28.08.2018, 10:07 | Af: Flemming Linnebjerg | Foto: Getty Images

Rotation giver flere strenge at spille på

Cheftræner Jess Thorup råder i FC Midtjylland over en bred trup – og han udnytter den samt truppens kvaliteter meget bevidst

Da FC Midtjylland søndag aften trådte ind på MCH Arena til hjemmekampen mod Randers FC i Superligaen, var der otte ændringer i startopstillingen i forhold til Europa League-playoff mod Malmø FF tre dage forinden.
Det er alligevel en del, vil mange måske mene, men for cheftræner Jess Thorup er rotation af spillere et meget bevidst tilvalg.
- Fordi vi har truppen til det, og fordi jeg mener, det er det bedste for den enkelte spiller og holdet på lang sigt, siger FC Midtjyllands cheftræner.

Søndag aften var det en udpræget succes – FCM-mandskabet vandt med sikre 3-0 og spillede især i de sidste 45 minutter mere frigjort, chanceskabende og fremadrettet end længe – uden at gå på kompromis med det stærke, defensive fundament på holdet.
- Jeg mener ikke, at rotation er det eneste rigtige i hele verden, men i FC Midtjylland giver en bred og stærk trup dog mulighed for at lade spillerne rotere fra kamp til kamp, så det er mere muligheden, jeg udnytter, end en livslang forelskelse i rotationsprincippet, siger Jess Thorup med et smil.

Han ved, og glæder sig over, at samtlige FCM-spillere helst vil spille hver gang, sådan skal det være, mener Jess Thorup, men han forholder sig til, at der skal spilles en hel sæson på en halv sæson målt på antal kampe.
- Vi har ambitioner om at spille med i tre turneringer, så det handler i høj grad om at håndtere ressourcerne, og min opgave er, sammen med resten af staben, at sende det mest optimale hold på banen til den pågældende opgave.
For en cheftræner giver rotationsprincippet også den fordel, at den enkelte spiller kan bringes, når vedkommende rammer sit topniveau – hvilket de daglige træninger indikerer – og derudover er der også muligheder for hele tiden at se nye relationer på banen, og på den måde måske opdage en ny samhørighed mellem spillere.
- Vi stræber efter, at alle spillerne betyder noget – at de er en del af det her – og så hylder vi hård konkurrence i den daglige træning. En spiller ved, at hvis der ikke leveres, står en anden klar til at tage over, siger Jess Thorup, som slår fast, at han ikke roterer bare for at rotere.

Han griber også muligheder undervejs – for eksempel når Mayron George laver et indhop og scorer. Så får FCM-angriberen lov til at ride på den bølge med en plads på holdet i næste kamp.
- At vi havde otte ændringer mod Randers, var mest et udtryk for, at det var det hold, jeg mente, der var det bedste til at løse opgaven – samt naturligvis nødvendigheden af at spare spillere, som har spillet meget på det seneste. Det betyder ikke, at Malmö FF er vigtigere end Randers FC. Det betyder, at vi har respekt for en hård uge med kampe mod Randers FC, Malmö FF og Brøndby IF.
Jess Thorup erkender, at rotationsprincippet kan fremprovokere kompromiser – for eksempel i forhold til tryghed, relationer og automatismerne på banen – men på den lange bane hylder han stadig modellen. Både når det gælder individuel udvikling og holdets udvikling.

- Tryghed, relationer og automatismer kommer, hvis man spiller med de samme 11 spillere hver gang, men omvendt bliver man også let at læse. Vi har mange strenge at spille på, vi er svære at læse, og vi ændrer lettere og hurtigere undervejs i kampene, så fordelene er klart i overtal, mener FC Midtjyllands cheftræner, som har det fint med, at der findes mange derude, som tænker: Hvorfor i alverden skifter han så meget ud på holdet hele tiden?
- Det er en del af gamet, og det er kun rart med interesse for FC Midtjylland og fodbold generelt, lyder det roligt fra Jess Thorup.

For ham er det vigtigt, at alle i truppen føler, de bidrager til at lykkes med projektet – et projekt som forhåbentlig rummer toppen af Superligaen, gruppespil i Europa League samt succes i pokalturneringen.
- Truppen håndterer det fantastisk, for de ved, at de hver især har en vigtig rolle. Hvis de ikke lige spiller, består rollen måske i at bakke ens holdkammerat op, for den opbakning ønsker man også selv, eller den vigtige rolle er til træning op til eller efter en kamp. Der er mange måder at bidrage på, og spillerne gør det på en måde, som er en kæmpe gevinst for klubben, slår Jess Thorup fast, og han tilføjer, at spillerne ikke skal ind og overbevise nogen om noget, når de spiller. De skal bare spille, som de kan.

- Jeg vælger ingen fra, jeg vælger spillere til på grund af kompetencer til den pågældende opgave, så spillerne må aldrig føle, at de nu får deres eneste chance. Sådan er det ikke, siger FC Midtjyllands cheftræner.
Om der også er otte ændringer i startopstillingen til torsdagens returopgør mod Malmö FF på MCH Arena, afslører Jess Thorup naturligvis ikke – men én ting er sikker – hvis FC Midtjylland lykkes med at sikre sig adgang til gruppespillet, er der skulderklap til alle i truppen.
Fordi alle spillere er en af de strenge, Jess Thorup spiller på.