15.09.2018, 11:01 | Af: Flemming Linnebjerg | Foto: Getty Images

Stærk duo står bag anføreren i FC Midtjylland

Erik Sviatchenko er udnævnt til ny viceanfører i FC Midtjylland og indgår dermed i en anførertrio med Jakob Poulsen og Tim Sparv

Da klublegenden Kristian Bach Bak i sommeren 2016 indstillede sin aktive karriere, sagde han også farvel til anførerbindet hos FC Midtjylland.
Det røg i stedet over på Jakob Poulsens ene arm, og der har det siddet siden. FCM-anføreren er dog ikke alene, for han står i spidsen for en anførertrio, som også tæller profiler som Erik Sviatchenko og Tim Sparv.

- Inden jeg rejste til udlandet, var jeg viceanfører under Bach Bak, og da jeg kom hjem igen, blev jeg atter viceanfører, da Erik Sviatchenko, som havde overtaget hvervet efter mig, blev solgt til Celtic, fortæller Jakob Poulsen, som faktisk ikke går så meget op i titler, for, som han siger, skaber ens personlighed også respekt.

- Selvfølgelig er det en stor ære at være anfører for FCM, og jeg er meget stolt af det, men i dagligdagen er det en større gruppe af spillere, som bidrager til en velfungerende og tilfreds trup, understreger Jakob Poulsen.

I hverdagene er Erik Sviatchenko ansvarlig for truppens tøj og musikken, mens Jakob Poulsen mere eller mindre tager sig af resten af de praktiske opgaver, men når der eksempelvis skal forhandles bonusaftaler, sker det i et større forum.
- Det kan godt være, det er mig, som forhandler på truppens vegne, men vores krav og ønsker kommer fra snakke i en større gruppe af spillere, som udover anførertrioen for eksempel tæller navne som Kian Hansen, Rilwan Hassan, Jesper Hansen og Marc Dal Hende.

- Det er ikke sådan, at anførertrioen selv holder møder, men det er klart, at anførertrioen er forpligtet til at varetage holdets interesser. Heldigvis har andre af de erfarne spillere det også sådan, så der er mange, som hjælper til.
Jakob Poulsen mener ikke, at en anfører nødvendigvis skal være elsket af alle, men en anfører skal interessere sig for sine omgivelser, slår han fast. Høj som lav, ung som gammel.
- Alle skal føle sig godt tilpas, værdsat og set. Som anfører er det vigtigt, at man også varetager den opgave, selv om man selv har en dårlig dag. Man skal give noget af sig selv – også på dage hvor ens eget spil ikke sprudler.

Sådan har Erik Sviatchenko det også, og han kalder det en stor ære at blive udnævnt til viceanfører og dermed en vigtig del af anførertrioen.
- Jeg har lederegenskaber, jeg gerne vil bruge, og det får jeg lov til via jobbet som viceanfører. Det betyder noget for mig, slår den stærke forsvarsspiller fast.

For ham handler det ikke kun om at være bindeled mellem trænergruppen og truppen – en opgave er det også at være bindeled mellem holdkammerater.
- Det kan være at slå armen rundt om en holdkammerat, der ikke præsterer som vanligt. Det handler om at skabe en form for konsensus, så omklædningsrummet går i den rigtige og aftalte retning.
Erik Sviatchenko sammenligner det med cheftræner Jess Thorup og assistenterne Kristian Bach Bak og Brian Priske – trioen som driver holdet – mens anførertrioen driver omklædningsrummet og spillerne.

- Tim og jeg er jo en slags kronprinser for Jakob, og han ved, at han i os har et par kompagnoner, som er klar med støtte og hjælp, hvis han får brug for det, siger Erik Sviatchenko, som i guldsæsonen 2014/15 bar anførerbindet flere gange, når Kristian Bach Bak var ude med skade.
- Det er jo ikke sådan, at anførertrioen bare bestemmer alt – det er en inkluderende trio, og heldigvis har vi mange spillere, som byder ind i forhold til at skabe de bedste rammer for at få succes.
Som den 26-årige forsvarsspiller siger, kan der selvfølgelig ikke være otte anførere og viceanførere – der skal nødvendigvis peges på spillere, som kan og vil tage det nødvendige ansvar – og Erik Sviatchenko har både alder og erfaring i forhold til at påtage sig ansvaret.

- Med mine 26 år rækker min alder også ind i fremtiden, og samtidig er klubbens dna en integreret del af mig, så det er ærefuldt for mig at få tildelt den rolle, siger Erik Sviatchenko, som understreger, at han, i lighed med de andre i anførertrioen, naturligvis leverer maksimalt – uanset om der er et anførerbind rundt om armen eller ej.
- En anfører fører an, og sådan er det også for en anførertrio. Den fører an.

For Tim Sparv er det at bære et anførerbind ikke en uvant følelse, for det gør han, når han repræsenterer Finland på landsholdet, og faktisk har han gjort det på alle finske landshold op til A-landsholdet.
Hos FC Midtjylland er den stærke midtbanespiller også med i anførertrioen, og der følger et vist ansvar med, slår han fast.
- Det betyder jo, at man skal tage et større ansvar, og der forventes også mere af os. Vi kan være et link mellem trænerstab og trup, og vi kan tage dialogen med trænerne om træningsmiljø, spillestil og så videre.

I det daglige er der en række praktiske opgaver, der skal varetages, som eksempelvis valg af tøj (Erik Sviatchenko) og bødesystem (Jakob Poulsen), men som Tim Sparv siger, skal disse opgaver ikke nødvendigvis løses af én af spillerne i anførertrioen.
- Jeg har det helt fint med, at Polle eller Erik er anfører, jeg skal nok udfylde min rolle på holdet, uanset om jeg bærer anførerbindet eller ej, understreger han.

Tim Sparv påpeger dog, at det for ham giver noget ekstra, når han fører Finlands bedste spillere ind til en landskamp, som det senest skete i Nations League-kampen på hjemmebane mod Estland – et opgør Tim Sparv og holdkammeraterne vandt med 1-0.
- Det hænger måske også sammen med, at man spiller for sit land, men personligt synes jeg, det øger energien og motivationen at bære anførerbindet. Der følger også et større ansvar med, og det motiverer også, siger Tim Sparv, som dog ikke betegner anførerhvervet som afgørende og det vigtigste.
- Slet ikke. Det vigtigste er, at holdet hele tiden udvikler sig og bliver stærkere samt bedre, og i den sammenhæng betyder det ikke noget for mig, om det er Polle, Erik, mig eller en helt fjerde, der er anfører, siger det finske islæt i FC Midtjyllands anførertrio.