30.03.2017, 11:22 | Af: Martin Dons | Foto: Getty Images

Wikheim vil underholde, men sejren er vigtigst

Med sin kælne boldteknik og hurtige fødder kan Gustav Wikheim tryllebinde et helt stadion. Og den 23-årige nordmand vil da også underholde fodboldpublikummet, men det absolut vigtigste for ham er at vinde

Han fylder ikke meget, som han sidder der i sofaen på træningsanlægget i Ikast. Men det generer egentlig ikke Gustav Wikheim. For han har fundet andre måder at klare sig på på fodboldbanen end med stor fysik. De hurtige fødder og den kælne boldbehandling gør, at han ikke frygter muskelmændene, der har flere kilo på kroppen end ham. Faktisk er det måske snarere omvendt.

- Jeg var ret god, da jeg var ti-elleve år, men så var der mange, som voksede fra mig. Jeg kom ganske sent i puberteten, og så var der tre-fire år, hvor jeg ikke var så god, forklarer Gustav Wikheim.

Men selv om de andre drenge voksede hurtigere, så kunne fodboldtalentet ikke skjules hos Gustav Wikheim. Og som fjortenårig blev han hentet til Strømsgodset. Her tog fodbolden for alvor fart. Efter et år i klubben fik han kontrakt, og det var da også i Strømsgodset, at karrieren nogle år senere for alvor tog fart. Han etablerede sig som en profil i den norske Tippeliga og blev i vinter 2015 solgt til Gent i Belgien.

I sommer blev han så hentet til FC Midtjylland. Og den norske kantspiller har ikke fortrudt, at han satte kursus mod den midtjyske hede.

- Jeg føler, jeg er faldet godt ind, og jeg er blevet taget godt imod helt fra dag et. Jeg fik spilletid relativt kort efter, jeg kom, men desværre blev jeg skadet, men nu er jeg tilbage og håber på at kunne bidrage og få lov til at spille. 

- FC Midtjylland er en familieklub, hvor man kender hinanden godt, og man kan snakke med alle. Det er et godt og trygt miljø, siger Gustav Wikheim, der har etableret sig i en lejlighed i Herning. Her bor han alene, for kæresten gennem syv år Martina studerer i Norge, men cirka en gang i måneden er hun på visit i Herning.

De brasilianske rødder
Gustav Wikheim er født og opvokset i Norge. Men mellemnavnet Mendonca afslører de brasilianske rødder. Det samme gør de snævre dribler og den god boldkontrol på banen.

- Jeg har været på besøg i Brasilien omkring fire gange, og der har vi været der ret længe ad gangen. Omkring to måneder, siger Wikheim, hvis mor er brasiliansk, men har boet i Norge i mere end 30 år.

- Vi spillede jo fodbold på stranden. De havde nogle strandbaner, hvor de lokale spillede, og der var vi med nogen gange, men jeg har ikke trænet med noget hold i Brasilien.

Nordmanden med de brasilianske rødder har fået en god start på foråret, og det brasilianske blod i de nordiske årer er til at få øje på.

- Jamen det har jeg hørt mange gange. Det vælger jeg at tage som et kompliment. Jeg kan godt lide deres måde og spille på.

- Jeg kan godt lide at tænke på det sådan, at der er mange, der kommer for at få underholdning. Fodbold er jo underholdning til syvende og sidst. Hvis det havde været skide kedeligt at se på, så var der jo ingen, der ville komme, så for mig er det vigtigt, at det skal være underholdende, og jeg synes, at filosofien her i FC Midtjylland er ganske underholdende. Men det absolut vigtigste er selvfølgelig at vinde, men underholdning er også vigtigt, mener Wikheim, der dog erklærer sig norsk.

- Jeg føler mig allermest norsk, jeg har boet hele mit liv i Norge og er født og opvokset der, så jeg føler mig mest norsk, men jeg kan rigtig godt lide Brasilien, jeg kan lide kulturen og landet rigtig meget.

Landsholdet er et mål
Han har da også spillet på samtlige ungdomslandshold i Norge, men han har fortsat din debut på A-landsholdet til gode.

- Jeg føler, jeg var godt på vej, lige før jeg blev solgt til Belgien, men så blev det ikke til så meget spilletid i Belgien, og så faldt jeg lidt ud, men hvis jeg formår at holde et højt niveau her, så skal jeg nok kæmpe mig på holdet, tror jeg.

- Det er altid stort at få lov til at repræsentere sit land. Det er stort for mig, som det også er for de fleste andre, tror jeg. Med godt spil for FC Midtjylland, så tror jeg, der er gode muligheder for at blive udtaget, siger Gustav Wikheim, der ikke er sen til at indrømme, at det er et stort mål at repræsentere sit land.

- Ja, selvfølgelig. Det er et stort mål at komme på landsholdet.

Brødrene deler passionen for fodbold
Fodbold fylder meget i familien Wikheim, og selv om FC Midtjyllands hurtige kantspiller også har dyrket gymnastik, så har Gustav Wikheim aldrig været i tvivl om, at det var fodbolden, der skulle satses på.

- Det har altid været fodbold, jeg ville spille. Min storebror spillede fodbold, så jeg er opdraget med det. Så det var naturligt, jeg begyndte at spille, og jeg følte, jeg mestrede det godt og kunne godt lide det, siger Wikheim, der er den mellemste i en brødreflok på tre.

Og de er alle sammen gået fodboldvejen. Storbror 27-årige Lars Mendonca Fuhre spiller Mjøndalen i den næstebedste norske række, mens lillebror Viktor Wikheim i sommer fik kontrakt i Strømsgodset.

- Vi har alle tre spillet meget fodbold sammen. Om sommeren var vi jo på fodboldbanen hele dagen, så længe vi kunne holde til det. Og nu…det er altid godt at kunne tale om fodbold og kunne dele frustrationer og glæder med hinanden, fortæller Gustav Wikheim, der er tæt med sine brødre.