05.07.2018, 10:24 | Af: | Foto: Getty Images

Sådan bliver Akademikonger til voksne fodboldspillere

Top A-træner, Søren Bjerg, sætter ord på transitionen fra ungdom til senior og måden hvorpå FC Midtjylland understøtter processen

Da FC Midtjylland i slutningen af foråret 2018 sikrede sig sit andet danske mesterskab, spillede klubbens Akademi atter en stor rolle.

Hele 10 spillere med en fortid på Akademiet var med til at bidrage i løbet af et forår, hvor spillemæssig stabilitet blev suppleret af overskud og mental styrke, hvilket kulminerede med endnu en midtjysk guldfest.

Søren Bjerg, Top A-træner hos FC Midtjylland, er om nogen manden, som bærer Akademiet ind i Superligatruppen, men hvordan lykkes det gentagne gange at producere akademispillere, som gør sig på øverste niveau på seniorplan?

- Da Frank Onyeka kom ind i Horsens og scorede, tænkte mange sikkert: Hvor kom han lige fra? Men det var en foreløbig kulmination på en lang proces, som indledes allerede på Akademiet, siger Søren Bjerg.

For det er der, det hårde arbejde begynder, understreger Søren Bjerg. Det er første fase af et transitionsarbejde, som forvandler unge ”stjerner” til voksne fodboldspillere.

- Kravene på Akademiet er høje, og det er meget bevidst, at overliggeren er placeret så højt, som den er. Det sker for at minimere forskellen på den hverdag, som venter i Superligaen eller andre ligaer, fortæller Søren Bjerg og tilføjer, at de unge spillere skal hige efter meget mere end at være med i Superligatruppen.

- Med vores mantra – den der opgiver at blive bedre, ophører med at være god – forsøger vi at lære de unge spillere, at de er ikke i mål, fordi de kommer i Superligatruppen. De skal være sultne efter mere, slår Søren Bjerg fast.

Transitionsarbejdet kører typisk fra andetårs U19-spiller til tredje eller fjerde senior år, og det betyder, at spillerne er på vej i den fase af karrieren, hvor ungdomsfodbold veksles til fodbold med de voksne.

- Forskellen på ungdoms- og seniorfodbold skal ikke nødvendigvis udlignes, for der er tale om en anden verden. Det betyder ikke, at vi skal beskytte de unge spillere, men vi skal være der, så de har folk at læne sig opad i en fase, hvor tingene måske bliver lidt hårdere, end spillerne er vant til. Der er vi der med tillid og tryghed.

Når en spiller som Andreas Poulsen bliver solgt i en rekordhandel til Bundesligaklubben Borussia Mönchengladbach, er det en vigtig markør af arbejdet på Akademiet. Dén historie betyder alt ifølge Søren Bjerg – som historien om Sisto til VM og Rasmus Nissen i en storklub som Ajax gør det.

- Det er jo fantastisk at opleve den slags – både for os og spillerne – for de har arbejdet stenhårdt på at nå dertil. Der er bump på vejen, og der var da også perioder, hvor Andreas gerne ville spille mere, end han gjorde, men der brugte vi tiden på at optimere specifikke færdigheder. Fordi vi ved, det lønner sig, forklarer Søren Bjerg.

Han ved af erfaring, at de unge spillere er trætte af udtrykket tålmodighed, men det handler om at sætte sig små mål, så de unge er klar, når de får chancen – for det gør de fleste af dem på et tidspunkt.

- Selvfølgelig kan det være svært at gå direkte fra U19-holdet til Superligaholdet i en klub med vores ambitioner, og i den sammenhæng kan samarbejdet med FC Fredericia vise sig at blive guld værd, mener Top A-træneren, som gør meget ud af at følge transitionsspillerne tæt.

- De får den samme feedback og evaluering som Superligatruppens spillere, og vi analyserer dem, som var de allerede en del af Superligatruppen. Det er en vigtig del af arbejdet i bestræbelserne på at uddanne spillere, som klarer forvandlingen fra ”Akademikonger” til voksne, veluddannede fodboldspillere, siger Søren Bjerg og tilføjer, at de unge spillere alle står med gode færdigheder.

- Udfordringen for dem er, at de rykker op i en verden, hvor der er brug for ekstra gode færdigheder, og vi har heldigvis bevist, at vi mange gange lykkes med den mission – og har et brændende ønske om at fortsætte med at gøre det.

Fakta
De 10 spillere med akademibaggrund som fik spilletid i foråret 2018:

Erik Sviatchenko
Mikkel Duelund
Mads Døhr Thychosen
Frank Onyeka
Andreas Poulsen
Alexander Munksgaard
Paul Onuachu
Kaan Kairinen
Michael Baidoo
Rasmus Nicolaisen