13.07.2018, 08:30 | Af: | Foto: FC Midtjylland

Spillerne er ikke maskiner

I en serie på tre dele fortæller fysisk træner Christian Clarup om arbejdet med spillerne i FC Midtjyllands trup – i første del her giver han et lille indblik i, hvad der sker, når spillernes sendes på ferie

En af de sidste, FC Midtjyllands spillere har kontakt med, inden de sendes på ferie, er Christian Clarup.

Klubbens fysiske træner som sørger for, at spillerne fysisk er klar til de opgaver, de stilles i træning og kamp, og inden sommerferien var proceduren, som den plejer at være.

- Spillerne gennemgik en kort løbetest, jeg målte deres fedtprocent, og de blev vejet, fortæller Christian Clarup.

Derefter kunne spillerne puste ud efter en sæson, der kulminerede med et nyt sæt guldmedaljer.

En fysisk krævende proces men også en mental prøvelse, da Brøndby IF på et tidspunkt i slutfasen skaffede sig et forspring på fem point, men med en unik slutspurt sørgede FC Midtjylland-spillerne for endnu en guldfest på MCH Arena, og det var både en fysisk og mental præstation af de helt store.

- Noget af det vigtigste for spillerne er en mental pause. De er under hårdt pres i løbet af en sæson, så de skal koble helt fra. Det er påvist, at stress påvirker kroppens hormoner, og der kan eksempelvis opstå problemer med at sove, og blandt andet søvn er vigtigt for fodboldspillere på dette niveau. Så i ferien skal de ikke kun tænke fodbold hele tiden – de skal koble fra mentalt, siger Christian Clarup.

Når vi andre holder ferie, sker det som regel uden de voldsomme udfordringer fysisk. Der spises også godt, der skænkes måske et ekstra glas rødvin, og det skal der også være plads til for en fodboldspiller, understreger Christian Clarup, men samtlige FC Midtjylland-spillere fik som vanligt en individuel træningsplan med under armen – som en lille ”feriegave” fra klubben.

- Planen er tilpasset den enkelte spiller, men generelt indeholder den let løb og cykling i uge 1, et par styrkepas og to-tre løbepas i uge 2, og det program gentages i uge 3, hvor intensiteten dog øges, fortæller FC Midtjyllands fysiske træner.

Han afslører, at spillerne hurtigt mister eksplosivitet, hurtighed og styrke, hvis de slet ikke laver noget i tre uger, og det afsløres ubarmhjertigt, når spillerne vender tilbage til klubben efter ferien.

- Altså …, jeg er jo den mand i klubben, som skal få spillerne til at gøre alt det, de ikke har lyst til, så de betragter mig nok ikke altid som den mest festlige fyr i FC Midtjylland, erkender Christian Clarup smilende, men han tilføjer, at spillerne også selv bærer en del af ansvaret.

- Når spillerne kommer tilbage fra ferie, har de måske taget et enkelt kilo på, hvilket ikke er et problem overhovedet. Jeg synes, vores spillere er gode til at tage ansvar i forhold til livet som professionel fodboldspiller, og vi skal hele tiden huske på, at det ikke er maskiner, vi arbejder med. Det er mennesker, og mennesker har brug for pauser og pusterum, siger Christian Clarup.

I anden del fokuserer Christian Clarup, på hvordan der arbejdes med spillerne, når de vender tilbage efter sommerferien.