der var tale om en kopi. En halskæde uden reel værdi.

Vurderingen afslørede, at der var tale om en halskæde i 18 karat guld.

Præcis som Bimbo have sagt.

Halskæden bærer Ove Pedersen stadig - som han har gjort siden den dag, Bimbo overrakte ham gaven i Thyregod.